Comuna Căpușu Mare

Comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Comuna Căpușu Mare, în maghiară Nagykapus, în germană Grossthoren, este o localitate situată în județul Cluj ce se întinde pe o suprafață de 58,5 km pătrați și are în compunerea sa 9 sate: Căpușu Mare (reședință de comună), Agârbiciu,, Bălcești, Căpușu Mic, Dângău Mare, Dângău Mic, Dumbrava, Păniceni și Straja. Comuna se întinde la poalele de nord-est ale Munților Gilăului, pe râul Căpuș. Ca obiective turistice demne de vizitat putem aminti: Biserica Reformată din Căpușu Mare, Cheile Panicului și avenele de la Cascada Dobru, Biserica de lemn din Bălcești, Biserica Reformată din Dumbrava și Biserica de lemn din Straja.


Distanța Cluj-Napoca – Agârbiciu: 28 km

Satul Agârbiciu, comuna Căpușu Mare, județul Cluj Satul Agârbiciu, în maghiară Egerbegy, face parte din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, alături de localitățile Bălcești, Căpușu Mare, Căpușu Mic, Dângău Mare, Dângău Mic, Dumbrava, Păniceni și Straja, fiind pentru prima oară atestat documentar în anul 1448. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei (1769-1773), localitatea aparea sub denumirea de…

Cluj-Napoca - Bălcești: 40 de km

Satul Bălcești, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. În satul Bălcești se ajunge urmând drumul județean 103K care face legătura între localitățile Căpușu Mare și Beliș și care pe teritoriul comunei Căpușu Mare este calea de comunicație spre mai multe sate: Agârbiciu, Dângău Mare, Dângău Mic. Înainte de a intra în Dângău Mare, spre dreapta se face…

Distanta Căpușu-Mare -Cluj-Napoca: 30 km

Satul Căpușu Mare, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Căpușu Mare (în maghiară Nagykapus, în germană Grossthoren) este o localitate situată în județul Cluj care alături de satele: Agârbiciu,, Bălcești, Căpușu Mic, Dângău Mare, Dângău Mic, Dumbrava, Păniceni și Straja formează comuna Căpușu Mare. Comuna se întinde la poalele de nord-est ale Munților Gilăului, pe râul…

Distanta Căpușu Mic - Cluj-Napoca: 29 km

Satul Căpușu Mic, comuna Căpușu Mare, județul Cluj Satul Căpușu Mic (în maghiară Magyarkiskapus) este cea mai mare localitate din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, găzduind o populație de peste 730 de persoane. În ultimii ani, tot mai mulți tineri aleg să se mute din mediul urban în cel rural (migrație în stare incipientă), iar…

Distanța Cluj-Napoca – Dângău Mare: 35 km

Satul Dângău Mare, comuna Căpușu Mare, județul Cluj Satul Dângău Mare (în maghiară Bánffydongó) este o localitate situată în comuna Căpușu Mare din județul Cluj. Atestat documentar în anul 1768, satul a fost dependent în trecut de domeniul latifundiar al familiei nobiliare Banffy din Agârbiciu. Lăcașul de cult din sat, Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe”, este…

Distanța Cluj-Napoca – Dângău Mare: 39.9 km

Satul Dângău Mic, comuna Căpușu Mare, județul Cluj Satul Dângău Mic (în maghiară Gyerőfidongó) face parte din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, alături de localitățile Agârbiciu, Bălcești, Căpușu Mic, Căpușu Mare (reședința), Dângău Mare, Dumbrava, Păniceni și Staja. Atestată documentar în anul 1900, localitatea găzduiește în prezent o populație de aproximativ 177 de locuitori (conform recensământului din…

Cluj-Napoca-Dumbrava: 30 km

Satul Dumbrava, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Satul Dumbrava, în maghiară Gyerövásárhely – Târgul lui Gyerofi, cunoscut şi sub numele de Oşorheiu, se situează în vestul Dealurilor Căpuşului şi Nadăşului, pe Platoul Păniceni-Dumbrava, pe raza comunei Căpuşu Mare. Localitatea este aşezată într-o micro-depresiune, înconjurată din toate părţile de dealuri (Dealul Muncelu – la sud, Cornu…

Distanța Cluj-Napoca - Păniceni: 30 km

Satul Păniceni, comuna Căpușu Mare, județul Cluj Satul Păniceni (în maghiară Gyeröfalva) face parte din comuna Căpușu Mare din județul Cluj. La 30 km de Cluj-Napoca și la 20 de km de Huedin, localitatea este situată în Platoul Păniceni, parte a podișului Huedin. Atestat pentru prima oară în 1461, satul găduiește în prezent un număr…

Cluj-Napoca-Straja: 31 km

Satul Straja, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Situat la 2 km distanță de comuna Căpușu Mare, satul Straja, atestat documentar în anul 1216, are o poveste cât se poate de interesantă. Satul a fost distrus la sfârșitul secolului al XVI-lea, rămânând nelocuit peste 100 de ani. Este posibil ca în această perioadă numele satului să fi fost…