Satul Bonțida

Distanța Cluj-Napoca – Bonțida: 35 km - Vezi harta

Satul Bonțida, Comuna Bonțida, județul Cluj

Satul Bonțida (cunoscut și sub denumirile maghiară – Bonchida și germană – Bonisbruck) este localitatea de reședință a comunei cu același nume din județul Cluj. Cu o populație de aproximativ 3000 de locuitori (conform recensământului din 2011), localitatea se situează pe malul drept al Someșului mic, la doar 35 km de municipiul Cluj-Napoca, fiind străbătul de râul Gădălin și de pârâul Ieruga. Satul Bonțida a fost pentru prima oară atestat documentar în 1263 ca Terra Bonchhyda, devenind ulterior un cunoscut târg și centru de comitat, cu rang de oppidum.

Astăzi, Bonțida este un sat transilvănean pitoresc, cu oameni gospodari și primitori, cunoscut în toată lumea. Castelul Bánffy, obiectivul turistic principal din zonă, a devenit în ultimii ani gazda unor evenimente de renume internațional precum Electric Castle sau Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), atrăgând anual peste 50.000 de vizitatori.

Istoria castelului este însă cu mult mai bogată. Ansamblul de la Bonțida, recunoscut și ca Versailles-ul Transilvaniei, reunește patru stiluri arhitecturale: nucleul de edificii renascentist, iar extinderile ulteriore în stil baroc (în secolul al XVIII-lea), neoclasicst (în secolul al XIX-lea) și romantic (galeria neogotică ce datează din 1855). Aflat în posesia familiei Bánffy timp de șase secole (1387-1994), domeniul este confiscat ulterior pentru a servi ca spital militar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după care este atacat, jefuit și incediat de trupele germane aflate în retragere.

În perioada comunistă, în singura aripă încă funcțională este instalata Cooperativa Agricolă de Producție (1950), iar în anii 60, castelul devine depozit pentru materiale de construcție, în timp ce parcul castelului se degradează, transformându-se, în scurt timp, în pășune. Restaurarea clădirii începe în 1999, sub înaltul patronaj al Printului Charles de Wales, după care, în 2007, Principesa Margareta a României devine Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida.

Complexul Bánffy nu este însă singura bijuterie arhitecturală a satului. Bonțida se mândrește și cu trei lăcașe de cult spectaculoase: biserica ortodoxă, biserica romano-catolică și biserica reformată-calvină (care datează din secolul al XVII-lea), devenită monument istoric.

Satul Bonțida este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Banffy Castle

 

 

 

 

 



Impresii de călătorie

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida A fost odată o țară așezată după munți. Trans Sylvania însemna pentru romani teritoriul care definește astăzi geografic Transilvania. ,,Țara de peste munți” a cunoscut ascensiuni și decăderi, a fost pustiită de conflicte și rivalități, a fost împărțită de Marile Imperii, s-a unit cu celelalte provincii…

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci Nu departe de Clujul aglomerat, cam la 25 de kilometri de agitația urbană, se află unul din cele mai frumoase edificii din județ – castelul Bánffy din satul Răscruci. Spre deosebire de fratele său din comuna Bonțida, acest castel este cufundat în liniște, în perfectă armonie…

Conace în județul Cluj | Poveștile neștiule ale vechilor case nobiliare (Partea II)

Conace în județul Cluj | Poveștile neștiule ale vechilor case nobiliare (Partea II) Continuăm seria de articole dedicate vechilor case nobiliare – Conace în județul Cluj – cu șapte clădiri minunate, care spun și astăzi povestea familiilor nobiliare renumite în Transilvania secolelor trecute. Bijuterii arhitecturale de care încă ne mai putem bucura pe de-a-ntregul sau…

Traseu de weekend: castele Bánffy » Gherla » Dej » Sic | #ClujulVăzutAltfel

Traseu de weekend: castele Bánffy » Gherla » Dej » Sic | #ClujulVăzutAltfel Ne apropiem de weekend și zile de vară (mai) libere, motiv pentru care mintea ne zboară tot mai des înspre plimbări și drumeții. Județul Cluj și imediatele sale împrejurimi sunt o sursă inepuizabilă de locuri ce-ți încântă sufletul. Unele au devenit adevărate…

„Făcut-am castelul acesta…” » Câte castele sunt în Cluj? | #ClujulVăzutAltfel

„Făcut-am castelul acesta…” » câte castele sunt în Cluj? » Partea I V-am plimbat pe la cetățile-ruine ale județului și am bătut străzile la pas în căutarea palatelor din oraș. Așa am aflat o tristă, dar frumoasă poveste a zidurilor ce ne transpun în vremurile de demult ale acestor meleaguri. Așa am descoperit întâi 10…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Obiective turistice


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]