Castelul Bánffy din Bontida

Castelul Bánffy din Bontida

Castelul Bánffy de la Bontida este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy in comuna Bontida, judetul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost facute in secolul al XVIII-lea in stil baroc, iar in secolul al XIX-lea in stil romantic (inclusiv galeria neogotica de la 1890). Ansamblul se afla in prezent in proces de restaurare.

Domeniul de la Bontida a fost donat familiei Bánffy de catre regele Sigismund de Luxemburg in anul 1387. Se banuieste ca pe acest loc a existat o resedinta nobiliara inca din secolul al XIV-lea, iar constructia la castel a inceput in 1437, cand baronul Bánffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-si ridica o cetate, si a fost finalizata in 1543. Prima atestare documentare a castelului dateaza insa din secolul XVII, cand, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificatii care inconjura conacul. Stilurile cele mai vizibile in structura ansamblului sunt cel renascentist si cel baroc.

Dionisie Bánffy (1638-1674), comite de Dabaca si Cluj si consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I, a fost cel care a initiat constructia ansamblului la aceste dimensiuni, sub controlul arhitectului italian Agostino Serena. Aceasta prima cladire a fost proiectata ca un ansamblu fortificat, cu bastioane in cele 4 colturi, un turn inalt la intrare si o gradina dispusa in sudul ansamblului.

Mostenitorul sau, Dionisie Bánffy al II-lea, a initiat reconstructia castelului, incepand din 1745 in stil baroc austriac, dupa planurile arhitectului vienez Joseph Emanuel Fischer von Erlach. In prima faza reconstructia s-a concentrat asupra curtii de onoare din fata cladirii portii, inspirandu-se din arhitectura baroca vieneza au fost create noi cladiri: manejul, grajdul, remiza si locuintele servitorilor. Tot el a dat o nouă forma castelului, sub forma a doua aripi asezate in pozitia literei U. Acum va fi creat si parcul de agrement de pe malul Somesului (proiectat de Johann Christian Erass), in acelasi stil baroc, cu alei, lac, statui si fantani arteziene.

Urmatorul descendent Bánffy, József Bánffy, va demola in 1820 turnul de poarta, din materialul rezultat fiind ridicata o moara de apa, pusa la dispozitia satenilor. Tot la dispozitia sa, in 1850 arhitectul Anton Kagerbauer a ridicat o noua aripa a cladirii, perpendicular pe latura sudica a incintei castelului, totodata remodeland parcul prin redefinirea formelor sobre baroce cu altele mai libere, romantice, specific englezesti.
Tot in secolul XVII sculptorul Johann Nachtigall a transpus „Metamorfoza” de Ovidiu in grandioase statui de piatra care decorau poarta.
In anul 1944 trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul Bánffy ca spital militar. Imobilul a fost serios afectat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand trupele germane aflate in retragere, au atacat, jefuit si incendiat intreg ansamblul. A fost distrus intreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment si ultimul proprietar al castelului, initiase o negociere a Ungariei cu Romania pentru ca ambele state sa schimbe tabara si sa intoarca armele impotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o actiune de vendeta a guvernului german la adresa baronului. O parte din statuile parcul baroc de odinioara sunt pastrate la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca.

Perioada comunista

Intr-o latura inca functionala a castelului a fost instalata in anii 1950 Cooperativa Agricola de Productie („C.A.P.”) Bontida. Nationalizarea si lipsa oricarei intretineri a cladirilor si parcului au dus la degradarea grava a castelului. Satenii au folosit caramizile castelului drept material de constructie. Muzeul de Arta din Cluj-Napoca a reusit sa salveze statuile din parcul odinioara baroc, depozitandu-le in cadrul institutiei (secția donatii, str. I. C. Bratianu), unde se gasesc si astazi.
In perioada anilor 60 Directia Monumentelor Istorice a incercat reabilitarea castelului, dar din lipsa de fonduri nu a putut efectua nici o actiune concreta in acest sens. Castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de constructii, iar parcul s-a transformat treptat in pasune, copacii devenind lemn de foc.

Perioada postcomunista

Dupa caderea regimului comunist a inceput restaurarea ansamblului în 1999. Decisiva in acest sens a fost acordul semnat de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, „Institute of Historic Building Conservation” din Marea Britanie si Oficiul pentru Protectia Patrimoniului Cultural din Ungaria. Lucrarile de restaurare s-a facut sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, care a vizitat in mai multe randuri santierul si au fost premiate cu premiul „Europa Nostra” de catre Uniunea Europeana.
In 2007 Principesa Margareta a Romaniei si-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare in Reabilitarea Patrimoniului construit la Bontida. (sursa)

Contact: 

Adresa: str. Stefan Emilian, 407105 Bontida, Cluj

Telefon: 0040 264 439 858

E-mail: [email protected]

Web: www.heritagetraining-banffycastle.orgwww.transylvaniatrust.ro

Facebook: www.facebook.com/BanffyCastleBontida

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie