Satul Răscruci

Distanța Cluj-Napoca – Răscruci: 25 km - Vezi harta

Satul Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj

Satul Răscruci, mai demult Valasut (în maghiară Válaszút), aparține comunei Bonțida din județul Cluj și a fost pentru prima oară atestat documentar în anul 1326. În perioada interbelică, mai exact, între 1919 -1929, localitatea a devenit sediul plășii Someș din județul Cluj.

Satul Răscruci se mândrește astăzi atât cu personalități de valoare ale istoriei și culturii transilvănene, cât și cu monumente arhitecturale deosebite ori colecții importante pentru patrimoniul cultural. Ca personalități emblematice, îi menționăm pe contele Dénes Bánffy, constructorul Castelului Bánffy din Bonțida, Zoltán Kallós, profesor, folclorist și laureat al premiului Kossuth, precum și pe contele Albert Wass, scriitor maghiar.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă este, fără îndoială, Castelul Bánffy din Răscruci. Reședință domnească de vară a familiei Bánffy, apoi locuință a baronului Adam Bánffy, domeniul prezintă o valoare istorică și artistică importantă grație decorațiunilor și elementelor arhitecturale deosebite ale construcției: pavilionul de inspirație romană, terasa încadrată de opt coloane dorice, salonul în stil renascentist, decorat cu piese de mobilier de o valoare artistică aparte, soba din teracotă verde, realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef, precum și diferitele motive sculptate în piesele de lemn masiv.

Un alt obiectiv de o considerabilă valoare culturală îl reprezintă Muzeul de Etnografie „Kallós Zoltán”. Acesta adăpostește o colecție de peste 6 000 de piese tradiționale, adunate de însuși fondatorul Zoltán Kallós. Obiectele din colecție sunt reprezentative pentru cultura populară maghiară din întreaga țară, precum și pentru cultura populară a românilor și sașilor din Transilvania.

Localitatea se mândrește și cu Biserica reformată din Răscruci, care datează din anul 1677.

Satul Răscruci este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Cristina Beligăr

 

 

 

 

 



Impresii de călătorie

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Bonțida A fost odată o țară așezată după munți. Trans Sylvania însemna pentru romani teritoriul care definește astăzi geografic Transilvania. ,,Țara de peste munți” a cunoscut ascensiuni și decăderi, a fost pustiită de conflicte și rivalități, a fost împărțită de Marile Imperii, s-a unit cu celelalte provincii…

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci

Vizită la casele nobililor transilvăneni: Castelul Bánffy din Răscruci Nu departe de Clujul aglomerat, cam la 25 de kilometri de agitația urbană, se află unul din cele mai frumoase edificii din județ – castelul Bánffy din satul Răscruci. Spre deosebire de fratele său din comuna Bonțida, acest castel este cufundat în liniște, în perfectă armonie cu…

Conace în județul Cluj | Poveștile neștiule ale vechilor case nobiliare (Partea II)

Conace în județul Cluj | Poveștile neștiule ale vechilor case nobiliare (Partea II) Continuăm seria de articole dedicate vechilor case nobiliare – Conace în județul Cluj – cu șapte clădiri minunate, care spun și astăzi povestea familiilor nobiliare renumite în Transilvania secolelor trecute. Bijuterii arhitecturale de care încă ne mai putem bucura pe de-a-ntregul sau…

Traseu de weekend: castele Bánffy » Gherla » Dej » Sic | #ClujulVăzutAltfel

Traseu de weekend: castele Bánffy » Gherla » Dej » Sic | #ClujulVăzutAltfel Ne apropiem de weekend și zile de vară (mai) libere, motiv pentru care mintea ne zboară tot mai des înspre plimbări și drumeții. Județul Cluj și imediatele sale împrejurimi sunt o sursă inepuizabilă de locuri ce-ți încântă sufletul. Unele au devenit adevărate…

„Făcut-am castelul acesta…” » Câte castele sunt în Cluj? | #ClujulVăzutAltfel

„Făcut-am castelul acesta…” » câte castele sunt în Cluj? » Partea I V-am plimbat pe la cetățile-ruine ale județului și am bătut străzile la pas în căutarea palatelor din oraș. Așa am aflat o tristă, dar frumoasă poveste a zidurilor ce ne transpun în vremurile de demult ale acestor meleaguri. Așa am descoperit întâi 10…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]