5/5 din 1 review
drumul cel mai scurt spre cetatea liteni

Cetatea Liteni

Cetatea Liteni (Cetatea lui Gelu, Cetatea Lita), este o cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni  din județul Cluj pe o stâncă deasupra Văii Iara, fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii. Cetatea este atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”. În anul 1405 împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea orașului Cluj, iar mai târziu a împărțit moșiile cetății în trei părți.

Foto sus: Lucian Nuță

A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leagă de numele Geczy, iar numele de „Cetatea Geczy” vine din aceasta perioadă. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773, cetatea apare sub denumirea de ,,Vechiul Castel”, iar localnicii din Băișoara sau Valea Ierii o cunosc, așa cum am aflat și noi, ca fiind ,,cetatea lui Gelu”.

Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.

Astăzi, din vechiul castel au mai rămas zidurile și șoaptele stafiilor din trecut.

Cetatea Liteni este un obiectiv turistic inclus în proiectul „Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”. Mulțumim voluntarilor Iulia Marc, Iulia Iancu, Alexandrina Mesaroș și Robert Paul Igna pentru culegerea informațiilor, redactarea textelor și realizarea fotografiilor.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (1 vot)
Rating5
5
Iulia Marc
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

Comuna Băișoara

Comuna Băișoara (în maghiară Járabánya sau Kisbánya, în germană Kleingrub)…