Satul Urișor

Distanța Cluj-Napoca – Urișor: 60 km - Vezi harta

Satul Urișor, comuna Cășeiu, județul Cluj

Satul Urișor (în maghiară Alör, în germană Felsendorf) aparține comunei Cășeiu, în județul Cluj, fiind localizat în imediata vecinătate a Municipiul Dej. Așezat pe malul drept al Someșului, pe culmea Belohegiului şi Poienii, satul Urișor se pierde în pădurile de gorun și fag care încoronează Dealul Prescura, fiind străbătut de pârâul Solca.

Deși se presupune că localitatea a fost întemeiată abia în 1405, sub numele iniția al Alewr (în română, Uriul de Jos), în diferite puncte ale satului au fost descoperite dovezi ale locuirii satului încă din epoca bronzului. Astfel, în punctul „La Stația Electro”, au fost găsite fragmente ceramice, oase și zgură care datează din epoca bronzului, epoca romană și evul mediu, sec IX-XIV.  Pe linia de hotar a satului sunt vizibile și astăzi urme ale drumului roman care lega castrul de la Cășeiu de cel de la Gherla, iar vechea moară de lângă Someș adăpostește, în apropiere, o așezare romană. Totodată, în zona ruinelor Bisericii medievale din secolele XIII-XIV, loc denumit astăzi „La Biserică”, au fost descoperite fragmente ceramice aparținând sec. XIII-XIV.

De altfel, se presupune că satul a fost mutat, în secolul XIX, de pe malul Someșului înspre deal, după spusele localnicilor :

Satul a fost acolo, pe malul Someșului. Dar în 1847-1848, după spusele bătrânilor, a venit o apă și a inundat tot satul. S-a ridicat din deal în deal. (Satul) l-a șters cu totul, inclusiv biserica veche din piatră, că a rămas din ea doar temelia. Și atunci oamenii pe care nu i-a luat apa s-au retras aici, sub poalele dealului. Tot aici au ridicat și biserica nouă, în 1910…”

În prezent, Urișor adăpostește în jur de 1000 de săteni. Pământurile sale sunt roditoare și ușor de lucrat, o mare parte dintre acestea fiind cultivate cu cereale. Pe lângă solul fertil, satul se mândrește și cu pășunile întinde, pădurile de gorun și fag, bălțile cu pește și stuf și argila numai bună pentru confecționarea căramizilor.

Satul Urișor este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Cristina Beșelea, voluntar în cadrul proiectului Clujul Văzut Altfel



Impresii de călătorie

Să iei Urișorul la pas… | #ClujulVăzutAltfel

Să iei Urișorul la pas… | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Cristina Beșelea și Mitiș Nicolae pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului. Mulțumim și localnicilor Șimon Ioan, Mariana Sălătioan, Resmiveș Viorel pentru deschiderea de care au dat dovadă.  La numai un…

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman | #ClujulVăzutAltfel

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman Când ne-am propus să explorăm satele clujene (toate satele clujene), știam că existau infinite modalități de-a face acest lucru. Ne-am dorit, însă, cel și cel mai mult, să implicăm comunitatea clujeană în acest demers, să-i ducem pe clujeni în mijlocul Satului. Textul și imaginile de…

Să cunoaștem satele clujene: impresii de călătorie din Leurda | #ClujulVăzutAltfel

Să cunoaștem satele clujene: impresii de călătorie din Leurda | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Carmen Filimon, Andreea Câmpean și Denisa Gioană pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  Proiectul „Clujul văzut altfel”, al portalului Cluj.com, inițiat din dorința de a valoriza toate localitățile frumosului…

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Oana Suciu, Kristina Fodor și Vig Tamas pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  „Atâta-i de frumos aici, dar nu stă nimeni,” ne-a spus unul…

Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel

Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Vlad Braga și Ana Maria Cuibus pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  La 70 de kilometri depărtare de Cluj, există o străduță care, la prima vedere,…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]