Satul Cășeiu

Distanța Cluj-Napoca – Cășeiu: 63 km - Vezi harta

Satul Cășeiu, comuna Cășeiu, județul Cluj

Satul Cășeiu este reședința comunei cu același nume din județul Cluj, fiind situat între localitățile Câțcău și Urișor, la o distanță de 63 de km faţă de municipiul Cluj-Napoca şi la 6 km de municipiul Dej.

Deși satul a fost atestat documentar doar în 1261 (sub numele de Kassal la acel moment), istoria zonei se întinde pe o perioadă mult mai mare, începuturile sale fiind strâns legate de apariția castrului roman Samum, construit pe malul drept al Someșului, la doar 1.5 km distanță de sat. Punct strategic pentru apărarea Daciei nordice, construcția a deținut și un important rol în aprovizionarea trupelor cu alimente și armament grație transporturilor realizate pe Someș.

În Evul Mediu, satul a făcut parte din Domeniul Ciceiului, aflat sub stăpânirea celor doi mari voievozi ai Moldovei: Ștefan cel Mare și Petru Rareș. De-a lungul timpului, istoria locului a cuprins haiduci și răscoale, invazii tătare și bătălii crâncene. Trecut prin foc și sabie, satul are și astăzi două cimitire comune care stau mărturie trecutului zbuciumat al zonei.

În prezent, Cășeiul are o populație de peste 1400 de locuitori și se mândrește cu pământurile roditoare, propice agriculturii. Pe lângă cultivarea viței de vie, livezilor de pomi fructiferi și a legumelor, sătenii din Cășeiu se ocupă și cu apicultura sau păstoritul, îndeletniciri cu tradiție pentru localitate.

Satul Cășeiu este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Cristina Beșelea, voluntar în cadrul proiectului Clujul Văzut Altfel



Impresii de călătorie

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman | #ClujulVăzutAltfel

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman Când ne-am propus să explorăm satele clujene (toate satele clujene), știam că existau infinite modalități de-a face acest lucru. Ne-am dorit, însă, cel și cel mai mult, să implicăm comunitatea clujeană în acest demers, să-i ducem pe clujeni în mijlocul Satului. Textul și imaginile de…

Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești | #ClujulVăzutAltfel

Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Mulțumim voluntarilor Cluj.com: Precup Călin, Șopco Ștefana, Paul-Daniel Golban și Precup Camelia – pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea/editarea textelor.  Noaptea încă își cânta simfoniile când, cu sufletul încărcat de energie și entuziasm, am pornit spre ziua al…

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Oana Suciu, Kristina Fodor și Vig Tamas pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  „Atâta-i de frumos aici, dar nu stă nimeni,” ne-a spus unul…

Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel

Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Vlad Braga și Ana Maria Cuibus pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  La 70 de kilometri depărtare de Cluj, există o străduță care, la prima vedere,…

Un sat la umbra nucilor bătrâni – Custura | #ClujulVăzutAltfel

Un sat la umbra nucilor bătrâni – Custura Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Roxana Nastor și Eliza Lucaciu  pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  Era devreme, roua rece de pe iarbă ne ajungea pe adidași, dar soarele era deja sus pe cer, iar…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]