Satul Căpușu Mic

Distanta Căpușu Mic - Cluj-Napoca: 29 km - Vezi harta

Satul Căpușu Mic, comuna Căpușu Mare, județul Cluj

Satul Căpușu Mic (în maghiară Magyarkiskapus) este cea mai mare localitate din comuna Căpușu Mare, județul Cluj, găzduind o populație de peste 730 de persoane. În ultimii ani, tot mai mulți tineri aleg să se mute din mediul urban în cel rural (migrație în stare incipientă), iar localitatea Căpușul Mic este, cu siguranță, una dintre cele care se confruntă cu acest fenomen benefic. Cu o înfățișare pitorească, situat la marginea pădurii și la doar 1.5 km de una dintre cele mai circulate șosele din țară, satul Căpușu Mic i-a convis pe tineri să cumpere case vechi, tradiționale, pe care să le renoveze pentru locuire.

În trecut, la sud de satul Căpușu Mic s-a descoperit singurul zăcământ de fier (astăzi epuizat) de origine sedimentară din România, format din limonit și siderit oolitic. În anul 1960,  zăcământul de fier a fost găsit în formațiuni sedimentare eocene de către Stoicovici Eugen și Mureșan Ioan, cercetători ai Universității Babeș-Bolyai. Pentru preparea minereului, s-a construit o fabrică în Căpușu Mare, dar, după epuizarea resurselor locale și regionale (fierul de la Băișoara, feldspatul de la Muntele Rece), a fost închisă. Exploatarea zăcământului de fier de la Căpușu Mic a fost una de suprafață (carieră) și s-a desfășurat pentru o perioadă destul de scurtă: 1962-1985.

În vecinătatea satului Căpușu Mic, se întinde Defileul Căpușului, situat pe cursul mijlociu al Pârâului Căpuș, la limita cu localitatea Bedeciu din comuna Mănăstireni, județul Cluj. Deși are o valoare peisagistică și geo-bio-ecologică superioară mutor altor arii protejate de interes național, zona defileului poartă un statul modest, fiind desemnată rezervație naturală de interes local (județean). Arealul rezervației adăpostește multe numeroase specii de mamifere (cele mai comune: veverița, căprioara, lupul, mistrețul și vulpea), dar și o serie de specii botanice sau animale rare precum osul iepurelui (plantă), acvila de munte, barza neagră și, în trecut, o varietate rară de păstrăv indigen, dispărut din cauza pescuitului ilegal.

O altă atracție turistică a localității este Biserica reformată-calvină, monument istoric ce datează din secolul al XIII-lea (nava bisericii), fiind ulterior completată cu sanctuarul gotic (1503), galeria de vest (1742) , poarta de vest, coroana amvonului și tavanul casetat (1743). Fiind inițial o biseică romano-catolică, ferestrele sudice şi portalul vestic ale bisericii prezintă decoraţiuni florale, fiind păstrat stilul original romanic.

Satul Dângău Mare este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Daniela Stănoiu, voluntară în cadrul proiectului Clujul Văzut Altfel

 

 

 

 

 

 



Impresii de călătorie

Căpușu Mare sau trecând pe sub Poartă…

Impresii de călătorie din Căpușu Mare, județul Cluj Redactor: Gigi Țepuș Fotograf: Daniela Stănoiu Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu și Mureșan Laura pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor.  Căpușu Mare (în maghiară Nagykapus, în germană Grossthoren) este o localitate situată în județul Cluj, Transilvania, România,…

Straja era locuită de …străjeri!

Satul Straja este … pierdut printre dealurile comunei Căpușu Mare din județul Cluj la capătul unui drum de aproximativ 2 km, deloc prietenos cu mașinile… Cu o atestare documentară din 1216, satul a fost distrus la sfârșitul secolului al XVI-lea, rămânând nelocuit peste 100 de ani. Este posibil ca în această perioadă numele satului să fi…

Impresii de călătorie din Bălcești, numit cândva și Căpușu Mort

Impresii de călătorie din Bălcești, comuna Căpușu Mare, județul Cluj. Drumul Județean 103K șerpuiește alene printre dealuri uneori domoale, alteori abrupte și face legătura între localitățile Căpușu Mare și Beliș. Pe teritoriul comunei Căpușu Mare este calea de comunicație spre mai multe sate: Agârbiciu, Dângău Mare, Dângău Mic. Ei bine, înainte de a intra în Dângău…

Dumbrava din Căpușu Mare

Dumbrava din Căpușu Mare, județul Cluj. Campania declanșată de Clujpunctcom (n.r. 🙂 ) din dorința de a pune toate localitățile frumosului nostru județ pe harta României, la propriu, numită „Clujul văzut altfel”, căreia m-am alăturat și eu ca voluntar în etapa strângerii de informații din teren, mi-a purtat pașii în satul Dumbrava, comuna Căpușu Mare, județul Cluj, România.…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]