Satul Aghireșu

Distanta Cluj - Aghiresu : 34 km - Vezi harta

Satul Aghireșu, comuna Aghireșu, județul Cluj.

Aghireșu, în maghiară Egeres, în germană Erldorf este un sat din comuna cu același nume, în județul Cluj, Transilvania, România. Prima atestare documentară a localității datează din 1263. Comuna are în componența sa următoarele 11 sate: Aghireșu, Aghireșu-Fabrici (reședința de comună), Arghișu, Băgara, Dâncu, Dorolțu, Inucu, Leghia, Macău, Ticu, Ticu-Colonie. În Evul Mediu a fost un sat preponderent maghiar, aparținând Abației Benedictine de la Cluj-Mănăștur.

Comuna Aghireșu este situată în zona Dealurilor Clujului, la 447 m altitudine, pe cursul superior al râului Nadăș. Se învecinează la nord cu județul Sălaj, la sud cu comuna Căpușu Mare, la vest cu comuna Izvoru Crișului, iar la est cu comunele Gârbău și Gilău.

Teritoriul comunei Aghireșu a fost locuit din timpuri străvechi. Cea mai veche urmă de viață omenească descoperită o reprezintă un topor de piatră șlefuită, din neolitic, găsit în hotarul satului Leghia. În partea de răsărit a localității Aghireșu-Fabrici, s-au descoperit fragmente ceramice aparținând unei culturi datată între 2200-2000 î.Hr. În locul numit „Stoguri” s-a descoperit în anul 1980 o așezare dacică, din perioada lui Burebista și Decebal, cu șase locuințe de suprafață, iar în hotarul satului Băgara, un mormânt dacic.  În comuna Aghireșu,  pe locul numit „Căpranța” din Aghireșu-Sat, a existat o mare așezare romană în care s-au găsit inscripții latinești, monede, ceramică și monumente funerare aparținând coloniștilor romani, dar și autohtonilor daci și cărămizi cu ștampila legiunii a XIII-a Gemina. Specialiștii presupun că drumul roman de la Napoca la Porolissum sau o ramificație a sa, trecea pe la Dorolțu, Aghireșu, Gălășeni și Petrindu, spre Sutor.

Satul Aghireșu dispune de o mulțime de obiective turistice culturale și istorice, unele dintre acestea fiind incluse în lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010: așezarea fortificată preistorică din punctul “Dealul Tucaș” (“Hudia”), așezarea fortificată din punctul “Dealul La Stoguri” (perioada „La Tène”) și așezarea romană din punctele “Căpranța” și “Iarba Căprenții”. Printre lăcașurile de cult se numără Biserica Reformată-Calvină, datând din secolele XIII-XV, fiinf inițial romano-catolică, cu hramul „Sfântul  Martin”, cu elemente de arhitectură gotică și interferențe renascentiste. Un alt lăcaș din Aghireșu este Biserica românească de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în 1780.

Printre activitățile specifice zonei se numără agricultura și mineritul.  Astfel, în inscripția Csirakiana este menționată o manufactura de potasă la Aghireșu, în anul 1820, la care lucrau țărani din zonă.  Pe la 1788 au fost descoperite zacamintele de cărbune de la Șorecani, dar prima mină de cărbuni s-a deschis abia în anul 1850 în hotarul satului Arghișu. Începutul carierelor de piatră cu o exploatare sistematică din Aghireșu datează din a II-a jumătate a sec. al XIX-lea. La sfârșitul acestui secol sunt menționate în documente carierele de calcar și de piatră de gips (ipsos) de la Leghia. În anul 1880, I.Krammer a întemeiat la Aghireșu fabrica „Calcitul” pentru prelucrarea pietrelor de gips, iar actuala fabrică de ipsos datează din anul 1911.

Satul Aghireșu este o localitate inclusă în proiectul „Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”.
Mulțumim voluntarilor Simonis Laurențiu și Diana Casian pentru culegerea materialelor, redactarea textelor și realizarea fotografiilor.



Impresii de călătorie

O zi prin împrejurimile Clujului: Laguna Albastră | Partea I

Partea I: Laguna Albastră Simțeam nevoia de o ieșire „echilibrată” – în natură, însă nu chiar în vârf de munte; cât să ne dezmorțim puțin, să petrecem câtva timp într-un loc drag nouă, dar poate și să luăm la pas așezări și spații neștiute. Am ales Laguna Albastră. Deși unii dintre noi au fost pe-acolo…


Cazare

Cabana Leghia

Cabana Leghia  Unitate de cazare inclusă în proiectul ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș.” Mulțumim voluntarilor Simonis Laurențiu și Diana Casian pentru culegerea materialelor și realizarea fotografiilor. Cabana Leghia este un complex turistic situat în satul Leghia, comuna Aghireșu, județul Cluj. Se află la altitudinea de 567 m, pe pârâul băilor.…

Price from:13 EUR/night   

Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Locație


Sponsori

">
">
">