Satul Aghireșu Fabrici

Distanta Cluj - Aghiresu Fabrici: 31 km - Vezi harta
Satul Aghireșu Fabrici, comuna Aghireșu, județul Cluj.

Satul Aghireșu Fabrici, în maghiară Egeresi Banyatelep, este reședința comunei Aghireșu. În traducere din maghiară, „Aghireșu” semnifică „şoricesc”, termen adaptat sub forma de „Şorecani”, pentru a desemna termocentrala și bazinul minier din nordul localităţii Aghireşu – Fabrici. Prima atestare documentară a localității datează din 1916. Satul este situat pe malul drept al Râului Nadăş, între Dealurile Căpuşului şi Depresiunea Almaş-Agrij, la 32 de kilometri vest de Cluj-Napoca.

Satul Aghireşu Fabrici s-a născut ca o aşezare nouă, de tip „colonist”, într-o zonă aflată, în secolul trecut, în plin avânt economic. Deşi e o localitate nouă, formată din colonişti veniţi din toată ţara, Aghireşu Fabrici se poate mândri cu o adevărată tradiţie industrială, care se leagă de extracţia minieră: cărbune, gips, argile şi nisipuri caolinoase și zăcăminte potasice. La fel, aceasta se leagă de prelucrarea materiei prime miniere, de fabricarea materialelor de construcţii şi de producerea curentului electric.

În acest sens, satul se mândrește cu niște recorduri. Astfel, în anul 1820, la Aghireşu Fabrici, deja funcţiona o manufactură de potasă, la care lucrau ţăranii din zonă. În 1850 s-a deschis prima mină de cărbuni, exploatând un zăcământ carbonifer descoperit cu mai bine de 60 de ani în urmă. În 1880 la Aghireşu Fabrici începe producerea ipsosului, odată cu punerea în funcţiune a fabricii „Calcitul”. În 1929 au început să fie exploatate zăcămintele caolinifere.

În 8 iulie 1929, „Minele de Cărbuni din Ardeal S.A.” din Cluj, proprietara minelor de cărbune „Şorecani”, îşi exprimă dorinţa înfiinţării unei regii mixte, în scopul realizării unei termocentrale. În scurt timp se realizează un consorţiu între municipalitatea Cluj, intreprinderea minieră şi societatea Electrobel din Bruxelles. Noua regie mixtă a intrat în funcţiune în 9 aprilie 1930. În timpul ocupaţiei horthyste (1940-1944), Centrala Electrică Şorecani devine principalul furnizor de curent electric pentru municipiul Cluj-Napoca.

În jurul localităţii Aghireşu Fabrici s-au descoperit urme ale locuirii umane datând din anii 2200-2000 îHr. Este posibil că drumul roman Napoca – Porolissum (Cluj – Zalău) sau o ramificație a acestuia, trecea prin Aghireşu-Fabrici.

Localitate inclusă în proiectul „Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș.” 
Multumim voluntarilor Simonis Laurențiu si Diana Casian pentru culegerea materialelor, redactarea textelor si realizarea fotografiilor. 


Impresii de călătorie

O zi prin împrejurimile Clujului: Laguna Albastră | Partea I

Partea I: Laguna Albastră Simțeam nevoia de o ieșire „echilibrată” – în natură, însă nu chiar în vârf de munte; cât să ne dezmorțim puțin, să petrecem câtva timp într-un loc drag nouă, dar poate și să luăm la pas așezări și spații neștiute. Am ales Laguna Albastră. Deși unii dintre noi au fost pe-acolo…


Cazare

Cabana Leghia

Cabana Leghia  Unitate de cazare inclusă în proiectul ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș.” Mulțumim voluntarilor Simonis Laurențiu și Diana Casian pentru culegerea materialelor și realizarea fotografiilor. Cabana Leghia este un complex turistic situat în satul Leghia, comuna Aghireșu, județul Cluj. Se află la altitudinea de 567 m, pe pârâul băilor.…

Price from:13 EUR/night   

Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Locație


Sponsori

">
">
">