4.8/5 din 2 reviews
Statiunea Muntele Baisorii

Stațiunea Muntele Băișorii

Cadru natural

Aflatã la doar 50 de km de Cluj-Napoca, Staţiunea Muntele Bãişorii este cea mai cunoscută staţiune de schi a clujenilor şi un loc de o frumuseţe aparte. Staţiunea este situată la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băişoara (jud.Cluj), la 46 de grade şi 32 de minute latitudine nordică şi 23 de grade şi 19 minute longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 1200 şi 1400 m, hotelul fiind situat la 1345 m.

Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă.

Căi de acces:

În staţiune se ajunge pe drumul ce se desprinde din DJ 107M în Băişoara şi urcă 10 km pe valea Ierţa până în satul Muntele Băişorii, apoi încă 8 km până în staţiune. (Distanţă Cluj-Napoca – staţiune: 60 km). Din staţiune mai pleacă trei drumuri nemodernizate: unul coboară în valea Vadului, unul urcă până pe Vf.Muntele Mare (1826, al treilea ca înălţime din Apuseni) şi unul coboară în Muntele Băişorii pe pârâul Crinţului. Afluxul turistic este mare, în special iarna şi la sfârşit de săptămână. Accesul obişnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze până în satul Muntele Băişorii, apoi pe jos 45′ sau cu ocazii. Iarna există autobuze până în staţiune.

Agrement:

Se pot practica diverse sporturi şi jocuri, baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilităţi, în special pentru drumeţie, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantă, în mai mică măsură schi fond, alpinism şi speologie.

Sursa:
Ghidul Turistic „Zona Turistica Baisoara si Masivul Muntele Mare”
autori: Radu Mititean si Arnold Kadar
editat de : Clubul de Cicloturism „Napoca” si Clubul Geografic „George Valsan”, editura Crysopeea, 1996

Imagini: R. Sufana și B. Suciu

 

Contact:

E-mail: [email protected]

Web: www.baisoara.ro

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (2 voturi)
Rating4.8
4.5
Popazu george
foarte frumos
mi a placut maxim, era sa mi rup gatu pe schiuri
5
Iulia Marc
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

Comuna Băișoara

Comuna Băișoara (în maghiară Járabánya sau Kisbánya, în germană Kleingrub)…

Satul Băișoara

Satul Băișoara, comuna Băișoara, județul Cluj Băișoara (în maghiară Járabánya…