Pensiunea Iubu - Blaga, Valea Draganului, comuna Poieni, judetul Cluj

Pensiunea Iubu, comuna Poieni

 

În Valea Drăganului, Lucian Blaga și bunul său prieten dr. Mihai Iubu au înălțat în 1857 o casă de vacanță în Munții Apuseni. Astăzi, căsuța moțească din bârne a devenit pensiune administrată de domnul Constantin Dumitraș, un adevărat martor al relației speciale dezvoltate de prof. dr. Iubu și Lucian Blaga. Pensiunea dispune de cazare pentru un număr de zece persoane, cuprinzând patru camere la etaj, două băi cu duș, o bucătărie și un salon, unde se poate lua masa.

…și Lucian zurda desculț prin iarba încărcată de roua dimineții, cuprins de o bucurie nesfârșită; era în colțul lui de Rai – Valea Draganului. Casa primitoare a faimosului profesor doctor Iubu se scălda într-o baie de soare și totul părea ca un vis.

Așa îmi imaginez una din sumedeniile de dimineți ale prieteniei strânse dintre Lucian Blaga și a profesorului dr. Iubu; amândoi bucurandu-se de armonia oferită de natura Văii, construind cărămidă cu cărămidă, o prietenie ce avea sa dureze o lungă perioadă de timp. Cu ajutorul domnului Constantin Dumitraș, proprietarul Pensiunii IUBU din Valea Drăganului, am reușit să reconstruim mintal și fotografic câteva momente esențiale ale sfârșiturilor de săptămână petrecute de Blaga și Iubu într-un stil boem. Multe amintiri despre Iubu și Blaga, nu prea are domnul Dumitraș, însă vorbește cu atata nostalgie și respect despre aceștia, fiind mândru ca a copilărit în prezența lor. Amprenta marelui poet se află chiar în micul muzeu, din curte, care ilustrează perioada în care acesta împreună cu Iubu veneau aici, precum și poezia „Inscripție pe-o casă nouă”.

De la mesele copioase cu păstrăvi proaspeți pescuiți de unul din cei mai renumiți pescari ai Văii până la lungile drumeții care porneau de la calea ferată până în josul râului Drăgan, Iubu si Blaga aveau o conexiune specială, mai presus de diferența de vârstă dintre cei doi (aprox. 25 de ani).

Deși Valea Draganului a servit ca scop diferit pentru cele două personalităti române (pentru Iubu Drăganul devenise un loc protector împotriva regimului comunist, iar pentru Blaga, Valea era oaza lui de creație) – însemnatatea locului era aceeași pentru amandoi. Profesorul a declarat într-un moment de maximă emoție (la revenirea acestuia din închisoare, după 6 ani de detenție sub regimul comunist):

,,O, Dragan, mulțumesc! Pentru Tine trăiesc!”

De asemenea, Valea râului Drăgan l-a ispitit pe Blaga atat prin alura paradisiacă a naturii cât și prin frumusețea pământească a Femeii de acolo. Marele scriitor a fost fascinat de către o Doamnă a Drăganului,,care a devenit pe parcursul șederilor frecvente ale acestuia – Muza:

,,Frumoaso, ți-s ochii-așa de negri…” – Lucian Blaga, Izvorul Nopții.

……urmând sunetul pașilor grăbiți, ridic privirea și văd o lumină difuză venind din dormitorul cu vedere la uliță. Mă apropiu subtil și aud hohote de râs, pline de viață. Deschid ușa din stejar masiv și rămân uimită…. Erau cei doi boemi, povestind de zor și făcând bancuri subtile la adresa regimului care împăienjenea țara Ardealului tot mai acut. Se simt bine, se bucură unul de compania celuilalt ca și cum timpul nu ar fi trecut…..

Și viața trăită devine poezie…..Toate stau la locul lor,/ sta păianjenul în plasă/ ca-ntr-o lume de mătasă./ Nu-l încearcă nici un dor/ din ocolul lui să iasă./ Toate stau la locul lor,/ piatră, floare și ulcior,/ vatră și amnar și iască./ Asta-i legea tuturor:/ Zări să-și facă din pridvor,/ să se simtă bine-acasă. (Inscripție pe o casa nouă, de Lucian Blaga).

Pensiunea Iubu este un minunat loc unde ai putea afla mai multe despre refugiul marelui poet Lucian Blaga, despre momentele lui de liniște sau ceea ce îi reda inspirația. Ați avea posibilitatea să citiți poezia lui, “Inscripție pe o casă nouă” admirând, în același timp și locul unde a fost scrisă. Nu vă spunem unde pentru a-l descoperi voi singuri! Spiritul lemnului de stejar și brad te conduc spre noi cunoașteri, spre noi țeluri și spre istoria străbunilor. Întradevăr, locul și pensiunea este deosebită, primitoare, caldă, iar muzeul te transpune parcă într-o altă lume, unde se trăia după reguli simple.

Pensiunea Iubu este inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Poieni, click aici.
Mulțumim voluntarilor Puiu Corina, Gavrilă Monica, Cheta Lavinia, Iulia Marc și Andreea Moldovan pentru culegerea materialelor și fotografilor Iosif Miclăuș, Mihai Bârsan, Precup Călin și Robert Igna pentru realizarea fotografiilor.  

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole