Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
satul bologa pestera vantului bologa cluj cetate bologa

Cetatea Bologa și castrul roman Resculum, comuna Poieni

 

Cetatea Bologa

Părăsind așezările omenești ale satului Bologa din comuna Poieni, ne îndreptăm spre o padure de foioase. Drumul parca se îngusta tot mai mult determinandu-ne să ne urmăm calea la picior. Printre coronamentul bogat al copacilor soarele se joacă hazliu, înfățișându-ne un spectacol de lumini inedite. Picurase înainte. Mirosul de pământ era îmbietor.

Parcă mă ducea cu gândul la tropotele cailor din trupelor otomane care urcau în ritm galopant înspre ,,Ea”, Cetatea. În urcare, peisajul seamănă tot mai mult cu ,,Pădurea Spânzuraților” a lui Liviu Rebreanu. Mă aștept ca, de după trunchiurile groase ale copacilor bătrâni, să apară garnizoana lui Apostol Bologa. Furată de peisaj, nu am realizat că la un moment dat ne-am abătut de la cărare înspre stânga până când ridicând privirea, am văzut-o. Stătea neclintită în toată splendoarea sa. Denumită înainte de 1300, Sebesvár, Cetatea Bologa reprezintă unul din cele mai importante fortărețe din istoria Transilvaniei și a Țării Românești. Este așezată acolo unde începe țara de dincolo de păduri-Transilvania, pe valea Crișului Repede, la 12 km de Huedin, unde Muntii Meseșului întâlnesc Munții Apuseni. Zidurile cetății, care au străjuit cu statornicie de-a lungul a peste 700 de ani, mai rezistă și astăzi, putând fi admirate de către fiecare trecător a satului Bologa sau turist care vine să vadă o bucată din istorie. Cetatea a fost donată în 1399 lui Mircea cel Bătrân, Domnitorul Țării Românești de către Sigismund de Luxemburg, devenind, apoi, un punct de control important în drumul sării (sarea era vitală în secolele trecute, fiind considerată ,,frigiderul” antichității).

Cetatea Bologa a servit totodată și ca protecție pentru Mircea cel Batran, iar pentru nepotul său, Vlad Țepeș, a fost un adevărat refugiu al copilăriei. De asemenea, Cetatea Bologa a adăpostit numeroși oșteni de furia aprigă a otomanilor, locul trecând totodata și prin numeroase momente tensionate ca zonă de conflict.

Orele de istorie parcă prind viață cu cat înaintezi spre zidurile cetății. Turnul donjon, situat în extrema sudică are o alură triumfătoare. Scările înguste te urcă la un alt nivel față de pământ. În timp ce pășești pe ele te întrebi în ce contexte și circumstanțe, ce gânduri or fi avut cei care le urcau și le coborau în urmă cu sute de ani. Ruinele cetății îți dau senzația unei aventuri în timp. Cu pași mărunți și grijă mare, intru în interiorul fortăreței. Vegetația luxuriantă mă duce cu gândul la pădurea amazoniană. Trăiesc un sentiment interesant. O combinație între aerul medieval cu încărcătură istorică și aspectul exotic al lianelor. Sub răchitele dese străjuiesc ruinele zidurilor de apărare. Mă plimb din loc în loc, dintr-un turn al cetății într-altul, căutand priveliști spre spectaculoasele plaiuri mioritice.

Urmele cuptoarelor cioplite manual în piatră și scările interioare înguste mă duc cu gândul la puterea și forța de care dădeau dovadă oamenii în timpurile trecute … dar care pare să dăinuie și acum în spiritul românului din Apuseni.

Castrul roman Resculum

La câteva sute de metri de satul Bologa se află Castrul Roman, numit Resculum, care este cea mai veche așezare din zonă. Ridicat în jurul anului 106 D.C. pentru apărarea graniței Imperiului Roman, se mai vad și astăzi ruinele acestui loc mistuit de istorie pe locul numit „Grădiște”. În apropiere există, de asemenea, ruine ale unei băi romane.
Timpul și efortul depus de către arheologi, susținuti de către primaria Poieni, reflectă descoperirile făcute. Aici există o mulțime de lucruri care te fac să-ți dai seama cât de mult valorează fiecare particică de pamant care a aparținut străbunilor noștri.

Cetatea de la Bologa și castrul roman Resculum sunt obiectivele turistice incluse în proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Poieni, click aici.
Mulțumim voluntarilor Puiu Corina, Gavrilă Monica, Iulia Marc și Andreea Moldovan pentru culegerea materialelor și fotografilor Iosif Miclăuș, Mihai Bârsan, Precup Călin și Robert Igna pentru realizarea fotografiilor.  

 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Array
(
  [0] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 34890
      [post_author] => 4
      [post_date] => 2015-01-21 16:33:11
      [post_date_gmt] => 2015-01-21 14:33:11
      [post_content] => 

Sejurul este presarat cu momente istorice - Cetatea Bologa ( IV )

  Peste codri sta cetatea                         Stăpânind singurătatea…                         Luna plină strălucea… - Peste codri sta cetatea… de Mihai Eminescu -

Paraseam asezarile omenesti ale satului Bologa, din comuna Poieni, spre o padure de foioase. Drumul parca se ingusta tot mai mult, determinandu-ne sa ne urmam calea la picior. Printre coronamentul bogat al copacilor, soarele se juca hazliu, infatisandu-ne un joc de lumini spectaculoase. Picurase inainte. Mirosul de pamant era imbietor. Parca ma ducea cu gandul la tropotele cailor din trupele austro-ungare care urcau in ritm galopant inspre ,,Ea”.

In urcare, peisajul semana tot mai mult cu ,,Padurea Spanzuratilor” a lui Liviu Rebreanu. Ma asteptam ca de dupa trunchiurile groase ale copacilor batrani sa apara garnizoana lui Apostol Bologa.

Furata de peisaj, nu realizasem ca la un moment dat ne-am abatut de la carare inspre stanga pana cand, ridicand privirea, am vazut-o. Statea neclintita in toata splendoarea sa – Cetatea.

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj

Sebesvár denumita inainte de 1300, Cetatea Bologa reprezinta una dintre cele mai importante fortarete din istoria Transilvaniei si a Tarii Romanesti. Donata in 1399 catre Mircea Cel Batran (Domnitorul Tarii Romanesti) de catre Sigismund de Luxemburg, Cetatea Bologa avea sa devina un punct de control important in drumul Sarii (sarea era vitala in secolele trecute, fiind considerata ,,frigiderul” antichitatii). De asemenea, Cetatea Bologa a adapostit numerosi osteni de furia apriga a otomanilor, cunoscand totodata si numeroase momente tensionate – fiind o zona de conflict.

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj

Orele de istorie parca prindeau viata odata cu inaintarea inspre zidurile cetatii. Turnul donjon, situat în extrema de sud a cetăţii, avea o alura triumfatoare. Ruinele cetatii imi dadeau senzatia unei aventuri in timp. Cu pasi marunti si grija mare, intrasem in interiorul fortaretei. Vegetatia luxurianta te ducea cu gandul la padurea amazoniana. Era un sentiment interesant. O combinatie intre aerul medieval cu incarcatura istorica si aspectul amazonian al lianelor. Sub rachitele dese, strajuiau ruinele zidurilor de aparare. Ma perindam din loc in loc, dintr-un turn al cetatii intr-altul, cautand privelisti spre spectaculoasele plaiuri mioritice.

Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj

Urmele cuptoarelor cioplite manual in piatra si scarile interioare inguste, ma duceau cu gandul la puterea si forta de care dadeau dovada oamenii in timpurile trecute … dar care pare sa dainuie si acum in spiritul romanului din Apuseni.

Strasnica aparitie – Cetatea Bologa!

Redactor: Monica Gavrilă Fotograf: Iosif Miclăuș, Robert Paul Igna Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text.  Întregul sejur al Monicăi, îl puteți parcurge aici: I. GENEZA II. Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem III. Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu IV. Cetatea Bologa V. Off-road spre Lumea Pierduta (Deznodamantul: Barajul Dragan) Cetatea Bologa, comuna Poieni, Cluj [post_title] => Cetatea Bologa ( IV ) [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => cetatea-bologa [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-01-23 09:54:26 [post_modified_gmt] => 2015-01-23 07:54:26 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=34890 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 1 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 34842 [post_author] => 4 [post_date] => 2015-01-21 14:34:13 [post_date_gmt] => 2015-01-21 12:34:13 [post_content] =>

Comuna Poieni - generalitati. Proiecte in curs de derulare

Redactor: Gavrila Monica Fotograf: Călin Precup Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. 

Comuna Poieni reprezinta o regiune cu un potential urias de dezvoltare, iar primarul dl. Boca cunoaste aceasta realitate. Acesta a reusit sa evidentieze resursele de ordin natural, cultural si istoric in scopul de a creste vizibilitatea regiunii in randul turistilor prin crearea unor proiecte de anvergura.

Printre acestea se numara si crearea unui centru de promovare turistica a zonei. In cadrul acestui centru se vor dezvolta strategii de promovare internationala a zonei si se vor centraliza toate informatiile de interes pentru turisti.

In plus, anexat acestui centru de promovare turistica, s-a construit si un muzeu al comunei Poieni in care vor fi prezentate diverse vestigii istorice si culturale. Pentru mai multe detalii urmariti site-ul cluj.com.

De asemenea, pentru cei care adora senzatiile tari si vor sa simta libertatea zborului, in comuna Poieni s-a construit unul din cele mai renumite centre de planorism din zona Ardealului. Aici exista posibilitatea de a cutreiera natura bogata a Vaii Draganului atat la pas, prin paduri si poteci arhaice, cat si prin zbor cu ajutorul planoarelor.

Detaliile au fost furnizate de catre dl primar al comunei - Gheorghe Constantin Boca.

Pentru o viziune mai subiectivă asupra comunei Poieni, descrisă prin ochii unui turist curios, vă invităm să parcurgeți alături de Monica un sejur minunat în această zonă:

I. GENEZA II. Prietenia Iubu – Blaga. Final de saptamana boem III. Vindecatorul Apusenilor din Satul Hodisu IV. Cetatea Bologa V. Off-road spre Lumea Pierduta (Deznodamantul: Barajul Dragan)

[post_title] => Comuna Poieni - generalitati [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => comuna-poieni-generalitati [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-01-21 17:12:09 [post_modified_gmt] => 2015-01-21 15:12:09 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=34842 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 34788 [post_author] => 4 [post_date] => 2015-01-21 12:55:29 [post_date_gmt] => 2015-01-21 10:55:29 [post_content] =>

Comuna Poieni - impresii de calatorie

Redactor: Puiu Corina Fotografi: Călin Precup, Mihai Bârsan, Iosif Miclăuș, Robert Paul Igna

Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Poieni, click aici. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. 

“În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă” - Antoine Lavoisier

La Cluj poți întâlni ceea ce numești liniște, poți fi ceea ce ai vrea să fii, acolo unde ai vrea să fii, este locul perfect unde ai putea pur și simplu să iei o pauză și să te afunzi în miresmele pitorești clujene, este regiunea unde poți respira aerul curat al dimineții stând pe mal în Valea Drăganului sau să privești de sus orizontul de pe cetatea de la Bologa.

Fiecare părticică ruptă din rai iși ascunde darurile, legendele și misterele ei pentru a putea fi descoperite de fiecare persoană în parte, pentru că așa cum noi suntem diferiți, la fel vedem și lucrurile din diferite unghiuri ale prismei.

Comuna Poieni este o părticică clujeană, situată la aprox. 70 km. de Cluj-Napoca, fiind alcătuită din 9 sate ce au o istorie extrem de bogată si captivantă. Toți ardelenii dăruiesc turiștilor, prin generozitatea si blândețea lor, cunoștiințe despre locurile din împrejurimi, povestesc despre personalitățile care s-au născut aici sau care au o strânsă legătură cu regiunea, sau pur și simplu te lasă uimit de istorioarele care le-au preluat de la bunici și pe care nu le vei găsi niciodată pe o pagină de google sau Wikipedia.

Atunci când mergi în comuna Poieni vei vedea că parcă te desprinzi de lume, parcă uiți de tot ceea ce înseamnă aglomerat, ceea ce reprezintă probleme și griji sau cel mai probabil dureri de cap, pentru că atunci când în fața ochilor se așterne covorul mioritic al Transilvaniei, în jurul tău apare magia.

Comuna Poieni, judetul Cluj

Vă intrebați de ce ați vrea să mergeți acolo? Deoarece comuna Poieni, oferă tot ce ne-am fi dorit de la… “o casă”. Oferă posibilitați de a petrece timpul frumos în natură, cum ar fi o plimbare prin sat, pentru a descoperi ce mistere ne rezervă, sau o excursie prin satele care formează comuna pentru a descoperi tezaurele Transilvaniei. În plus, sunt câteva proiecte în desfășurare , cum ar fi navigarea cu ambarcațiuni mici pe râul de la Valea Drăganului, amenajarea unor terenuri de zbor pentru planoare și chiar amplasarea unei pârtii de schi. Și, nu în ultimul rând, comuna Poieni oferă căldură și lumină oriunde și oricând. (Pentru mine, a fost ca si un weekend acasa, alaturi de oameni grijulii pe care cunoscandu-i doar de cateva ore, simteam cum facem parte din acelasi intreg, din aceeasi familie.)

De ce ar trebui sa mergem departe pentru a vedea ceva ce nu ne apartine, ce nu ne reprezinta? Clujul, la fel ca si intreaga Romanie are ce arata lumii, are cu ce se mandri, putem sa ne laudam si sa ne promovam chiar noi insine minunatele locuri mirifice mostenite din buni-strabuni!

Satul Bologa

Bologa a fost, este si va ramane un izvor de farmec natural, istorie multimilenara, tezaur de datini, traditii si frumoase creatii literal-folclorice, un colt mirific din spatiul mioritic romanesc.

In pofida suprafetei mici si a numarului mic de locuitori, satul Bologa gazduieste unele dintre cele mai faimoase obiective turistice din zona, cum ar fi Cetatea de la Bologa, Castrul Roman si o minunata moara de apa .

Satul Bologa, traversat de 2 afluenti ai Crisului Repede, exprima si da senzatia de un plai, de un meleag care abia asteapta sa ne deschida bratele si sa ne arate adevaratele lui comori.

cetatea bologa, comuna poieni, judetul cluj

Obiective turistice din satul Bologa: 1. Cetatea de la Bologa Cetatea Bologa este asezata acolo unde incepe tara de dincolo de paduri - Transilvania, pe valea Crisului Repede, la 12 km de Huedin, unde Muntii Mesesului intalnesc Muntii Apuseni. Zidurile cetatii, care au strajuit cu statornicie de-a lungul a peste 700 de ani, mai rezista si astazi si pot fi admirate de catre fiecare trecator al satului Bologa. Nu doar privelistele minunate pe care le avem in aceasta regiune o fac expresiva, ci si istoria cu care se mandreste tinutul. Cetatea Bologa a servit protectie pentru Mircea cel Batran, iar pentru nepotul sau, Vlad Tepes, a fost un adevarat castel al copilariei.

cetatea bologa, comuna poieni, judetul cluj

2. Castrul Roman La cateva sute de metri de satul Bologa se afla Castrul Roman – cea mai veche asezare din zona. Ridicat in jurul anului 106 pentru apararea granitei Imperiului Roman, se mai vad si astazi ruinele acestui loc mistuit de istorie, aflat acum pe locul numit „Gradiste”. Timpul si efortul depus de catre arheologi, sustinuti de catre primaria Poieni, reflecta descoperirile facute. Aici exista o multime de lucruri care te fac sa-ti dai seama cat de mult valoreaza fiecare particica de pamant care a apartinut strabunilor nostri.

3. Moara de apa La primul auz, niste pietre, o bucata de lemn si apa nu vi s-ar parea ceva extraordinar… insa din momentul in care ajungi la Moara de apa de la Bologa, in drumul de la Cluj la Oradea, la cativa kilometri de Huedin, ochii ti se inunda cu niste privelisti care iti raman pentru totdeauna in memorie, in suflet. Oricand, frumoasa gradina a familiei care ingrijeste cu devotament imprejurimile, scoate in evidenta forta cu care apa morii, care este si singura supravietuitoare dintre multele care au fost in sat, incearca parca sa te atraga, sa te conduca in misterioasa si necunoscuta lume a satului Bologa, care este un adevarat tezaur al Transilvaniei.

moara de apa bologa, comuna poieni, judetul cluj

Satul Hodisu

Aflat in judetul Cluj, comuna Poieni, satul Hodisu reprezinta una dintre valorile cu care se mandreste plaiul mioritic clujean. Satenii impreuna cu natura si adierile de vant formeaza un ansamblu greu de imaginat. Ceea ce am putea gasi mai mult decat impresionant este asa numitul Vraci din Apuseni. Nu e un vraci, e mai mult decat atat: e un om cum mai rar intalnesti, poate o data in viata. Ochi de un albastru impecabil ascunsi sub pleopele blande, care vad prin tine, si doua maini care te fauresc.

Lazea Ioan, satul Hodisu, comuna Poieni, judetul ClujSecretele d-lui Lazea Ioan, care de fapt este un reflexoterapeut la policlinica particulara SINA din Apahida - si nu un vraci misterios, stau in uleiul de furnici, cornul de cerb si nu in ultimul rand in mainile sale, prin care, cu iscusitele miscari, depune har si suflet pentru ca sanatatea sa ne ramana la cote inalte. El este persoana la care apeleaza toti din sat atunci cand se confrunta cu dureri musculare sau dislocari ale oaselor, dureri de coloana sau de spate. De asemenea, dl Lazea Ioan este privit cu incredere si de foarte multe persoane din intreaga tara. In pofida diplomei de la Bucuresti care atesta ca acest om-minune este Tehnician Maseur, tehnica masajului a invatat-o de mic, de la nemti si, mai apoi, continuand cu efortul si dorinta care se oglindesc in “magia” care o zugraveste acum.

Valea Draganului

Pensiunea Iubu - Blaga, Valea Draganului, comuna Poieni, judetul ClujDin sutele de sate ale Clujului, Valea Draganului se deosebeste nu doar prin multimea ofertelor de cazare si a obiectivelor turistice din zona sau a stratului puternic de ozon, dar si prin capacitatea spiritului locului de a inmiresma cu divina ratacire a grijilor. La limita muntilor Vladeasa, muntilor Meses si depresiunii Huedin, acolo unde culorile sunt mai intense, unde totul pare virtual, gasesti ceea ce numim noi liniste.

La intrebarea ,,Ce te-a uimit la Valea Draganului?” as putea raspunde “nimic”, pentru ca ceea ce vezi nu te uimeste pur si simplu, ceea ce vezi la Valea Draganului te zdruncina, te face sa te simti ca si cum tot ce cautai era exact sub nasul tau, era exact acolo si tu nici nu te oboseai sa privesti macar. Un sat plin de farmec, dominat parca de intensitatea tacerii, o tacere alcatuita din sunetul izvorului, ciripitul pasarilor, o adiere de vant sau un latrat de caine.

Pentru a fi impresionat si mai mult, Valea Draganului iti ofera posibilitatea de a descoperi Pensiunea Iubu, un minunat loc unde ai putea afla mai multe despre refugiul marelui poet Lucian Blaga, despre momentele lui de liniste sau despre ceea ce ii reda inspiratia. Ati avea posibilitatea sa cititi poezia “Inscriptie pe o casa noua” admirand, in acelasi timp, si locul in care a fost scrisa. Spiritul lemnului de stejar si brad te conduc spre noi cunoasteri, spre noi teluri si spre istoria strabunilor.

Barajul de la Valea Draganului… privelistea iti creeaza un razboi al emotiilor si al trairilor, te face sa te inalti ca ciocarlia, sa pasesti incet pentru a nu zdrunciuna ceea ce reflecta apa… Padurea ce salasluieste si spiritul apei formeaza o putere aparte, un intreg. Ai putea simti cum plutesti, cum fiecare parte a corpului si a mintii te indruma sa visezi la infinit.

Barajul Dragan-Floroiu, Valea Draganului, Comuna Poieni, judetul Cluj

Si nu in ultimul rand, nu as putea neglija locul “de refugiu” al echipei – Pensiunea Casa Morar, care au dat dovata de ospitalitate si care au incercat sa ne faca sa ne simtim cat mai bine.

In pofida timpului, care ne-a limitat posibilitatile, comuna Poieni impreuna cu satele ei ne-au aratat un Cluj altfel, un Cluj care nu credeam ca exista, si totusi e aici, langa noi. Am vazut un Cluj care deapana istorie si in acelasi timp depune suflet pentru ca noi sa il privim cu alti ochi …din alt unghi al prismei. O inima a Transilvaniei care a fost, este si va ramane o parte a sufletului mioritic si pitoresc al Romaniei.

Pensiunea Casa Morar Valea Draganului Cluj

[post_title] => Comuna Poieni - impresii de calatorie [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => comuna-poieni-impresii-de-calatorie [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-01-21 14:16:08 [post_modified_gmt] => 2015-01-21 12:16:08 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=34788 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Ultimele Articole