Biserica Ortodoxă din Bobâlna, județul Cluj
Biserica Ortodoxă din Bobâlna a fost ridicată între anii 1909 – 1911, fiind construită după modelul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, de trei ori mai mică însă. Realizată din piatră scoasă de pe dealul Bobâlnei, cu o arhitectură deosebită, având opt turle, biserica din Bobâlna este extrem de încăpătoare (capacitate de 900 de persoane), conform vremurilor și a numărului mare de credincioși din perioada respectivă.
Demnă de menționat este activitatea părintelui Vasile Vasilachi, preot paroh la Bobâlna în perioada 1964 – 1969, un om care a însuflețit atât locul, cât și biserica, un adevărat model demn de urmat pentru localnici, impactul său fiind resimțit și azi în rândul credincioșilor. Datorită lui, biserica a fost pictată între anii 1967-1969, până atunci neexistând pictură interioară. Înainte de a ajunge la Bobâlna, preotul fusese închis pe nedrept, precum atâția alții în perioada comunistă, în închisoarea de la Gherla.
Din Bobâlna, părintele Vasile Vasilachi s-a îndreptat înspre SUA, unde a fost vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi. Totuși, acesta nu a uitat de Bobâlna și de oamenii de aici și, mai mult, a scris poate cea mai frumoasă caracterizare a așezării clujene: Jurnalul Parohial ,,Bobâlna și bobâldenii”. În paginile cărții, părintele descrie în detaliu viața din sat, obiceiurile și tradițiile păstrate de bobâldeni.
După plecarea părintelui din Bobâlna, la inițiativa sătenilor, pe unul dintre pereții bisericii a fost pictat chipul părintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi, iar mai recent, cu participarea specială a domnului prof. Dumitru Pop din Olanda, au ridicat și o sfântă cruce în curtea bisericii pentru a-l cinsti pe cel care a fost atât de legat sufletește de Bobâlna și bobâldenii ei. Părintele Vasile Vasilachi nu și-a uitat niciodată parohia, ajutând-o chiar și financiar în perioada șederii sale în SUA, iar prin testament a lăsat și o sumă de bani parohiei Bobâlna în anul 2003.
În mai 2015, în curtea bisericii a fost dezvelit bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, marele om politic, medic și publicist, a cărui casă natală se află tocmai aici, în Bobâlna (vezi: Conacul Vaida din Bobâlna)
Obiectivul turistic Biserica Ortodoxă din Bobâlna este inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor Nora Fulger și Marino Dan Alexandru pentru culegerea materialelor si realizarea fotografiilor.
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!