Satul Rachitele

Distanta Cluj - Rachitele: 76 km - Vezi harta

Satul Rachitele, comuna Margau, judetul Cluj.

Satul Rachitele (comuna Margau) este format din vatra sa principală și din cătunele Doda Pilii și Ic Ponor, avand o populatie de 847 de locuitori, satul cu populatia cea mai mare din comuna. Prima atestare documentară a așezării de sub coama Vlădesei este în anul 1792 când s-a ridicat prima biserică, lacas de cult care a fost ridicat în apropierea actualului lăcaș de inchinaciune, în vechiul cimitir. De asemenea, Biserica de lemn din Răchițele a fost construita în anul 1911.

Gospodăriile răchițenilor sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 60 km pătrați, de-a lungul mai multor văi (Valea Răchițelei, Valea Stanciului, Valea Agastău, Valea Gingineasa) și dealuri (Dealul Rășinarului, Dealul Fața, Dealul Sulița, Dealul Merișor, Dealul Cucului). Malurile văilor care străbat de-a lungul și de-a latul satul sunt străjuite de răchită de la care se pare că se trage numele satului, Răchițele.

„Viaţa la munte este pe atât de grea, tot pe atât de frumoasă, iar satul Răchiţele, situat la poalele Vlădesei, între carstul Munţilor Bihorului şi rocile vulcanice ale Vlădesei, reprezintă un buchet de tradiţie ce se îmbină cu freamătul turiştilor ce vin să viziteze cea mai cunoscută cascadă a Munţilor Apuseni: Cascada Vălul Miresei. Când spui Răchiţele, primul gând care îţi vine în minte este această minunată cascadă desfăşurată în trei trepte, de aproape 50 m înălţime, dar satul Răchiţele înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă oamenii care colindă vara pădurile din zonă după ciuperci sau fructe de pădure, înseamnă bărbaţii care lucrează la pădure, prin soare, ploaie sau ger pentru a putea cumpăra familiei din pâinea ce se aduce la magazin doar lunea şi joia” (Maria-Cristina Mihuț).

Multumim voluntarilor Alina Ciuca, Andrei Bucin, Sabina Vaida-Brad, Maria-Cristina Mihut si Calin Precup pentru culegerea materialelor si realizarea fotografiilor. Localitate inclusa in proiectul ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș.”



Impresii de călătorie

Când spui Răchiţele…

Satul Răchițele, comuna Mărgău, județul Cluj Redactor: Maria-Cristina Mihuț Fotografi: Alina Ciuca, Andrei Bucin Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. Despre satele de munte din zona Apusenilor s-au scris multe de-a lungul timpului, dar satul Răchiţele pare a avea ceva deosebit, păstrând încă mirosul răşinii de brad…

Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei – Rachitele I. Tipul Traseului: Acest traseu este recomandat pentru orice categorie de vârsta, dar anumite trasee necesita experienta si echipament adecvat. Starea drumului este buna. Cai de acces în zona: 1.Din Cluj-Napoca, prin Huedin: 81 km; 2.Din Huedin: 31 km; Benzinarie: Sâncrai; Durata traseului: o zi, mai multe sau chiar concediu;…

Datini, obiceiuri și tradiții în Răchițele

Datini, obiceiuri și tradiții în Răchițele, comuna Mărgău, județul Cluj Foto-Redactor: Maria-Cristina Mihuț Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarului nostru – Maria-Cristina Mihuț – pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor, precum și pentru toată implicarea sa în promovarea zonei.  După cum se ştie, satul este locul unde eşti mai aproape de…

Trasee turistice în zona Răchițele

Trasee turistice în zona Răchițele, comuna Mărgău, județul Cluj Foto-Redactor: Maria-Cristina Mihuț Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Îi mulțumim voluntarei noastre Maria-Cristina Mihuț pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor, precum și pentru toată implicarea sa în promovarea zonei.  1. Circuitul Răchitele Cu pornire de la punctul Salvamont, se urcă pe vf. Lespezi.…

Turism în zona Răchițele – Vlădeasa

Turism în zona Răchițele – Vlădeasa Foto-Redactor: Maria-Cristina Mihuț Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarului nostru – Maria-Cristina Mihuț – pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor, precum și pentru toată implicarea sa în promovarea zonei.  Potenţialul turistic natural este unul foarte bogat în această zonă şi se regăseşte sub diferite forme,…


Cazare

Cabana Salvamont Doda Pilii

Cabana Salvamont Doda Pilii Cabana dispune de 4 camere, dotate cu paturi şi saltele, având o sala de meeting foarte mare, mansardă sub formă de open-space şi câte o baie la fiecare nivel. Contact: Florin Mihuţ 0724 212 589

  

Cabana Şuşman „La Stanciu”

Cabana Şuşman „La Stanciu” Situată pe Valea Stanciului, la 2 km de Cascada Valul Miresei, cabana Şuşman, aşa cum o ştie toată lumea, este locaţia ideală dacă eşti în căutarea unui sejur departe de agitaţia oraşului, în mijlocul naturii. Cabana dispune de accesibilitate rutieră, fiind compusă din 8 camere, unele cu baie proprie, altele cu…

  

Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Locație


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]