Satul Gârbău Dejului, comuna Cășeiu, județul Cluj
Satul Gârbău Dejului (în maghiară Désorbó) face parte din comuna Cășeiu, județul Cluj, fiind situată chiar la nord, peste culmea ce duce la cetatea Ciceului, între localitățile Rugășești și Valea Gârboului (comuna Cuzdrioara).
Prima atestare documentară a satului datează din 1915, atunci când localitatea era recunoscută sub numele de Vrbou. De-a lungul anilor, aceasta a avut multiple denumiri, printre care Wrbo (1325), Orbo (1335), Orbou (1393), Arbo (1553), Oláh-Orbo (1566), Csicso-Orbo (1613), Garbo (1733), Garbou (1750), Gîrbova din Szusz (1850), iar, în cele din urmă, Gârbău Dejului, așa cum este recunoscut astăzi.
În prezent, satul păstrează aerul tradițional, fiind prezente și astăzi câteva case vechi, construite din bârne de lemn, lutuite și vopsite în albastru, dar și ulița de odinioară, care te îndeamnă să încetinești ritmul și să te bucuri din nou de micile frumuseți ale vieții. Cea mai de preț comoară a satului este biserica din lemn, construită în stil maramureșean, ce datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Recunoscut drept monument istoric, lăcașul de cult se remarcă prin picturile vechi, pe pânză, dar și prin cele trei icoane din sec. al XVI-lea, pictate pe lemn. Un alt punct de interes al satului este rezervația cu mistreți aflată pe dealul numit „Coada Pietrii”, care poate fi explorată pe ATV-ul, căruța sau chiar la pas.
Locurile nu sunt lipsite nici de legende și istorisiri. Stând de vorbă cu localnicii, veți afla povestea dealului numit „Pe Lab”, acolo unde aveau loc spânzurători în vremea timpul dominației Imperiului Austro-Ungar, sau a „Fântânii orbului”, un izvor cu proprietăți vindecătoare. Numele său vine de la o legendă străveche conform căreia un localnic orb și-a recuperat privirea după o înghițitură din apa fermecată.
Satul Gârbău Dejului este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016. Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected].
Sursă foto:
Impresii de călătorie
Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel
Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Vlad Braga și Ana Maria Cuibus pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului. La 70 de kilometri depărtare de Cluj, există o străduță care, la prima vedere,…
Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman | #ClujulVăzutAltfel
Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman Când ne-am propus să explorăm satele clujene (toate satele clujene), știam că existau infinite modalități de-a face acest lucru. Ne-am dorit, însă, cel și cel mai mult, să implicăm comunitatea clujeană în acest demers, să-i ducem pe clujeni în mijlocul Satului. Textul și imaginile de…
Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj
Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Oana Suciu, Kristina Fodor și Vig Tamas pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului. „Atâta-i de frumos aici, dar nu stă nimeni,” ne-a spus unul…
Să cunoaștem satele clujene: impresii de călătorie din Leurda | #ClujulVăzutAltfel
Să cunoaștem satele clujene: impresii de călătorie din Leurda | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Carmen Filimon, Andreea Câmpean și Denisa Gioană pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului. Proiectul „Clujul văzut altfel”, al portalului Cluj.com, inițiat din dorința de a valoriza toate localitățile frumosului…
Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești | #ClujulVăzutAltfel
Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Mulțumim voluntarilor Cluj.com: Precup Călin, Șopco Ștefana, Paul-Daniel Golban și Precup Camelia – pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea/editarea textelor. Noaptea încă își cânta simfoniile când, cu sufletul încărcat de energie și entuziasm, am pornit spre ziua al…
Cazare
Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]
Mâncare
Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]
Evenimente
Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]
Sponsori
Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]