Satul Coplean

Distanța Cluj-Napoca – Coplean: 65 km - Vezi harta

Satul Coplean, comuna Cășeiu, județul Cluj

Satul Coplean (în maghiară Kaplyon) aparține județului Cluj, fiind situat la doar 6 km de Municipiul Dej, în partea de vest a comunei Cașeiu, pe malul drept al Someșului, între localitățile Câțcău și Cașeiu. Atestat documentar în anul 1348, satul are un nume de origine maghiară care poartă amprenta unei familii nobiliare ce deținea pe vremuri proprietăți extinse de-o parte și de alta a Someșului: familia Koplyon.

Odinioară, localitatea găzduia o populație cu o vastă structură etnică, aici locuind numeroase comunități de români, maghiari, evrei, armeni și țigani. În prezent, Coplean este un sat de aproximat 400 de locuitori, majoritatea dintre ei fiind români.

Istoria satului este în strânsă legătură cu cele două obiective turistice din zonă: Castelul Haller și biserica în stil gotic din vecinătatea sa, ambele presupunându-se că au fost ridicate din piatră adusă de la castrul roman din Cășeiu:

„În Coplean, castelul și biserica s-au construit din pietrele acestui castru, ca și biserica din Vad.” (Jozsef Kadar)

Ridicat între 1725-1771 de către guvernatorul Transilvaniei de la acel moment, Ioan Haller, pe locul unui vechi conac, „castelul cu scoici”, așa cum este cunoscut datorită ornamentelor de la ferestre, este o construcție impresionantă în stil baroc. Castelul Haller a fost, printre altele, gazda principelui Sigismund Bathory, aflat în trecere spre Polonia (sec. al XVI-lea), și a împăratului Iosif al II- lea (sec. al XVIII-lea). În 1920, castelul a suferit un incendiu, în urma căruia acoperișul original a fost complet distrus.

Aflat în proprietatea familiei Haller până în 1948, clădirea a intrat în proprietatea statului, servind, pe rând, ca CAP, apoi ca spațiu de ateliere. Din păcate, astăzi se află în ruină, dar zidurile impunătoare și decorațiunile spectaculoase de pe fațadă încă te duc cu gândul la seratele încântătoare pe care le găzduia odinioară pentru elitele loculului.

În apropierea castelului Haller se află și o biserică în stil gotic, care datează din secolul al XVI-lea.

Satul Coplean este o localitate inclusă în proiectul Clujul Văzut Altfel, desfășurat în perioada 2014 – 2016Fiind vorba de un proiect în continuă dezvoltare, dacă doriți să contribuiți la ilustrarea unui portret cât mai complet al acestor localități, ne puteți scrie un e-mail » [email protected]

Sursă foto: Călin Precup, voluntar în cadrul proiectului Clujul Văzut Altfel



Impresii de călătorie

Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești | #ClujulVăzutAltfel

Plaiuri unde timpul încă mai are răbdare: Coplean și Rugășești Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Mulțumim voluntarilor Cluj.com: Precup Călin, Șopco Ștefana, Paul-Daniel Golban și Precup Camelia – pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea/editarea textelor.  Noaptea încă își cânta simfoniile când, cu sufletul încărcat de energie și entuziasm, am pornit spre ziua al…

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman | #ClujulVăzutAltfel

Comuna Cășeiu și ce înseamnă, de fapt, un castru roman Când ne-am propus să explorăm satele clujene (toate satele clujene), știam că existau infinite modalități de-a face acest lucru. Ne-am dorit, însă, cel și cel mai mult, să implicăm comunitatea clujeană în acest demers, să-i ducem pe clujeni în mijlocul Satului. Textul și imaginile de…

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj

Impresii de călătorie din trei sate clujene: Guga, Comorîța și Dumbrava | #JudețulCluj Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Oana Suciu, Kristina Fodor și Vig Tamas pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  „Atâta-i de frumos aici, dar nu stă nimeni,” ne-a spus unul…

Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel

Despre Gârboul Dejului… sau cum să uiți de haosul orașului | #ClujulVăzutAltfel Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Vlad Braga și Ana Maria Cuibus pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  La 70 de kilometri depărtare de Cluj, există o străduță care, la prima vedere,…

Un sat la umbra nucilor bătrâni – Custura | #ClujulVăzutAltfel

Un sat la umbra nucilor bătrâni – Custura Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș . Mulțumim voluntarilor Roxana Nastor și Eliza Lucaciu  pentru deplasare, culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textului.  Era devreme, roua rece de pe iarbă ne ajungea pe adidași, dar soarele era deja sus pe cer, iar…


Cazare

Momentan nu am gasit optiuni de cazare in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Mâncare

Momentan nu am gasit optiuni de a lua masa in acest sat. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Evenimente

Momentan nu am gasit informatii referitoare la evenimentele care au loc in aceasta localitate. Daca aveti informatii in acest sens, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]


Sponsori

Momentan nu avem sponsori care sa faciliteze explorarea acestei localitati de catre voluntari. Daca aveti sugestii sau doriti sa va implicati direct, va rugam sa ne contactati la telefon 0264.546789 sau printr-un mail pe [email protected]