turnul-pompierilor se deschide pentru vizite

Turnul Pompierilor (sau Turnul Lăcătușilor, știut și ca Turnul de pe Strada Săpunului), a fost ridicat în anul 1574 și făcea parte din cea de-a doua fortificație a orașului. Este unul dintre turnurile de pază ale vechiului oraș medieval care au mai rămas în picioare după demolările din secolul al XIX-lea a celorlalte turnuri și ale zidurilor de apărare.

Istoria turnului începe în secolul al XVI-lea, când pe vremea lui Ștefan Bathori îndeplinea funcția de apărare și asigura intrarea secundară în cetate. Pe-atunci se numea Turnul Lăcătușilor, iar înălțimea de 28,5 m pe care turnul o avea a făcut ca locația să fie una esențială în supravegherea zonei înconjurătoare. Începând cu anul 1585 a funcționat ca parte a sistemului de pază contra incendiilor, rol pe care l-a avut până în anul 1936. De-aici și transformarea denumirii sale în Turnul Pompierilor.

De-a lungul timpului s-a încercat de mai multe ori introducerea turnului în curcuitul turistic al orașului. În anii ‘80 se intenționa găzduirea unui muzeul al astronomiei în locație, însă proiectul a fost abandonat. Mai apoi, turnul a găzduit pentru o vreme Muzeul Pompierilor.

În noiembrie 2016 a fost lansat concursul de proiecte pentru revitalizarea Turnului Pompierilor, iar în februarie 2017 acesta a fost finalizat. Proiectul a luat în vizor restaurarea și revitalizarea turnului, iar mai apoi, în martie 2023 acesta a fost în sfârșit redat comunității clujene ca spațiu cultural și turistic.

Vizitatorii se pot bucura acum de expoziții de artă de mici dimensiuni, permanente sau temporare pe scara interioară și pot admira panorama orașului din vârful turnului. Intrarea este gratuită.

Program de vizitare

  • luni-duminică: 10:00-20:00
  • joi: 10:00-22:00

Clădirea Turnului Pompierilor este inclusă în lista Monumentelor Istorice din România, iar mai multe detalii despre restaurarea clădirii găsiți aici.

Sursă text: Monografia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Avram Iancu” al judeţului Cluj
Sursă foto: Primăria Cluj-Napoca

Informatii de contact

Strada Tipografiei 17, Cluj-Napoca 400394, Romania

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole