Observator Astronomic Mărișel

Observator Astronomic Mărișel

Observator astronomic Mărişel a fost construit de doi doctoranzi şi de patronul unei firme din Cluj, din fonduri proprii. Totul a început în urmă cu 8 ani, când cei doi cercetători au decis că platoul Munţilor Apuseni este cel mai bun loc pentru cercetările lor. Aici, cerul este senin în cea mai mare parte a anului, astfel că observatorul este unul dintre cele mai performante puncte de observare a spaţiului cosmic din ţară.

Observatorul Astronomic Mărișel dispune şi de dotări de ultimă generaţie, comandate din Statele Unite ale Americii. Ultima achiziţie este un telescop care a costat 11.000 de euro.


„Noi încercăm să-l folosim pentru obiecte potenţial periculoase pentru civilizaţia noastră, precum asteroizi periculoşi, resturi de nave spaţiale, rachete, sateliţi”, a precizat fizicianul Paul Dolea.

Nu doar astronomia este studiată la Mărişel. Fizicianul Paul Dolea, cel care petrece cel mai mult timp la observator, se ocupă şi de investigarea undelor radio din jurul Pământului. Unul dintre studiile sale vizează detectarea din timp a cutremurelor prin analiza modificărilor ionosferei. Altul urmăreşte identificarea furtunilor electrice.

„Ni se spune că e cod galben de furtună, de inundaţii, de nu ştiu ce alte probleme, dar niciodată nu am auzit: Atenţie, e risc de furtună electrică peliculoasă şi oamenii să plece de pe camp”, a mai spus fizicianul.La Observatorul Astronomic Mărișel au avut loc până acum zeci de tabere şcolare, iar în luna septembrie au organizate primele cursuri de astronomie şi radioastronomie pentru profesori, la care care au participat şi specialişti ai Agenţiei Spaţiale Europene. (sursa text)

Obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre Marisel, click aici

Multumim voluntarilor Anastasia Cotorobai (redactor) si Robert Paul Igna (fotograf) pentru culegerea materialelor.

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie