Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
satul cristesti traditii din rasca monumentul din vale

Monumentul din Valea Rastii

 

Prima școală și prima biserică care s-au înființat în comuna Râșca sunt atestate de monumentul din vale. Acest monument este așezat pe Valea Râștii și a fost construit de către Ioan Petre și prof. Ioan Vâtca.

De anul 1861 se leagă și începuturile învățământului în comuna Râșca. Prima școală a funcționat în casa lui Simion Gligan, învățător fiind Simion Crainic (originar din Beliș), care absolvise școala normală din Cluj și ascultase un curs de tipic, de la preotul din Mănășturul unguresc și de la parohul Ioan Roman din Dretea. În această perioadă școala era organizată și subvenționată de către biserică, iar instrucțiunea se reducea la silabisit și rugăciune.

Parohul Ioan Condor a organizat primul examen de sfârșit de an școlar în data de 18 aprilie 1862, scrisul fiind o dovadă a dezvoltării educației din acea perioadă. Rezultatele copiilor au fost remarcabile: „s-a aflat urme bune de înaintare în cetit, cântări bisericești (răspunsuri liturgice) și rugăciuni, precum și cunoștință de Dumnezeu“. După încheierea cursurilor școalare, Simion Crainic mai rămâne în această localitate până la data de 1 noiembrie a aceluiași an pe postul de cantor.

Inscripții pe monument:
,,S-a ridicat acest monument pentru a rămîne un semn în amintirea strămoșilor, care s-au așezat pe aceste locuri în anul 1637, întemeind comuna Rîșca.
În acest loc a ființat din anul 1862, prima școală și prima biserică din comuna Rîșca. Dascăl Simion Crainic, Paroh Ioan Condor.”

Obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Rasca, click aici.
Multumim voluntarilor Gligan Irina si Golban Daniel pentru culegerea materialelor.

satul cristesti traditii din rasca monumentul din vale

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie