manastirea muntele rece maguri racatau cluj

Mănăstirea Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău

 

Mănăstirea cu hramul Înălțarea Domnului din satul Muntele Rece, ridicată în 1994, se află pe locul numit „La eroi”, aflat în cătunul Bordești. Mănăstirea s-a ivit din prinosul de cinstire a memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei în toamna anului 1944 în bătălia dată cu trupele germano-maghiare pe culmile dintre Someşul Rece şi Valea Ierii. Prin amplasarea ei într-o zonă înaltă, destul de izolată, a determinat includerea sa în traseele turiştilor.

Lăcașul de cult este o construcție din lemn pe fundație de beton. Planul cladării este structurat sub formă de cruce și prezintă 7 turle: cea mai mare se află deasupra naosului și este perforată de 4 ferestre, altele 2 se găsesc pe abside, una deasupra altarului și 3 pe pridvor. Turlele de pe pridvor au forma pătrată, celelalte, octogonală. Toate au cupolele acoperite cu tablă aşezată în solzi de pește.

Planul bisericii este următorul: pronaosul este luminat de cțte 2 ferestre, naosul este luminat de o singură fereastră, iar altarul de altele 2. Pridvorul închis primeşte lumina de la câte o fereastră la sud şi nord. În dreapta şi stânga, în pridvor, este câte o cămăruţă. Catapeteasma este din lemn sculptat, pardoseala bisericii este din scândură, iar acoperişul din tablă zincată. Faţadele exterioare sunt căptuşite cu şindrilă (draniţă).

Mănăstirea Muntele Rece este un obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre comuna Măguri-Răcătău, click aici.
Multumim voluntarilor Rakosi Vasile, Vancea Laura și Popa Adrian pentru culegerea materialelor.

Materialele primite de la voluntari au fost completate cu informații preluate de pe site-ul http://www.manastiriortodoxe.ro/.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole

Măguri Răcătău

Comuna Măguri Răcătău – Căi de acces, Populație, Economie, Condiții, Religie,…