Gorunul din cimitirul Călățele
În cimitirul satului Călățele există un gorun cu o vârstă care depășește 200 de ani. Impunător prin statură arborele este un martor tăcut al vremurilor. Tulpina sa poate fi cuprinsă cu mare greutate de patru oameni.
În multe din satele ardelenești, există câte un stejar falnic care păzește cimitirul.
În mitologiile, în credinţele tuturor popoarelor, arborele ocupă un loc deosebit de important, de la naştere până la moarte şi chiar şi după aceea. În mitologia română, în trunchiul arborilor şi-au găsit sălaş spiritele pădurii: Muma pădurii, Păduroiul, Fetele pădurii (R. Vulcănescu)- deci similitudini de gândire.
După cum remarca Mircea Eliade: „arborele este încărcat cu forţe sacre deoarece este vertical, creşte, îşi pierde şi-şi recapătă frunzele, şi deci se regenerează; el moare şi renaşte de nenumărate ori”.Simbolul copacului, a ocupat un loc deosebit de important în creaţia pictorilor Wassily Kandinsky, Paul Klee şi Piet Mondrain. Arborele este considerat simbolul Axei lumii (Pomul vieții), drumul ascensional pe care sufletul îl străbate, atunci când trece din lumea materială în cea imaterială.
Obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Panda Lenuța, Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu, Ana Timar și Laura Mureșan pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor.
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!