Cetatea Corbului

Cetatea Corbului, între satele Nadășu (județul Cluj) și Stana (județul Sălaj)

La Cetatea Corbului se ajunge de pe drumul Cluj-Huedin. După satul Păniceni și înainte de localitatea Izvoru Crișului se ia la dreapta spre satul Nadășu (aproximativ 4 kilometri). Apoi se parcurge drumul către satul Stana (județul Sălaj). La jumătatea distanței dintre cele două sate, după un drum liniștitor pe dealuri, se ivește o încântătoare prezență, Cetatea Corbului.

Cetatea Corbului – Várjuvár este casa cunoscutului arhitect Kós Károly. Având studii aprofundate în domeniu, a absolvit arhitectura în anul 1907 în Budapesta, Kós Károly construiește Cetatea Corbului în anul 1914, când se retrage aici din cauza războiului. Cetatea Corbului, o casă unică prin stilul arhitectural, ca și multe alte ansambluri arhitecturale ridicate de arhitectul Kós Károly sunt inspirate din arhitectura medievală transilvăneană.

Cetatea Corbului. Biserica cu cocoș. Același arhitect

Viziunea apreciatului arhitect se regăsește în toate construcțiile deosebite care-i poartă semnătura, în Cluj-Napoca, Biserica cu Cocoș (strada Moților); în Budapesta, pavilioanele Grădinii Zoologice, o școală și o grădiniță; în Sfântu Gheorghe, Muzeul Național Secuiesc, Gimnaziul calvin de fete, Școala primară reformată; în Târgu Mureș, Colegiul Agricol, Clădirea întreprinderilor comunale; în comuna Chinteni- Feiurdeni (județul Cluj) Biserica Greco-Catolică.

După Dictatul de la Viena, casa de la Stana a fost jefuită și arhitectul se alătură familiei și locuiește în Cluj-Napoca. Aici activează ca director al Asociației Economice Ungaro-Transilvănene, președinte al Uniunii Populare Maghiare (Magyar Népi Szövetség), caprofesor și decan la Facultatea de Agricultură și membru în Parlamentul României între 1946-1948.

Obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Laura Vancea, Rakosi Vasile și Adrian Popa pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. 

 

 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie