frumuseti din tara calatei, satul valeni, comuna calatele, judetul cluj, cetatea bufnitei

Cetatea Bufniței

Această cetate este de fapt o casă cu o istorie aparte din satul Văleni, comuna Călățele. Construită în jurul anilor 1870, casa a aparținut familiei Pandur. A avut inițial o singură cameră, în limba maghiară expresia fiind „casa cu o grindă”, făcându-se referire la grinda centrală care traversează centrul casei.

În primele decenii ale secolului trecut, casa a fost extinsă înspre est, prin alipirea unei alte case din sat, care a fost efectiv demontată bucată cu bucată și alipită în poziția în care se află și azi. O particularitate a materialelor de construcție folosite în trecut este aceea că ele puteau fi reciclate cu ușurință și folosite pentru construcția unei alte case.

În anul 1940, familia Pandur s-a mutat în Huedin, casa fiind folosită de armată pe timpul războiului. Odată cu încheierea războiului, familia Pandur s-a întors acasă, împărțind casa cu grindă în două pentru a locui și alte rude apropiate. În 1955, Andras Pandur a construit în partea estică a casei încă o cameră, iar ulterior a ocupat toată casa veche, locuind aici până în iunie 1981, când s-a mutat la Cluj-Napoca. O perioadă, casa a fost întreținută de familia Pandur, existau încă straturi de flori la ambele intrări, de primăvara, până toamna târziu.

Apoi, s-a mutat în casă ciobanul satului, în perioada aceasta tinerii din sat obișnuind să se întâlnească aici la șezători, sau să repete, de pildă, colindele înainte de Crăciun. În această perioadă casa a căpătat numele de „Bagoly Vár” (Casa Bufniței).

frumuseti din tara calatei, satul valeni, comuna calatele, judetul cluj, cetatea bufnitei

Târnațul casei făcut durabil de doi englezi

După ce tinerii s-au mutat la Căminul Cultural, casa a rămas nelocuită și a început să se degradeze, ajungând într-o stare deplorabilă. Începând din 2011, proprietarul casei devine un O.N.G.: „Târnaț Kalotaszeg Durabil”, al cărui scop este promovarea și realizarea unei dezvoltări durabile și echitabile în zona orașului Huedin și a localităților înconjurătoare, din punct de vedere economic, ecologic, social și cultural.

Partea cea mai interesantă a poveștii abia acum urmează: noii proprietari nu sunt români! Un scoțian, Douglas, și o englezoaică, Sara, se ocupă de promovarea diversității naturale și culturale ca parte de dezvoltare urbanistică și peisagistică durabilă și a turismului.

Cetatea Bufniței este obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Panda Lenuța, Gigi Țepuș, Daniela Stănoiu, Ana Timar și Laura Mureșan pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. Îi mulțumim și domnului Niculaie Peter pentru informațiile suplimentare aduse în legătură cu istoricul casei. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole