Satul Marisel Cluj - Clujul vazut altfel - Fotograf Robert Paul Igna (9)

Bust Pelaghia Rosu din Marisel, judetul Cluj

 

Pelaghia Rosu, eroina comunei Marisel, este onorata printr-un bust, aflat in fata scolii gimnaziale de aici, care ii si poarta numele. La comanda domnului Ioan Maris, in anii 1996 – 1997, bustul a fost realizat de catre sculptorul Emil Cretu, la turnatoria metalului din Cluj, cu bronzul donat de catre Asociatia Avram Iancu.

Monumentul ne deschide o frumoasa fila a istoriei romanesti…

Anul 1849 a fost unul dintre cele mai importante momente din istoria Mariselului. In acel an au avut loc trei confruntari intre armatele ungare si mariseni. Prima confruntare a avut loc la 1 februarie pe inaltimea « Varfului Batrana », iar a doua confruntare a fost la 12 martie pe inaltimea Grohotu, unde in sprijinul barbatilor s-au alaturat si femeile conduse de Pelaghia Rosu, mama centurionului, si unde cei 1600 de honvezi au fost infranti.

Ultima confruntare a avut loc in zilele de 5 si 6 iulie pe platoul Fantanele, unde Pelaghia Rosu, impreuna cu alte femei s-au deghizat in barbati pentru a descuraja dusmanul la vederea multimii de luptatori. Astfel, pe langa oastea de 3000 de ostasi, care a fost infranta, in lupta a fost omorat si comandantul Paul Vasvary. Aceasta victorie a determinat intreruperea definitiva a incercarilor maghiare de a patrunde in Muntii Apuseni pentru a-i anexa Ungariei, iar Pelaghia Rosu, inmormantata in cimitirul vechi din Marisel, ramane pentru totdeauna mandria comunei.

Obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru detalii despre Marisel, click aici

Multumim voluntarilor Anastasia Cotorobai (redactor) si Robert Paul Igna (fotograf) pentru culegerea materialelor.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie