5/5 din 1 review
biserica nadasu

Biserica ortodoxă de lemn din Nadășu, comuna Izvoru Crișului, județul Cluj

Biserica ortodoxă din lemn cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută sub denumirea de ,,Biserica de lemn din Nadășu” se ridică în perioada 1720-1730. Meșterii constructori au fost Ghiran Ioan, zis al Surdului, alături de fiul său, tot Ghiran Ioan.

Construită în stil maramureșean, din bârne de stejar, biserica își înalță naosul cu încă 3 metri și pronaosul cu 1 metru în anul 1862. Pictura mai veche, din partea vestică a naosului, a fost realizată probabil de Dimitrie Ispas din Gilău (unul dintre dintre cei mai apreciaţi pictor de biserici ortodoxe din Transilvania).

Pictura mai nouă, din estul naosului, a fost pictată în anul 1890 de către Dionisie Iuga de la Mănăstirea Nicula. Restaurarea bisericii a avut loc în anul 1930, când a fost acoperită în întregime cu șindrilă.

În patrimoniul Bisericii de lemn din Nadăşu sunt incluse şi câteva icoane vechi. De mare valoare este una dintre cele două icoane pe lemn de secol XVI, reprezentând Adormirea Maicii Domnului, pictate la Păniceni şi Nadăşu de acelaşi meşter iconar anonim. Această icoană, creație a unui pictor care s-a format probabil în centrele de pictură din Moldova, se găseşte în prezent la Arhiepiscopia din Cluj.

În biserică se mai găsesc câteva icoane pe lemn (Iisus Pantocrator, Sfânta Treime, Maica Domnului cu Pruncul) datând probabil de la sfârşitul sec. al XVIII-lea, începutul sec. al XIX-lea.

La intrarea în cimitir și la biserică există o portiță din stejar, decorată cu motive tradiționale de tip rozete și cu motivul vrejului viței de vie, stilizat, dar din păcate cu acoperișul distrus.

Obiectiv turistic inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Laura Vancea, Rakosi Vasile și Adrian Popa pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor. 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (1 vot)
Rating5
5
Sanda
Biserica loc de liniste sufleteasca
Cu caldura si dragoste ne asteapta sa o vizitam.
Scrie o recenzie