Biserica de lemn din Aiton
Biserica românească de lemn din Aiton din comuna Aiton, județul Cluj, a fost demolată la data de 29 septembrie 1903, atunci când a fost ridicată actuala biserică greco-catolică. Se păstrează foarte puține amintiri sau urme materiale din această veche bisericuță
Nu se cunoaște exact momentul în care a fost înființată parohia din Aiton, dar se pare că la anul 1320 exista o comunitate închegată.Una din primele informații ne-o oferă scrierea episcopului Klein de la 1733 care spune că la momentul respectiv parohia avea aproximativ 385 de enoriași, în sat fiind trei preoți: popa Simion, popa Luca și popa George.
Cu toate acestea, există puține informații referitoare la biserica de lemn. Se stie că lăcașul de cult era o construcție din lemn, cu cerdac, însă data ridicării acestei biserici diferă în funcție de sursa bibliografică citată. Un izvor istoric din 1900 spune că biserica era construită în 1711 având hramul Sf. Nicolae, iar a doua sursă pomenește faptul că ușa bisericii de lemn purta încrustat amintirea momentului edificării bisericuței. În acest sens, aceeași sursă amintește inscripția „Această sfântă biserică s-au făcut în zilele vlădica Anastasie 1713”, obiectul pe care este făcută această inscripție aflându-se în noua biserică.
Biserica de lemn din Aiton reprezintă un obiectiv turistic inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel.Mulțumim voluntarilor noștriv Diana Roman și Baciu Ana-Maria pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor.
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!