Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)

Municipiul Turda, județul Cluj

Municipiul Turda este unul dintre cele 6 oraşe ale judeţului Cluj şi al doilea ca mărime, după reşedinţa de judeţ, din punct de vedere al numărului populaţiei, care reprezintă 8,31% din populaţia totală a judeţului şi 14,57% din populaţia urbană a acestuia.

Ca suprafaţă, teritoriul administrativ al municipiului Turda reprezintă 1,37% din teritoriul judeţean. Este amplasat în partea de sud a judeţului, în culoarul depresionar al Arieşului inferior. Teritoriul său administrativ se învecinează cu teritoriul oraşului Câmpia Turzii la sud-est şi cu teritoriile comunelor Călăraşi, Mihai Viteazu, Sănduleşti, Tureni, Ploscoş, şi Viişoara.

Amplasarea municipiului Turda de-a lungul celei mai importante artere de circulaţie a României – DN1-E60-E81 – asociată cu accesul la alte două drumuri naţionale, DN15 şi DN75, are o deosebită importanţă pentru localitate, asigurându-i legături rutiere foarte bune atât cu municipiul Cluj-Napoca, reşedinţa de judeţ, cât şi cu reşedinţele judeţelor învecinate – Alba şi Mureş, respectiv cu municipiile Alba Iulia şi Târgu Mureş.

Prin arhitectura de stil gotic sau cea de stil renascentist, pe care o găsim în partea veche a Municipiului Turda, acesta se încadrează în categoria centrelor cu tradiţie urbană din Transilvania şi constituie, totodată, un prilej de încântare a oricărui turist dornic să viziteze această zonă, atestată sub numele de Potaissa din perioada d.d.H. ca cetate dacică. Pentru prima dată așezarea este menționată cu numele de Turda în anul 1075.

Printre obiectivele turistice din zonă, trebuie amintite: Salina Turda, Baile Sarate, Castrul Roman, Muzeul de Istorie, Mormantul lui Mihai Viteazul, Centrul wellness si SPA Turda si, desigur, Cheile Turzii si Cheile Turenilor.

Sursa: www.primariaturda.ro

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie