5/5 din 1 review
Piața Muzeului Cluj

Piața Muzeului Cluj

Piața Muzeului este cea mai veche piață din Cluj, fiind situată în centrul primei incinte fortificate a vechii cetăți. Numită în trecut Piața Mică, acum îndrăgita piață își trage denumirea de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, aflat în capătul vestic al pieței.

Pe lângă muzeu, alte repere importante din Piața Muzeului Cluj sunt Biserica Franciscană, ce domină latura estică a pieței, Obeliscul Carolina, amplasat în fața bisericii, sau Palatul Mikes, aflat pe latura de nord a pieței. Pe timpul verii, piața în sine devine un punct de atracție pentru clujenii și turiștii însetați de câteva momente de relaxare la una dintre numeroasele terase de aici.

Mereu populată, mereu animată, mereu vizitată, fie și în trecere, Piața Muzeului este un loc al întâlnirilor cu prezentul dinamic al urbei, dar și cu atmosfera medievală din vechea cetate.

Biserica Franciscană este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Cluj, fiind construită pe locul în care se afla o veche biserică romano-catolică, prima din Cluj (!), care a fost distrusă în urma invaziei tătarilor din 1241. Actuala biserică a fost ridicată astfel în perioada 1260 – 1290, fiind proiectată într-un stil romanic târziu. Mănăstirea a fost ridicată lângă biserică de către dominicani, lucrări inițiate în anul 1442, cu sprijinul lui Ioan de Hunedoara. De-a lungul timpului, clădirea mănăstirii a fost folosită și ca locuință pentru regina Izabella a Ungariei (în 1557), ulterior lăcașul fiind transformat în școală unitariană (1558). În perioada 1693 – 1725, aici funcționa școala iezuiților, iar ulterior franciscanii adăposteau o vestită bibliotecă a cărei colecții depășeau o mie de volume. Între anii 1906 – 1948, în mănăstire a funcționat tipografia Sfântul Bonaventura ce tipărea reviste religioase. Din momentul desființării ordinelor religioase de către autoritățile comuniste și până în prezent, clădirea mănăstirii adăpostește „Școala de Muzică” – actualul Liceu de Muzică „Sigismund Toduță”.

Obeliscul Carolina este primul monument laic al Clujului (fără semnificație religioasă), fiind amplasat în Piața Muzeului Cluj în anul 1898 – după mutarea lui din Piața Mare (actuala Piața Unirii) pentru a face loc statuii lui Matia Corvin acolo. Unul dintre cele mai reprezentative monumente publice neoclasice din Transilvania, Obeliscul Carolina a fost ridicat în urma vizitei împăratului Francisc I și a soției acestuia, Carolina Augusta la Cluj, în 1817. Era primul cuplu imperial care vizita orașul, scopul vizitei fiind de a liniști spiritele în urma foametei cauzate de războaiele napoleoniene. Construcția este un omagiu adus generozității împărătesei Carolina Augusta care, pe perioada vizitei, a făcut o donație importantă către spitalul orașului, precum și numeroase alte acte de caritate pentru cei săraci. Atât spitalul, cât și piața în care se afla acesta, au primit numele de Carolina (mulți clujeni încă fac referire la Piața Muzeului ca fiind Piața Carolina).

Palatul Mikes se află pe latura nordică a pieței, în imediata vecinătate a obeliscului. Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea, după modelul Palatului Bánffy, și este unul dintre palatele reprezentative ale barocului din Cluj. Palatul avea o serie de apartamente și spații de închiriat ce asigurau o sursă de venit pentru familia Mikes. În secolul al XIX-lea, edifiul era cunoscut ca fiind „Casa pentru nașteri”. Acest fapt se datora închirierii a numeroase astfel de spații pentru maternitatea spitalului din vecinătate.

Pe lângă aceste edificii și monumente istorice, clujenii și turiștii care explorează zonele pietonale din vechea cetate, vor descoperi la sud de Piața Muzeului Cluj, locul de naștere al lui Matei Corvin, cel mai puternic principe al Transilvaniei și rege al Ungariei între anii 1443-1490. În zona pietonală, în apropiere de Casa Matia, se mai află Casa Tipografului și Casa Tauffer, precum și tarabele actualilor meșteril populari, terase și diverse bunătăți în trăsuri.

foto: Transylvania Cam

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (1 vot)
Rating5
5
Iulia Marc
Scrie o recenzie