galeria soimii patriei cluj

Galeria Soimii Patriei

Galerie a Asociaţiei Culturale ORIGO

Textul Lui Bogdan Iacob (curator si motor al Galeriei Soimii Patriei) aparut in Catalogul anului 0.

Galeria Şoimii Patriei: un pseudo-argument

Galeria Şoimii Patriei este un proiect de o simplitate întrucâtva dezarmantă, născut din prietenie şi dorinţa de a sprijini arta tinerilor studenţi din Cluj. Acestea sunt motivaţiile, care pot părea pe atât de banale, pe cât sunt de sincere şi nesofisticate, care i-au adus laolaltă, în încercarea de a contura profilul unui spaţiu de artă contemporană tânără, pe Markos Tünde şi Lörincz Gyula, în calitate de iniţiatori şi gazde ale proiectului (precum şi gazde îndatoritoare, de ceva ani deja, ai unei bune părţi a lumii artistice clujene, la Insomnia Café) şi pe subsemnatul, în calitate de curator.
Galeria Şoimii Patriei nu şi-a propus performanţe comerciale şi nu îşi doreşte să fie un spaţiu glamour. Ceea ce îşi propune să realizeze este, poate în primul rând, crearea unei atmosfere vivace, de sinceră comunicare între membrii unei comunităţi artistice locale, la al cărui dinamism doreşte să contribuie. Îşi doreşte şi sper că a reuşit până acum să aducă tineri artişti împreună, stimulându-i nu doar să îşi expună arta, dar şi să o discute fără complexe, cu onestitate şi cu aciditate juvenilă care nu exclude, dimpotrivă, presupune respectul colegial.
Primii şapte expozanţi, prezenţi în catalogul de faţă, au reuşit, cred, fără excepţie, să propună expoziţii de coerente, care au avut ceva de spus, ceea ce reprezintă minime standarde pe care Şoimii Patriei le asumă fără rezerve. Calitatea, coerenţa, precum şi binevenita diversitate de medii a expoziţiilor (de la pictură la fotografie, de la desen la instalaţie) reprezintă argumentele principale ce motivează apariţia acestui catalog. El nu vrea să etaleze, orgolios, existenţa unui spaţiu de artă, ci să prezinte, fie şi succint, un moment din munca meritorie a unor tineri şi curajoşi artişti, care, înclin să cred, nu a fost nicidecum unul derizoriu.

Sper că o expoziţie la Galeria Şoimii Patriei a fost şi va continua să fie pentru tinerii studenţi deopotrivă o provocare, un prilej de „antrenament” profesional şi un punct de plecare. Următoarele „sezoane” din ceea ce îmi doresc să fie un „serial” de succes îi aşteaptă şi vă aşteaptă!

Bogdan Iacob „Galeria Șoimii Patriei nu și-a propus performanțe comerciale și nu își dorește să fie un spațiu glamour. Ceea ce își propune să realizeze este, poate în primul rând, crearea unei atmosfere vivace, de sinceră comunicare între membrii unei comunități artistice locale, la al cărui dinamism își dorește să contribuie”, a declarat Bogdan Iacob.
Galeria a fost înființată în 2010 de dna Tunde Markos, obiectivul său fiind acela de a promova tinerii artiști aflați la prima expoziție personală publică, în afara celor de la universitate. Proiectului i s-au alăturat istoricul de artă Bogdan Iacob, profesor al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în calitate de curator, și plasticianul Gyula Lorincz, ca gazdă.

Șoimul Patriei (Falco patriae). O problemă taxonomică

Încercând să râspund la întrebarea pornografic de firească, cine sunt Șoimii Patriei, nefiind totodată nici critic de artă redutabil, nici măcar academician cioplit în marmura nemuririi, am ales o cale la îndemâna oricărui diletant. M-am uitat în Dex. Online, evident. Și am găsit astea:

ȘOIM, șoimi, s. m. 1. Nume dat mai multor păsări răpitoare de zi, de mărime variată, agere și puternice, cu ciocul scurt și curbat și având câte o crestătură în formă de dinte, care se hrănesc cu pradă vie, mai ales cu păsări (Falco). 2. Epitet pentru un bărbat curajos, viteaz, mândru, semeț; șoiman (2). 3. (Pop.) Cal sprinten, aprig; șoiman (3). 4. Copil preșcolar sau în primele clase de școală care făcea parte din organizația Șoimilor Patriei până în decembrie 1989. – Din magh. sólyom.

PÁTRIE, patrii, s. f. 1. Mediu politic, social și cultural în care își desfășoară viața și lupta fiecare popor; teritoriu locuit de un popor; țară în care s-a născut cineva și al cărei cetățean este. ◊ Patrie-mamă (sau -mumă) = țară din care s-a desprins o altă țară, o provincie etc., care este legată de prima prin unitate națională, de limbă, cultură, etc. ♦ Orașul, satul, regiunea în care s-a născut cineva; pământ natal, loc de baștină. ♦ Țară în care cineva se stabilește definitiv, fără să-i aparțină ca origine, dar fiind recunoscut ca cetățean al ei. ♦ Loc de origine a unei idei, a unui curent etc. 2. Loc, climat propice dezvoltării cuiva sau a ceva. – Din lat. patria, fr. patrie.

Și, vezi Doamne, nu am devenit mai okoș. Șoimii care își lasă amprentele vizuale în acest catalog și în spațiul galeriei (a cărei nume poate fi ușor linkată cu specia) par a fi toate din cele de mai sus. Și în același timp nici una.

Opinia mea este că Șoimul patriei (Falco patriae) se încadrează în familia mitică, deci metarealistă a Himerelor. Știți, creaturile alea cu cap de leu, corp de capră și coadă de șarpe care au jucat și vizibil joacă și astăzi un rol crucial în Schimbarea Vremurilor.

Mie, ca un Peeping Tom excitat de mitozoologia zilelor noastre îmi rămâne doar deliciul de a privi bestia și a aplauda spectacolul metamorfozei timpurilor prins în flagrant delict. Vale!

 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie