Facultatea de Studii Europene Cluj
Facultatea de Studii Europene şi-a început activitatea sub numele de Şcoala de Înalte Studii Europene Comparative, începând cu anul universitar 1993-1994. În mai 1995, denumirea oficială a instituţiei a devenit Facultatea de Studii Europene.
Facultatea de Studii Europene este o structura academica în cadrul Universitatii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Facultatea de Studii Europene acordă diploma de stat pentru licenţierea în relatii internationale si studii europene, domeniul relaţii internaţionale si studii europene, în limbile română, germană şi engleză, în specializarea management, domeniul management, în limba română, în studii americane, domeniul studii culturale, în limba engleză şi în administraţie europeană , domeniul ştiinţe administrative, în limba română.
Juriul internațional pentru acordarea premiului Hannah Arendt a selectat Facultatea de Studii Europene drept finalistă pentru anul 1998.
Consiliul Europei a organizat la Facultatea de Studii Europene (noiembrie 2000), în contextul Pactului de Stabilitate și cu sprijinul Conferinței Rectorilor Germani, o conferință dedicată studiilor europene, care a inițiat instituționalizarea acestui domeniu nou al vieții academice și de cercetare în spațiul Europei Centrale și de Est prin organizarea, în primă fază, a unei rețele de studii europene și dezvoltarea unei baze de date pentru învățământul superior și structurile instituționale naționale și regionale.
In anul 2000 a luat ființă, în cadrul Facultății de Studii Europene, Centrul de Consultanță pentru Integrarea Europeană a României.
In anul 2001 a fost acreditată specializarea Relații internaționale și studii europene, reacreditată în 2009, iar în 2004 – specializarea Managementul Instituțiilor Europene, redenumită Management. Specializarea Studii Americane, propusă în 2004, a fost acreditată în 2010. Cea mai nouă specializare de licență Administrație Europeană este autorizată din 2007.
Programele de învatamânt, la nivel de licenta și masterat, sunt orientate prevalent spre formarea viitorilor specialiști în studii europene, relații internaționale, studii germane, studii americane și a relațiilor de afaceri europene. Ei își însușesc tehnicile, strategiile și abordările transdisciplinare, atât din punct de vedere teoretic, cât și metodologic, dar și practicile empirice de teren, comunicarea intracomunitară, expertiza în proiecte și gestionarea fluxului de informații între instituțiile românești și europene.
In cadrul Facultății de Studii Europene funcționează un Centru de informare și documentare europeană în rețeaua EUROPE-DIRECT, o catedră Jean Monnet (2004-2007), un centru de excelență Jean Monnet (2007-2012) și două catedre Jean Monnet ad personam. De asemenea, Facultatea de Studii Europene este integrată în rețele de cercetare și informare europeană.
In cadrul facultății s-au organizat mai multe laboratoare de cercetare și expertiză comunitară în domeniul negocierilor internaționale și europene, politicilor regionale, reformei instituționale și administrației UE, din perspectiva post Lisabona.
Ca o recunoaștere a școlii de europenistică clujene, în anul universitar 2012-2013, Comisia Europeană prin acțiunea Jean Monnet a susținut organizarea la Cluj-Napoca a unui colocviu științific de primă mărime, care vizează integrarea Europei Centrale și de Est în UE. Facultatea de Studii Europene împreună cu Grupul Istoricilor Integrării Europene de pe lângă Comisia Europeană și-a asumat acest eveniment științific(20-23 Februarie 2013) fiind totodată o recunoaștere a celor 20 de ani de învățământ superior în domeniul europenisticii la Universitatea Clujeană.
Istoric
In ianuarie 1994 Senatul Universitatii “Babes-Bolyai” aproba proiectul de înfiintare a scolii de Inalte Studii Europene Comparative (SISEC) , cu statut de facultate. Trei luni mai târziu, Comisia Europeana acorda aviz favorabil pentru finantarea acestei institutii academice unice în România, prin Programul TEMPUS. In cadrul programului, SISEC, parte a Universitatii “Babes-Bolyai” se va integra într-un consortiu european alaturi de universitatile din Bruxelles, Strasbourg, Munster, Utrecht, Atena, Milano, Pisa, Bradford si Sussex.
Inaugurarea oficială a facultății a avut loc la 1 octombrie 1994, în prezenta Excelenței Sale, d-na Karen FOGG, Ambasador al Delegatiei Uniunii Europene în România.
In anul universitar 1994-1995 au fost înființate, în cadrul facultății, Catedra de Studii Europene, Biblioteca de Studii Europene si Centrul de Studii Est-Europene .
In mai 1995, prin Ordin al Ministrului Educatiei Nationale , denumirea instituției, scoala de Inalte Studii Europene a fost schimbată în Facultatea de Studii Europene .
Incepând cu anul universitar 1997-1998, răspunzând nevoii crescute de a pregăti economiști-manageri performați, în cadrul Facultății de Studii Europene a fost înființată a doua secție (specializare): Managementul institutiilor europene și, respectiv, Catedra cu acelasi nume. Continuând procesul de diversificare a ofertei de pregătire universitară, Facultatea de Studii Europene a deschis, la Bistrița, Colegiul de Administrație Publică Locală .
In acelasi an, 1997, ca urmare a extinderii și complexității programelor de cercetare, s-au înființat în structura facultatii doua institute:Institutul de Antropologie Culturală și Institutul pentru Studierea Societăților Post-Totalitare. S-a constituit apoi Fundația pentru Studii Europene si o editură proprie.
In mai 1999, prin Ordin al Ministrului Educației Naționale s-a înființat Institutul de Studii Germane . In acelasi an, Facultatea de Studii Europene a fost selectată si nominalizată ca finalistă a concursului european organizat în vederea decernării Premiului Hannah Arendt.
In anul 2000 a luat ființă, în cadrul FSE, Centrul de Consultanță pentru Integrarea Europeană a României . Institutul pentru Studierea Societăților Post-Totalitare s-a transformat în Institutul de Studii Europene . In acelasi an, s-a înființat Centrul Național de Excelență în Studii Europene, dedicat Justiției si Afacerilor Interne (programul European Affairs).
In decembrie 2000, Conferința Rectorilor Germani a donat Facultății de Studii Europene o Bibliotecă de Studii Germane , cu logistica aferentă.
Contact:
Adresă: str. Em. de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca
Tel. secretariat nivel licenta ZI : + 40 264 593770; + 40 264 405300 int. 5931
Tel. secretariat nivel licenta IDD (Invatamant deschis la distanta): + 40 264 405300 int. 5965
Tel. secretariat nivel master: + 40 264 405 300, interior 5970.
Fax: + 40 264 590251
Website: euro.ubbcluj.ro
Facebook: www.facebook.com/studiieuropenecluj
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!