Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
cetatuia cluj

Cetățuia Cluj.

Cetățuia este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ.

Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848. Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.

Un alt trecut, unul interbelic, și-a lăsat și el amprenta asupra Cetățuii. Pe panta dealului, se găseau cele mai sărace zone ale orașului. Cocioabe mizere, bordeluri, o adevărată ,,mahala” – aceasta era Cetățuia în prima parte a secolului al XX-lea. Comunismul a adus cu sine amenajările care au făcut din Dealul Cetățuii unul dintre cele mai îndrăgite și mai cunoscute spații de recreere din Cluj.

Ridicarea hotelului Belvedere, în anii ’70, a adus cu sine o notă de modernitate, dar, totodată, a dus și la demolarea clădirilor de pe latura sudică a cetății. În zilele noastre, din vechea cetățuie a mai rămas puțin: porțile de acces din sud-est și nord, o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta, transformată între timp în Turnul Parașutiștilor.

În anul 1995, pe Cetățuia Cluj, a fost înălțată o imensă cruce din fier, în locul celei distruse în perioada comunismului, în anii ’50, care a fost inițial ridicată în memoria celor întemnițați aici.

În prezent, Cetățuia este cu siguranță unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, atât pentru valoarea istorică pe care o are, cât și pentru minunata priveliște panoramică de care te poți bucura odată ajuns sus, pe zidurile ei.

photos: Mihail Onaca, Rareș Ioan Sicoe, Andrei Păcurar, Marius Oprea, Transylvania Cam

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie