Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
cetatuia cluj

Cetățuia Cluj.

Cetățuia este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ.

Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848. Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.

Un alt trecut, unul interbelic, și-a lăsat și el amprenta asupra Cetățuii. Pe panta dealului, se găseau cele mai sărace zone ale orașului. Cocioabe mizere, bordeluri, o adevărată ,,mahala” – aceasta era Cetățuia în prima parte a secolului al XX-lea. Comunismul a adus cu sine amenajările care au făcut din Dealul Cetățuii unul dintre cele mai îndrăgite și mai cunoscute spații de recreere din Cluj.

Ridicarea hotelului Belvedere, în anii ’70, a adus cu sine o notă de modernitate, dar, totodată, a dus și la demolarea clădirilor de pe latura sudică a cetății. În zilele noastre, din vechea cetățuie a mai rămas puțin: porțile de acces din sud-est și nord, o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta, transformată între timp în Turnul Parașutiștilor.

În anul 1995, pe Cetățuia Cluj, a fost înălțată o imensă cruce din fier, în locul celei distruse în perioada comunismului, în anii ’50, care a fost inițial ridicată în memoria celor întemnițați aici.

În prezent, Cetățuia este cu siguranță unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, atât pentru valoarea istorică pe care o are, cât și pentru minunata priveliște panoramică de care te poți bucura odată ajuns sus, pe zidurile ei.

photos: Mihail Onaca, Rareș Ioan Sicoe, Andrei Păcurar, Marius Oprea, Transylvania Cam

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Array
(
  [0] => WP_Post Object
    (
      [ID] => 25797
      [post_author] => 6
      [post_date] => 2014-07-16 18:37:31
      [post_date_gmt] => 2014-07-16 15:37:31
      [post_content] => 

Cetățuia Clujului, deasupra norilor sau în uitare ?

O treaptă. Și încă una. Apoi alta... Știi că efortul îți va fi recompensat, odată ajuns în deal. Altitudine: 405 metri. Acolo, Clujul urban devine supus și miniatural, ți se așterne tăcut la picioare, forfota citadină se estompează și devine un murmur îndepărtat. Pe Cetățuie, ești un mic rege.

Seara, luminile orașului îți pâlpâie în priviri. Panorama Clujului e impresionantă, de aici, de pe zidurile fostei fortificații habsburgice. Cuprinzi cu ochii tot orașul, dar el e aici, sub nasul tău, nu undeva în depărtare. Te-ai ridicat deasupra lui, fără a-l părăsi cu totul.

[caption id="attachment_25804" align="aligncenter" width="640"]cetatuia cluj Fotograf: Mihail Onaca[/caption]

Cetățuia e, poate, primul loc în care te gândești să îți duci prietenii aflați într-o vizită în Cluj. Și totuși, pentru cei care nu îi știu istoria și trecutul, Cetățuia pare a fi un simplu deal în centrul orașului, un loc recreativ, amenajat cândva doar în acest scop. Și atunci conștientizezi că istoria își pierde urmele, poveștile trecutului se estompează tot mai mult, fie din cauza indiferenței și delăsării, fie din cauza progresului alert al societății de azi.

Vrei să oprești puțin timpul. Dealul acesta, din mijlocul orașului, e un simbol. Vechea fortificație, construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti, s-a contopit, de-a lungul anilor, cu dealul pe care a fost clădită. Cu fiecare treaptă urcată, poți să dai ceața uitării la o parte și, cu ochii minții, parcă vezi vechea garnizoană, depozitul de armament, reduta, turnul și bastioanele ce înconjurau Cetățuia cu ziduri în formă de stea. Parcă vezi și soldații din garnizoana imperială, asigurând paza singurului pod acoperit, peste Someș, construit în acea perioadă (anul 1735). Podul Nemților, cum a fost numit, era o impresionantă realizare tehnică pentru acele vremuri și era destinat traficului pietonal, clujenilor de altădată...

E mai mult un joc al minții și al imaginației nostalgice, căci din vechea cetățuie, a mai rămas puțin: porțile de acces din sud-est și nord, o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta, transformată între timp în Turnul Parașutiștilor.

[caption id="attachment_25805" align="aligncenter" width="640"]Cetatuia cluj Fotograf: Paul Lucian Szasz[/caption]

Mai urci două trepte și te uiți din nou înspre oraș. Parcă aerul devine mai curat, parcă începi să respiri cu adevărat. Paradoxal, te simți mai liber. Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor – cum a mai fost numită, era adesea folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848. Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat. Gândul îți poate da fiori și, privind în jur, poate observi porțile vechi, lăsate în paragină, plăcuțe care te atenționează că e periculos să treci pe sub ele, spații verzi sălbăticite și pline de mizerii – acestea singure reconstituie involuntar trecutul mai tenebros al Cetățuii.

Afectată profund de alunecările de teren din zonă, Cetățuia refuză însă să se prăbușească în paragină și în uitare. Totuși, îi simți cumva singurătatea și dezolarea. Un alt trecut, unul interbelic, și-a lăsat și el amprenta. Pe panta dealului, se găseau cele mai sărace zone ale orașului. Cocioabe mizere, bordeluri, o adevărată ,,mahala'' – aceasta era Cetățuia în prima parte a secolului al XX-lea. Comunismul a adus cu sine amenajările care au făcut din Dealul Cetățuii unul dintre cele mai îndrăgite și mai cunoscute spații de recreere din Cluj. Ridicarea hotelului Belvedere, în anii '70, a adus cu sine o notă de modernitate, dar, totodată, a dus și la demolarea clădirilor de pe latura sudică a cetății.

Cu un ochi la trepte, altul furiș spre oraș și cu mintea în Istorie, ai ajuns la imensa Cruce de fier, ridicată în anul 1995, în locul celei distruse de comuniști. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici. În memoria ,,Eroilor neamului...''

Gata. Acum te poți bucura de priveliște. Nu ești, dar te simți deasupra norilor, căci Clujul ți se întinde domol la picioare. Te afli în cel mai strategic punct al orașului. Îl aperi și îl domini. Nostalgic, ai vrea ca Dealul Cetățuii să nu se surpe... Vechile ziduri, porțile fortificației, ce a mai rămas din clădiri – sunt simboluri ale Clujului. Sunt Cetățuia!

Cetatea Norilor merită să fie restaurată, îngrijită. De aici, simțim că orașul e al nostru. Aici, evadăm din Cluj, doar pentru a-l descoperi mai frumos și mai drag sufletului!...

Iulia Marc Redactor Cluj.com

[caption id="attachment_25806" align="aligncenter" width="640"]cetatuia cluj Fotograf: Paul Lucian Szasz[/caption] [post_title] => Cetățuia Clujului, deasupra norilor sau în uitare ? [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => cetatuia-clujului-deasupra-norilor-sau-uitare [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-11-06 12:12:17 [post_modified_gmt] => 2015-11-06 10:12:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=25797 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 13250 [post_author] => 6 [post_date] => 2013-11-15 16:36:54 [post_date_gmt] => 2013-11-15 14:36:54 [post_content] =>

Locul meu preferat din Cluj.

Locuiesc în Cluj-Napoca de când mă ştiu. Iubesc Clujul. Îmi place că e un oraş cultural, romantic, vesel şi plin de tineri. Locul meu preferat din oraş este Cetăţuia. Acolo este locul în care pot să plâng, să râd, să fiu romantică, să iubesc sau să fiu iubită, să împărtăşesc o poveste cu cele mai dragi persoane, să spun o glumă sau pur şi simplu să privesc.

Fiecare bancă are povestea ei, fiecare treaptă ce o păşesc are soiul ei de magie, fiecare copac are rolul lui. Este un oraş-comoara, iar Cetăţuia este una dintre comorile lui. Este un simbol important al Clujului, este un "loc de suflet". Cetăţuia este a doua mea casă. Este un loc unde mă liniştesc, unde privesc copacii şi mă gândesc la cele mai chill lucruri, unde îmi compun articolele sau post-urile pentru blog, unde privesc cel mai bine cerul, unde îl ţin de mână pe omul pe care îl iubesc, unde buzele se întâlnesc cel mai bine.

Nu sunt acel om care spune că locul preferat din Cluj este o anume zonă comercială. Îmi aleg bine locurile, iar acest loc este cel mai bun pentru mine. Nu cred că va exista vreodată un loc mai primitor, deschis şi în acelaşi timp, nu cred că va exista vreodată un alt loc de unde sa priveşti tot Clujul. Toate acestea îmi dau un sentiment plăcut, un sentiment care nu o să dispară niciodată.

Vreau să cred că Cetăţuia este a mea, pentru că trezeşte cele mai ascunse lucruri din mine, pentru că mereu îmi purifică fiecare parte din suflet şi închide orice rană. Vreau să cred că pentru majoritatea dintre locuitorii acestui oraş sau locuitorii altor oraşe, Cetăţuia înseamnă pentru ei ceea ce înseamnă şi pentru mine. Locuri sunt multe în acest superb, faşcinant oraş, fiecare loc are sclipirea şi minunăţia lui, dar Cetăţuia este locul care redă sentimentele mult aşteptate de persoanele ca noi.

Articol scris de Calatean Raluca Fotografie realizata de Pekus Andrei

[post_title] => Locul meu preferat din Cluj [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => locul-meu-preferat-din-cluj-2 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-10-25 15:47:13 [post_modified_gmt] => 2014-10-25 12:47:13 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=13250 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 22 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 13274 [post_author] => 6 [post_date] => 2013-11-15 17:27:06 [post_date_gmt] => 2013-11-15 15:27:06 [post_content] =>

Locul meu preferat din Cluj.

E prima dată când păsesc pe aceste bucăţi de asfalt alături de un băiat. Un băiat care mă ţine strâns de mână, parcă speriat că în orice secundă s-ar putea să fug şi să-l las singur, al nimănui. Cu o privire caldă îl liniştesc. Îmi zâmbeşte. Străbatem împreună fiecare treaptă, ne oprim din când în când, nu poposim mult şi pornim din nou la drum. Auzisem despre Cetăţuie că e locul unde gândurile tinerilor valsează, îndrăgostiţii de toate vârstele visează plimbându-se iar bătrânii odihnindu-se, fumează din pipă, stând pe bancă.

Din ziua în care el m-a îmbrăţişat ca pe propria-i comoară şi-am stat aşa ore întregi pe Cetăţuie, aceasta a devenit locul meu preferat din Cluj-Napoca, poate chiar din întreaga lume căci aici mă simt precum Dumnezeu, deasupra tuturor, urmărind fiecare mişcare a agitaţiei din oraş. Spunând asta îmi amintesc că iniţial, Cetăţuia a fost ridicată cu scopul de a asigura controlul asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă.

Ca o mamă bună primeşte orice suflet pustiu şi îl găzduieşte ca pe propriu-i fiu. Copacii înalţi, băncile mângâiate de timp, construcţiile de piatră la câte şi mai câte au fost martore, însă de povestit nu povestesc nimănui căci ce se petrece pe Cetăţuie, rămâne pe Cetăţuie. Se spune că a fost contruită sub formă de stea. Pornind de la forma sub care a fost contruită mie-mi pare a fi dovada că Cetăţuia e mijlocul pământului, un refugiu pentru cei care-şi caută liniştea.

Am văzut atâţia oameni care îi trec pragul însă prea puţini îi înţeleg puterea, eu mă enumăr printre cei care sunt conştienţi de puterea sa şi cu riscul de a mă repeta pot spune cu mâna pe inimă că indiferent de anotimp, Cetăţuia rămâne locul meu preferat din Cluj.

 Articol scris de Ciotlaus Mihaela Laura Fotografie realizata de Ilyes Teodora-Andreea

[post_title] => Locul meu preferat din Cluj [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => locul-meu-preferat-din-cluj-3 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2013-12-13 11:21:17 [post_modified_gmt] => 2013-12-13 09:21:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://cluj.com/?post_type=articole&p=13274 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 1 [filter] => raw ) )

Ultimele Articole