Bulevardul Eroilor Cluj

Bulevardul Eroilor Cluj este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite artere din orașul de pe Someș. Nefiind un obiectiv turistic în sine, bulevardul reușește totuși să atragă vizitatori dornici de plimbări urbane. Pentru clujeni, „Eroilor” e spațiu de tranzit, de trecere dintr-o piață în alta, precum și loc de recreere, de petrecere a timpului liber alături de prieteni pe vreuna din numeroasele terase de aici.

Denumirea arterei a suferit modificări de-a lungul anilor. Astfel, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anul 1919, se numea Deák Ferenc utca (ulița Ferenc Deák). În perioada interbelică, bulevardul era știut ca strada Regina Maria. În perioada comunistă, s-a numit mai întâi strada Molotov, iar începând din anii ’60 a devenit strada Dr. Petru Groza.

Latura sudică a străzii a fost complet refăcută în anul 2006, fiind ulterior deschisă pentru trafic, iar latura nordică a fost transformată în zonă pietonală în anul 2007.

Azi, Bulevardul Eroilor Cluj este nu doar una dintre principalele artere comerciale din oraș, ci și loc de promenadă și de relaxare. Restaurantele, cafenelele sau pub-urile din zonă conferă dinamism străzii, în timp ce clădirile istorice îndeamnă la momente de reflecție. La jumătatea bulevardului, în dreptul Catedralei Greco-Catolice „Schimbarea la față” (Biserica Minoriților), putem admira Statuia Lupa Carolina. Aceasta reprezintă cadoul făcut de statul italian către România în anul 1918 – o aluzie la latinitatea poporului român.

Bulevardul este marcat, chiar la intrarea dinspre Piața Unirii, de Monumentul Memorandiștilor. Acesta a fost inaugurat în anul 1994, inscripția de pe el amintind de cea mai importantă mișcare națională de emancipare a românilor din Transilvania, înainte de Marea Unire: „Existența unui popor nu se discută, se afirmă!” – Ion Rațiu. În capătul opus al arterei, regăsim Cinematograful Victoria și Casa Armatei, bulevardul dând înspre Piața Avram Iancu, Teatrul și Opera Națională Română.

Dacă optați pentru o plimbare pe bulevard, vă recomandăm să ridicați privirile, să admirați arhitectura clădirilor și să trageți cu ochiul la curțile interioare aflate dincolo de ganguri. Veți fi surprinși de oaza de liniște pe care o veți găsi aici, în „inima clădirilor”, la un mic pas distanță de agitația străzii.

 fotografii: Suciu Cătălin, Vlad Făgăraș, Mary Nicoară, Iulia Marc, Tia Sîrca, Petric Victor, Sebastian Cornea.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie