biserica unitariana cluj iulia (4)

Biserica Unitariana Cluj

Biserica Unitariana din Cluj a fost construită în stil baroc, cu elemente rococo și neoclasice, la sfârșitul secolului al XVIII-lea (între anii 1792-1796), după planurile arhitectului Anton Türk. În interiorul edificiului se află o piatră rotundă de pe care, conform legendei, în anul 1568 Ferenc Dávid a ținut celebra predică din piața centrală a Clujului, în urma căreia locuitorii orașului au trecut la unitarianism.

Etapele de construcție: 

Episcopul István Lázár este cel care a dispus construirea unui edificiu pentru Biserica Unitariana, în contextul în care aceasta din urmă era nevoită să își țină slujbele în diverse case particulare din oraș. Astfel, la început de secol XVIII, funcționau în paralele patru săli de rugăciuni: casa Lacovius (strada Mănăștur), locuința episcopului unitarian (strada de Mijloc), casa Huszár (strada Ungurească de Interior) și șura lui István Akáts (strada Ungurească de Exterior). La sfârșit de secol, mai existau doar două astfel de săli de rugăciuni. De aici și necesitatea construirii unei noi biserici.

Amplasamentul lăcașului urma să ia locul a trei case de locuit, iar lucrările au început în anul 1792, finalizându-se peste patru ani, în 1796. Construcția edificiului a epuizat toate fondurile bisericii unitariene, motiv pentru care orga, cu zece registre, a fost comandată doar în anul 1804, de la constructorul de orgi Samuel Metz din Biertan.

În primii ani ai secolului al XIX-lea au apărut primele crăpături, în ciuda fundațiilor solide ale edificiului. Astfel, în 1806 au loc primele reparații, iar la sfârșitul deceniului al treilea sunt necesare noi lucrări de restaurare. Alte restaurări au mai avut loc în anii 1948 și 1967-1968. De asemenea, în anul 1928, a fost schimbată și orga, cu una realizată de către firma lui Ferenc Szeidl de la Oradea.

biserica unitariana cluj iulia (4)

Descrierea edificiului: 

Clădirea se află pe actualul Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 9, la intersecția cu str. David Francisc. Este o biserică-sală cu un atriu și un altar încheiat cu cele trei laturi ale unui octogon. Fațada principală a bisericii este dominată de rezalitul central de la intrare, acesta fiind încoronat de un turn cu două etaje, purtând un coif bulbat.

biserica unitariana cluj iulia (4)

În interior, regăsim pilaștri dublați și, pe alocuri, treptați. Aceștia au o bază proeminentă și capiteluri corintice ce susțin o friză goală și o cornișă accentuată. Amvonul este frumos decorat cu trandafiri, frunze de acant și draperii din stuc. Așa cum menționam, în interior se află piatra de pe care, conform legendei, ar fi predicat Ferenc Dávid*.

*Ferenc Dávid (sau Francisc David – n.r.) a devenit fondatorul, primul preot și primul episcop al Bisericii Unitariene când, în urma Reformei religioase și a legiferării libertății religioase, el a determinat locuitorii Clujului să adopte religia unitariană.

 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie