frumuseti din tara calatei, satul valeni, comuna calatele, judetul cluj, biserica reformata calvina valeni

Biserica Reformată Văleni

Biserica fortificată din Văleni a avut un rol important de-a lungul istoriei. Acest mic fort de apărare i-a salvat de multe ori pe săteni din calea năvălitorilor.

Biserica reformat-calvină a fost construită în anul 1261 de călugării franciscani ai acelor vremuri, în stil roman. Reconstruită în anul 1452 în stil gotic, oamenii vremii i-au adăugat un altar și contraforți pentru întărirea zidurilor. În secolul următor s-a construit turnul masiv, care avea, printre altele, și scopul de observație al întregii zone.

Acoperișul foarte înalt, sub formă de piramidă, folosit în special în Evul Mediu, este adăugat după un cutremur care a avut loc în secolul al VIII-lea. Biserica este înconjurată de două ziduri de apărare, cu bastioane, ridicate în secolul XVII. Localnicii s-au refugiat în interiorul fortificațiilor înclusiv în timpul raidului efectuat de tătari pe aceste meleaguri, în secolul al XVII-lea, ale cărui dovezi pot fi văzute în cimitirul din apropierea bisericii. De la sfârșitul secolului XVI (1582) această biserică este reformată.

În interior atrag atenția, în special, pereții albi și broderiile, pentru ca, ridicând privirea, să rămâi uimit de tavanul împărțit în mai multe spații egale (casete) pictate cu motive diverse, în anul 1778.

frumuseti din tara calatei, satul valeni, comuna calatele, judetul cluj, biserica reformata calvina valeni

Brâncuși, inspirat de stâlpii funerari de la Văleni

Un fapt istoric interesant se întrepătrunde perfect cu o legendă: în biserică există un monument funerar al unui nobil care a fost îngropat aici, conform tradiției din secolele XVII-XVIII. Legenda spune că această piatră de mormânt era în același timp și ușa unui tunel care comunica în mare secret cu exteriorul, al cărui capăt ar fi ieșit fix la Mânâstireni, o localitate aflată la aproximativ 4-5 km. Cert este faptul că tunelul a fost găsit în interiorul bisericii, dar este prăbușit în afara zidurilor acesteia.

Ca orice biserică reformată, și aceasta are orgă, veche de peste 200 de ani. De tavanul bisericii sunt suspendate două candelabre confecționate din grâu, simboluri consacrate ale bisericilor reformate, care simbolizează pâinea, adică trupul lui Isus. În mod particular acestea din biserica din Văleni au 60 de ani.

În imediata vecinătate a bisericii a fost inaugurat de curând un mic muzeu, unde pot fi văzute diverse vestigii istorice.
În cimitirul din jurul bisericii pot fi văzuți stâlpi funerari despre care se spune că au servit ca model lui Brâncuși când a construit Coloana Infinitului.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie

Ultimele Articole