Biserica Evanghelică - Luterană Cluj

Biserica Evanghelică – Luterană Cluj

Biserica Evanghelică – Luterană din Cluj este poate unul dintre cele mai puțin cunoscute obiective turistice din oraș. Situată pe Bulevardul 21 Decembrie, numărul 1, colț cu strada Regele Ferdinand, edificiul impresionează prin dimensiunea sa și prin întinderea sa pe verticală, prin suplețea formelor și prin armonia dintre elementele arhitecturale în stil baroc și cele în stil neoclasic.

Foto: Sandor Lucas

Construită între anii 1816 – 1829, după planurile arhitectului Georg Winkler, clujean la origine, biserica a reprezentat materializarea dorinței comunității lutherane din oraș de a avea un lăcaș de cult propriu. Alături de cei doi constructori principali – Georg Winkler și Christian Kiermayer, dulgher de profesie – la ridicarea impozantului edificiu religios au participat și foarte mulți clujeni, după cum se atestă în documentele aflate în arhiva Bisericii Evanghelice – Luterane. Pe lângă aspectul exterior perfect, armonios integrat în peisajul arhitectural al zonei centrale, interiorul bisericii este la fel de spectaculos, purtând amprenta unor meșteri iscusiți.

Biserica Evanghelică Luterană Cluj - Pop Amalia I
Foto: Pop Amalia

Astfel, altarul principal este opera tâmplarului Gottfried Schneider. Pictura altarului, o donație a curatorului bisericii, Daniel Slaby și a soției sale, Eleonora Lassgallner, a fost executat de pictorul de origine italiană care activa la Cluj în acea perioadă, Giovanni Gentiluomo. Amvonul bisericii a fost realizat de Lukas Hoch, tâmplar de meserie, iar pe tribună a fost adusă orga ce datează din 1697 și care a aparținut comunității lutherane din Cluj. Mai târziu, în anul 1841, această orgă este înlocuită cu una nouă, construită de celebrul constructor de orgi de la acea vreme, Heinrich Maywald. La începutul secolului XX, în anul 1913 mai exact, vechea orgă Maywald este vândută Teologiei Protestante din Cluj, locul ei fiind luată de o orgă a firmei Walker din Ludwigsburg.


Tot la începutul secolului XX, în anul 1914, biserica este renovată, ocazia care a prilejuit și înălțarea cu patru metri a turnului bisericii, sub îndrumarea arhitectului Károly Reményik. Tot în acel an, în interiorul bisericii a fost instalată o structură din fier pentru a susține clopotele.

 

Informatii de contact

Numele locatiei: Biserica Evanghelică – Luterană Cluj
Contact:
Adresa: Bulevardul 21 Decembrie 1989, Nr. 1, Cluj-Napoca
Telefon: +40 264 199 035
Locație: Încărcați harta

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie