Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”.

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj este nu doar una dintre cele mai importante biblioteci universitare din România, ci și cea mai mare bibliotecă din Transilvania! B.C.U, cum e știută de clujeni și studenți, deține și un caracter muzeal, datorită profilului său enciclopedic, cultural și științific, precum și datorită dreptului de depozit legal. Fiind subordonată și finanțată de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” reprezintă o instituție de importanță națională prin prisma tradiției sale, a activităților și serviciilor oferite, precum și a valorii colecțiilor din patrimoniul național și universal pe care le găzduiește.

Foto: Lorand Pleiner

 

Scurt istoric

1872 Are loc înfiinţarea Universităţii şi a Bibliotecii Universitare. Societatea Muzeului Ardelean cedează bibliotecii colecțiile de carte și manuscrise, înspre folosință. Biblioteca primește și fondurile Academiei de Drept din Cluj, acestea fiind considerate a fi colecția sa de bază. În posesia bibliotecii, intră acum și colecția de carte a Arhivei guberniale, biblioteca lui Joseph Benigni (istoric) și fondul bibliotecii Institutului Medico-Chirurgical. Inițial, biblioteca a fost găzduită în clădirea Universității, primul său director fiind Szabó Károly, istoric și bibliograf.
1906 – 1907 Datorită eforturilor depuse de istoricul literar Erdélyi Pál, directorul instituției la acea vreme, s-a construit sediul actual al Bibliotecii Universitare, conform celor mai moderne norme în domeniu.
1909 Are loc inaugurarea noii clădiri aflate pe strada Clinicilor, nr. 2. Clădirea a servit drept model arhitectonic și pentru alte instituții similare europene.
1920 Director al Bibliotecii devine Eugen Barbul, iar la 1 februarie1920, biblioteca este vizitată de către familia regală și membri ai guvernului român..
1922 – 1923 Cărturarul moldovean Gheorghe Sion donează înspre Bibliotecă: 4500 cărţi, 2000 de stampe, câteva sute de fotografii, 200 de hărţi, monede şi mărci poştale.
1923 – 1925 Începe organizarea catalogului complet pe materii, după clasificarea zecimală universală (CZU).
1927 Instituţia a primit numele de Biblioteca Universităţii „Ferdinand I”.
1929 Cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de la Marea Unire, biblioteca a contribuit la organizarea expoziției „Astrei” din Alba-Iulia cu materiale proprii.
1929 Biblioteca Universităţii „Ferdinand I” participă la Expoziţia Internaţională de la Barcelona.
1929 – 1934 În urma insistențelor lui Eugen Barbul, în Bibliotecă se construiec în această perioadă încă patru săli de lectură.
1935 Director al Bibliotecii devine filologul şi etnograful Ioan Muşlea, personalitate marcantă a vieţii academice clujene.
1940 – 1944 Universitatea, alături de o bună parte din colecțiile Bibliotecii, se mută provizoriu la Sibiu.
1951 – 1959 În clădirea centrală a Bibliotecii Universității, își desfășoară activitatea ca bibliotecar poetul Lucian Blaga, exclus fiind din Universitate de către regimul comunist.
1960 – 1961 În această perioadă, un nou depozit a fost construit, iar o serie de servicii au fost înființate sau modernizate (atelierele de legătorie, multiplicare, microfilmare şi foto, igiena şi patologia cărţii).
1990 Este momentul în care numele marelui poet și filosof român Lucian Blaga este preluat de către Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca. În același an, a fost inițiat un proces de automatizare și informatizare a activităților de bibliotecă, proces ce a culminat cu înființarea recentă a Bibliotecii Digitale.
1996 Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, contribuie la dezvoltarea programelor de formare iniţială şi specializare în domeniul biblioteconomiei, ştiinţei informării şi documentării.
2000 Începând cu anul 2000, prin accesul online, a devenit posibilă regăsirea mult mai rapidă şi eficientă a informaţiei. Procesul de retroconversie continuă şi astăzi, astfel încât să permită în scurt timp regăsirea integrală a publicaţiilor în catalogul online.

surse informații și imagine: bcucluj.ro

Informatii de contact

Numele locatiei: Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga”
Contact: Website Facebook
Adresa: Str. Clinicilor, nr. 2, Cluj-Napoca
Telefon: 0264 597 092
Orar: Programul diferă în funcție de perioadă, astfel, vă sfătuim să vizitați site-ul oficial BCU pentru informații în timp real.
Locație: Încărcați harta

User Reviews

{{ reviewsOverall }} / 5 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie