Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

sâmbătă, 20 octombrie 2018 la ora 11:00 - 13:00

Detalii

Dată:
sâmbătă, 20 octombrie 2018
Timp:
11:00 - 13:00
Sit web:
https://www.facebook.com/events/298376464093683/

Organizator

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Email:
0

ZORBA – REPETIȚIE GENERALĂ CU PUBLIC
MIKIS THEODORAKIS/ LORCA MASSINE

La cererea publicului

DISTRIBUȚIE
Dirijor: Adrian Morar
Coregrafia și libretul, conceptul scenografic: Lorca Massine (invitat)
Adaptare scenografică: Valentin Codoiu
Lighting Design: Mădălina Mânzat (invitată)

John: Mircea Munteanu
Zorba: Dan Haja
Marina: Andreea Jura
Manolio: Augustin Gribincea
Madam Hortance: Gabriela Sima

Fete: Rodica Bacoiu, Laura Pop, Dorina Lucaciu, Ofelia Mărginean, Dalia Costea, Patricia Cenan, Ingrid Poka, Diana Groza, Roxana Cociș, Iuliana Dane, Polina Stănescu, Raluca Perde, Cristina Toda, Cristina Boboc, Alina Negru, Antonela Oancea, Enikö Fărcaș

Băieți: Octavian Popa, Radu Sântimbrean, Romulus Petruș, Valentin Mihăilă, Lucian Bacoiu, Paul Cuibus, Tudor Stupar, Andrei Damaschin, Antoniu Mon, Marius Toda, Daniel Moga, Liviu Har

Marina: Iulia Merca

Orchestra, Corul, Soliștii și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Preluare coregrafie: Pavel Rotaru
Asistență scenografie: Magdy M. Hawash
Consultant lingvistic/ Traducerea libretului din limba greacă: Pr. Florin Cătălin Ghiț (invitat)
Regie scenă culise: Dan Lupea

DESCRIERE

Balet în două acte (23 de scene) pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

Vârsta recomandată: 7+

Spectacolul de balet Zorba este una dintre formele inedite pe care le-a îmbrăcat mitul grecului Zorba – reprezentant al omului modern, nonconformist, și simbol al dragostei pentru viață, tânjind în permanență după libertate și independență. Prima materializare a acestui mit s-a făcut în romanul scriitorului grec Nikos Kazantzakis, căruia i-au urmat ecranizarea lui Michael Cacoyannis și, în anul 1988, baletul creat de coregraful american Lorca Massine, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis.

Baletul Zorba a fost reprezentat în premieră mondială la data de 6 august 1988 la Arena di Verona și doi ani mai târziu, la 19 octombrie 1991, la Marele Teatru din Varșovia (la ora actuală Teatrul Național), fiind preluat apoi pe scene din întreaga lume. Versiunea de la Varșovia, semnată de coregraful Lorca Massine a fost readusă în fața publicului polonez de aproximativ 150 de ori.

Povestea vorbește despre John, un turist american care ajunge pe tărâmul grecesc, dorind să ia contact cu obiceiurile locului și să se integreze în noul mediu. Se îndrăgostește de Marina, o tânără din partea locului, deja promisă grecului Yorgos. În mijlocul ostilității tot mai pronunțate arătate străinului de către băștinași, apare Zorba – un exilat ,,fără identitate”, un om liber, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John, relevându-i adevărata semnificație a dansului, ca simbol al eliberării, capabil de a exprima atât bucurie, cât și tristețe.

Vă propunem un spectacol de excepție, în care melodiile memorabile, multe dintre ele preluate din filmul lui Cacoyannis cu același nume, completate prin intervenții vocale și corale, acompaniind parcursul coregrafic conceput de Lorca Massine și interpretat de soliștii și ansamblul de balet al instituției noastre, vă vor transpune în minunatul spațiu al peisajelor grecești!

Repetiția generală are o pauză şi se încheie în jurul orei 13.00