Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

luni, 12 noiembrie 2018 la ora 10:00 - vineri, 30 noiembrie 2018 la ora 20:00

Detalii

Începere:
luni, 12 noiembrie 2018 la ora 10:00
Se termină:
vineri, 30 noiembrie 2018 la ora 20:00
Eveniment Category:

Locație

Bulevardul Eroilor
Bulevardul Eroilor Eroilor
Cluj-Napoca, Romania

MNIT aniversează centenarul cu o expoziție inedită, care aduce trecutul în centrul Clujului

Luni, 5 noiembrie (a.c.), ora 15:00, Muzeul de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a susținut pentru toți clujenii deschiderea expoziției “10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini”;
Expoziția pune la dispoziția publicului o călătorie virtuală printre cele mai importante evenimente ale ultimilor 100 de ani;
Evenimentul marchează una dintre contribuțiile muzeului la celebrarea centenarului Marii Uniri şi apropierea față de clujeni, expoziția fiind amplasată în centrul istoric al orașului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor.

10 X 10 înseamnă 100 de momente și un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. Evenimentul se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos: momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului.

Cei 100 de ani au reprezentat un capitol tumultuos din istoria României: un final de război mondial și Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluție în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene – un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente.

Procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influențat și determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau în posesia partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

„Am dorit ca informaţia care însoțește fiecare imagine să obiectivizeze mesajul, dar ştim că expoziția pe care o propunem, nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul.” afirmă Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția va avea loc pe bulevardul Eroilor, între statuia Lupei Capitolina şi Monumentul Memorandiştilor, și va fi o călătorie virtuală în timp, care va reaminti participanților de evenimentele ultimului secol. Expoziția poate fi vizitată până în 30 noiembrie (a.c.), iar intrarea este liberă.

Pentru mai multe detalii:

Adrian B. Gog, Reprezentant PR
0757 355675, [email protected]