Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

miercuri, 23 octombrie 2019 la ora 17:00 - 22:00

Detalii

Data:
miercuri, 23 octombrie 2019
Timp:
17:00 - 22:00
Eveniment Category:
Sit web:
https://www.biletmaster.ro/ron/Event/47005902/West-meets-East

Locație

Samsara Foodhouse
Samsara Foodhouse Cardinal Iuliu Hossu 3
Cluj-Napoca, 400029 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

Miercuri, 23 octombrie 2019, ora 17:00, găsim contextul cel mai prielnic de a oficia și de a experimenta o nouă abordare culinară printr-o cină festivă care ne așteaptă pe toți în restaurantul Samsara Foodhouse.

Evenimentul îi are ca invitați speciali pe:
Rohit Ghai care, împreună cu Călin Muscă, ne pregătește un live cooking show și cina evenimentului ce îmbină gusturi orientale cu cele europene.

Dennis Zoppi pe care îl vom putea admira în bar, alături de Sergiu Biris. Cei doi specialiști ne așteaptă la un show care ne va oferi o experiență multisenzorială.

Kormos Zoltán ne va introduce în arta vinului cu ajutorul lui Iulian Neagu și ne va ghida pe parcursul degustării.

Evenimentul este moderat de Andreea Raicu, susținătoare a unui stil de viață sănătos și a unui spirit armonios, care se va asigura de buna desfășurare a întregii seri.

West meets East îl găzduiește pe Alexandru Tomescu care subliniază în note muzicale întâlnirea dintre tradițional și Lumea Nouă. Celebrul violonist român, câștigător al numeroase premii naționale și internaționale, va cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente.

Aproape fiecare moment din zi este legat de mâncare într-o oarecare măsură și cu toate astea, de multe ori oamenii uită că aceasta nu este o pură nevoie biologică. Mâncarea este plăcere, familie, prilej de adunare, viață. Mâncarea este medicament pentru trup și suflet.

Deși pe parcursul vieții experimentăm un spectru larg de gusturi, punctul de referință va rămâne întotdeauna farfuria mamei. Iar cum dorurile tind să se resimtă mai plenar toamna, am prefera oricând gustul familiar de zacuscă, o ciorbă fierbinte servite cu pâine caldă a casei. Lângă tradiționala mămăligă se așează cel mai bine o tocană de crăițe fragede. Odată cu lăsarea aerului rece și înaintarea spre iarnă, ne bizuim pe varză în formula tradițional clujeană.

În timp ce mulți dintre noi rămânem doar cu amintirea gustului și încercări optimiste de a le reproduce, Călin Muscă a deprins dragostea pentru bucătărie de la mama lui. El asociază ziua de duminică cu mesele de prânz care erau un adevărat “spectacol” culinar; cu atât mai mult după anii ‘90 când accesul la informație și la noi ingrediente a devenit mai facil. Parcursul pasiunii lui l-a condus în propriul restaurant specializându-se în lumea culinară. Experințele sale anterioare îl califică să conducă o echipă frumoasă de oameni profesioniști în calitate de bucătar șef Samsara Foodhouse.

Cum excelența necesită diversitate, Călin a primit cu deschidere aportul lui Rohit Ghai, celebrul bucătar indian, recunoscut de Guvernul Indiei ca fiind unul dintre chefii de elită ai țării, creând o sinergie a gusturilor total diferite de pe continentul asiatic respectiv european. Rohit deschide pentru noi o lume a cărui fundament este condimentul. În cultura indiană, toamna este definită prin cărămiziul star anise-ului, portocaliul turmericului, miros de chiftele kofta în sos și punjabi samosa umplute cu legume proaspete, gust de kashmiri chilli sau acru al lime-ului. Rohit Ghai și-a clădit notorietatea prin tehnici culinare inovative, fiind cunoscut acum drept etalonul bucătăriei indiene contemporane. Deținător al unora dintre cele mai de succes restaurante din Londra, Rohit a fost acreditat cu 2 stele Michelin până în acest moment, fiind foarte apreciat de criticii culinari și presa londoneză.

***

Un rol principal în experiența multisenzorială îl joacă mixologia băuturilor. Temelia bartending-ului românesc și colegul nostru, Sergiu Biriș își dorește continuitatea băuturilor emblematice ale barului Samsara dar și curajul de a experimenta noi abordări. Colaborarea cu Dennis Zoppi, un adept al stilului de viață sănătos și un iluzionist al bartending-ului mondial, conferă noului meniu o serie de cocktail-uri slab alcoolizate ce impresionează prin autenticitate și haos organizat zguduind toate simțurile putând fi definit ca: „atât de bun că îți vine să muști din el”.

Un jucător important în conturarea gusturilor tradiționale este vinul. Fie el dulce-amărui de cireșe, fructe negre, note florale sau arome intens exotice, ne trezește amintiri plăcute întotdeauna. Vinurile organice din soiuri autohtone vinificate în micile crame de familie încapsulează tradiția.

Zoltan Kormos a înțeles că personalitatea acestei băuturi merită o atenție sporită și alege să facă asta prin Transylvania Wine School unde educă profesioniști în devenire. Un exemplu este Iulian Neagu, maître d’ Samsara Foodhouse, are scena potrivită pentru a populariza această știință.

Vinurile tradiționale, complementar cu vinurile Lumii Noi oferă un gust ce se dezlănțuie prin arome afumate sau picante.

O ramificare distinctă a acestui palier este reprezentată de șampanie, ce trimite băutorul într-o patiserie franțuzească printr-un gust definitoriu de brioșă, cu note citrice, de lime și măr.

Toate acestea se petrec undeva în Cluj, într-o curte liniștită și nu foarte apropiată de zumzetul urban, unde o casă cu vechime și cu multă personalitate, găzduiește un măslin. În jurul ei timpul este translucidat de milioanele de ani ale pereților de onyx care se îngrijesc de purificarea gândului, a spațiului și a preparatelor naturale realizate cu răbdare.

Intrarea la eveniment presupune o sumă de 600 lei; numărul biletelor este limitat.

Biletele sunt disponibile în restaurant și pe BiletMaster:
https://www.biletmaster.ro/ron/Production/474555/West-meets-East