Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

joi, 10 octombrie 2019 la ora 10:00 - 13:00

Detalii

Dată:
joi, 10 octombrie 2019
Timp:
10:00 - 13:00
Eveniment Categorie:
Sit web:
https://www.facebook.com/events/486365415554526

Locație

Kolozsvári Ferences Templom
Kolozsvári Ferences Templom Victor Deleu
Cluj-Napoca, 400112 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

Részletes leírásért görgess lennébb! Pentru descriere detaliată dă mai jos! For detailed description scroll below!

HU

Holisztikus Színész Módszer: Az érzelmi test mint az előadás alapja
Négy napos bevezető műhelymunka

Kifejlesztette és vezeti: Melitta Konrádi (Egyesült Államok)
Időpont: Október 8-11., minden nap 10-13 és 16-20 óra között
Kinek szól: színészeknek, színházi rendezőknek, táncosoknak, performereknek
Részvételi díj: 100 lej teljes ár, 80 lej azoknak, akik már vettek részt a Shoshin foglalkozásain

A foglalkozásra október 6.-ig (vasárnap) lehet jelentkezni, a [email protected] e-mail címen vagy a Shoshin Facebook oldalán üzenet formájában (https://www.facebook.com/shoshin.theatre/).
A jelentkezéshez kérjük csatoljanak egy rövid fényképes önéletrajzot.

FIGYELEM: a Shoshin Színházi Egyesület 5 támogatott (ingyenes) helyet tud felajánlani a műhelymunkára. Ezeket a helyeket érkezési sorrendben tudjuk leosztani, tehát az első 5 jelentkező részesülhet belőlük.

RO

Atelier introductiv de patru zile a Metodei Actorului Holistic:
Corpul Emoțional ca baza spectacolului

Dezvoltat și condus de: Melitta Konrádi (SUA)
Când: între 8-11 octombrie, în fiecare zi între orele 10.00-13.00 și 16.00-20.00
Pentru: actori, regizori de teatru, dansatori, interpreți, performeri
Taxa de participare: 100 lei preț complet, 80 lei pentru cei care au participat deja la alte ateliere Shoshin

Înregistrarea pentru sesiune este deschisă până la data de 6 octombrie pe adresa de mail: [email protected] sau pe pagina Facebook sub formă de mesaj (https://www.facebook.com/shoshin.theatre/).
Pentru înregistrare vă rugăm să trimiteţi o scurtă biografie însoţită de o fotografie proprie.

ATENȚIE: Asociația Teatrală Shoshin poate oferi 5 locuri sponsorizate (gratuite) la atelier. Aceste locuri vor fi alocate în ordinea sosirii, astfel încât primii 5 candidați le vor primi.

EN

The Holistic Actor Method Four-Day Introductory Workshop:
The Emotional Body as the Basis of Performance

Developed and led by: Melitta Konrádi (USA)
When: 8-11th October, every day between 10:00-13:00 and 16:00-20:00
For: actors, theatre directors, dancers, performers
Participation fee: 100 lei full price, 80 lei for Shoshin alumni

Application to the session is open until Sunday, October 6th on the following e-mail address: [email protected] or on Shoshin’s Facebook page (https://www.facebook.com/shoshin.theatre/).
To apply please send short bio together with a photo of yourself.

ATTENTION: Shoshin Theatre Association is able to offer 5 sponsored (free) places for the workshop. We can allocate these places in the order of arrival, so the first 5 candidates can receive them.

—————————————————————————————————–

RÉSZLETES LEÍRÁS

Ez a műhelymunka bevezeti a résztvevőket a Holisztikus Színész Módszer elméletébe és alapeljárásaiba, azaz a színészetnek egy olyan pszichofizikai megközelítésébe, mely egyesíti a mozgást, a légzést, a hangot, az érzelmi állapotokba való belépést, a megtestesített szöveget (embodied text), az együttesen belüli együttműködést és a színházi térhez való viszonyulást.

A tréning paradigmája ötvözi Grotowski, a késői Sztanyiszlavszkij, a környezeti színház (environmental theatre) és a szakrális tér elveit, a klasszikus indiai előadói elmélet érzelmi állapotainak elvét (rasa aesthetics), a Lábán Mozdulatelemzést, a Bartenieff Alapismereteket és a Vinyasa Krama jógát.

A műhelymunkát támogatja egy átfogó wellness rész, amely ellátja a színészeket öngondoskodásra alkalmas eszközökkel és az érzelmi testhez való kapcsolódásra szolgáló forrásokkal, valamint olyan módszerekkel, melyek segítségével átmenetet tudnak teremteni az előadás és a hétköznapi élet érzelmi állapotai között.

A műhelymunka áttekintése:

Első 3 nap, délelőtti foglalkozás (3 óra): szomatikus alapozó gyakorlatok, melyek támogatják a megtestesített színészi megközelítést (embodied acting): megtestesített anatómia (Embodied Anatomy), Vinyasa Krama jóga, Lábán Mozdulatelemzés és Bartenieff Alapismeretek. Ez a munka a mozgó test tisztán szomatikus tapasztalásáról szól, illetve a gondolatok, érzések, felfogás és az energia tapasztalásának rétegeiről, melyek a test térben való mozgásából erednek.

Első 3 nap, délutáni foglalkozás (4 óra): bevezető tapasztalás a Rasabox-ba (rasadoboz), Richard Schechner színészképző paradigmájába, melyet Melitta Konrádi fejlesztett tovább és egyesített Grotowski improvizációival, a környezeti színházzal és a rasa aesthetics-el, a klasszikus indiai előadás érzelmi állapotainak rendszerével.

4. nap délelőtti foglalkozás (3 óra): átfogó wellness gyakorlatok, melyek segítik a színészek mindennapi munkáját és életét. Yin Yoga, Myofascial Release, Yoga Energetics.

4. nap délutáni foglalkozás (4 óra): a színészi játék metafizikai oldala, a színház spirituális szerepe és a lelkiállapotok fontossága emberi életünk tanulási útján. A műhelymunka egy záró ceremóniával és visszatekintéssel zárul.

A Holisztikus Színész Módszert a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai színházi rendező, Melitta Konrádi fejlesztette ki. Célja, hogy egy figyelmes, tudatosságra emelő forradalmat indítson el a színházi közösségben az érzelmi állapotaink megközelítésének területén:
• Hogyan vállalunk felelősséget a színészképzés ezen aspektusa iránt?
• Hogyan kezeljük a változó lelkiállapotok hatását a hivatásos színészek munkájában?
• Mit adunk át a közönségnek az emberi érzések természetéről az előadáson keresztül?

A küldetés célja az, hogy hivatásos színészek számára lehetővé tegyen egy átfogó megközelítést az előadásban résztvevő saját érzelmi testükkel kapcsolatban, és támogassa az érzelmek egészséges és figyelmes megélését az előadásban és a hétköznapi életben.

A Holisztikus Színész Metódus a következőket foglalja magába:

1. Rasa aesthetics: a klasszikus indiai előadás archetipális érzelmi állapotainak elmélete
2. Grotowski elmélete és gyakorlatai (az érzelmi impulzusok elsajátításának elősegítésére)
3. A rituális színház elmélete és a szakrális tér (a hivatásos és a hétköznapi élet elválasztásának segítésére)
4. Vinyasa Krama jóga (mint alapja és magja a test|elme egyesítésének, a légzés, a hang támogatásának, a fizikai egészségnek, mozgékonyságnak és fókusznak)
5. Laban/Bartenieff (mozgás tanulmányok rendszere, melyek támogatják a színész szomatikus tevékenységének egységessé tételét és jobb kifejezését, valamint az előadás helyszínével való kapcsolatát)
6. Embodied Anatomy – Megtestesített anatómia (kineziológia – a dinamikus mozgás belülről kifelé való szervezése)
7. Az érzelmi állapotok kapcsolata a jelenegi neuropszichológiával és a szomatikus pszichológiával
8. Egy holisztikus wellness modul a jóga és az Ayurveda gyakorlataira alapozva
9. Befelé fordulási eljárások a természeti környezetben, melyek támogatják a biztonságos alapokat, a középpontra figyelést, a valódi elkötelezettséget, az egészséges szokásokat és a művészi megújulást

A Módszer elmélete a következő észleléseken alapszik:

1. A hivatásos színészek közösségeik érzelmi nagykövetei
2. A teljes szakma számára elsődleges fontosságú kellene legyen a színészek egészsége és jól-léte munkájuk során; ez a képzésükből és hivatásbeli támogatásukból kell eredjen, mely jól informált az érzelmi állapotokról és ezek használatáról az előadásban.
3. A színészet egy testet öltött művészeti ág, ahol az érzelem (szellem) és a fizikum (test) egyesülnek.
4. A testet öltött érzés elsajátítása az előadás alatt egy alapvető vonatkozása a színészi munkának; holisztikus tréninget feltételez, mely a színész testének, lelkének és szellemének is szól.
5. Az érzelmi állapotokat figyelmesen szét kell választani az előadás és a hétköznapi élet során; ez fontos része a színész képzésének.
6. A szakmaiság a színházban, illetve a művészi teljesítés is a színházi művészek érzelmi egészségétől és integritásától függ.

A metódus teljes leírása és Melitta egész színészi képzése és tanácsadási szolgáltatása megtalálható a szervezete honlapján: Melitta Konrádi Innovative Arts & Wellness, https://www.melittakonradi.com/.

Melitta Konrádi színházi rendező, énekes, táncos, koreográfus, képzett jógaoktató, mozgástanár, író és holisztikus wellness képző. Jelen pillanatban Magyarországon lakik, de nemzetközi szinten tanít digitális platformokon keresztül és személyesen is. Specialitása az érzelmi testtel való munka, mely egy út a művészet, a személyes átalakulás, az egészség és a jól-lét felé.

Melitta MA fokozatát a New York University-n szerezte, ahol Richard Schechner keze alatt tanult; Ritha Devi, az egyik legelismertebb indiai táncos, képezte klasszikus indiai drámatáncra. Melitta ugyanakkor különböző fokozatokkal, diplomákkal és posztgraduális képzésekkel rendelkezik a pszichológia, szomatikus pszichoterápia, Lábán Mozdulatelemzés, a Bartenieff Alapismeretek és számos jóga, illetve jógaterápia formák területén.

Az esemény létrejöttét az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) támogatta.

—————————————————————————————————–

DESCRIERE DETALIATĂ

Acest atelier introduce elementele și principiile fundamentale ale Metodei Actorului Holistic, o abordare psihofizică a actoriei care integrează mișcarea, respirația, vocea, introducerea în stări emoționale, textul întruchipat, colaborarea de ansamblu și relaționarea cu spațiul teatral.

Paradigma antrenamentului combină Grotowski, metoda târzie Stanislavski, teatrul de mediu (environmental theatre) și principiile spațiului sacru, teoria spectacolului indian clasic a stărilor emoționale (estetica rasa), Analiza mișcărilor Laban, Fundamentele Bartenieff și Vinyasa Krama Yoga.

Pregătirea atelierului este susținută cu un modul de wellness/ bunăstare holistic, care oferă actorilor instrumente de auto-îngrijire și resurse legate de corpul emoțional și trecerea de la stări emoționale în spectacol la stări emoționale din viața de zi cu zi.

Prezentarea generală a atelierului:

Sesiunea de dimineaţă Zilele 1 – 3 (3 ore) acoperă practicile somatice fundamentale care susțin abordarea actoriei întruchipate (embodied acting): Anatomie întruchipată (Embodied Anatomy), Vinyasa Krama Yoga, Analiza mișcărilor Laban, Fundamentele Bartenieff. Această muncă se referă la experiența somatică pură a corpului în mișcare și a straturilor de gândire, emoție, percepție și experiență energetică care provin din corpul care se deplasează prin spațiu.

Sesiunea de după-amiază Zilele 1 – 3 (4 ore) acoperă experiența introductivă în Rasaboxes (Cutiile Rasa), paradigma lui Richard Schechner privind formarea actorului, dezvoltată în continuare de Melitta Konrádi, care combină improvizațiile Grotowski, teatrul de mediu și estetica rasa (rasa aesthetics), sistemul de stări emoționale implicate în spectacolele indiene clasice.

Sesiunea de dimineaţă Ziua 4 (3 ore) acoperă practicile holistice de bunăstare pentru a sprijini actorii în meseria lor și în viața de zi cu zi: Yin Yoga, lansarea Myofascial, Yoga Energetics.

Sesiunea de după-amiază Ziua 4 (4 ore) abordează aspectele metafizice ale actoriei, scopul spiritual al teatrului și importanța stărilor emoționale în călătoria noastră de învățare ca ființe umane. Atelierul se va încheia cu un ritual de închidere și reflecție.

Metoda Actorului Holistic a fost dezvoltată de Melitta Konrádi, un director de teatru american de origine maghiară, pentru a iniţia o revoluție atentă în cadrul comunității de teatru, privind abordarea noastră a stărilor emoționale:
• Cum ne asumăm responsabilitatea legată de acest aspect al pregătirii actorilor.
• Cum abordăm impactul stărilor emoționale asupra actorilor profesioniști, ca parte integrantă a muncii lor.
• Ce comunicăm publicului despre natura emoției umane prin spectacol

Misiunea este de a oferi actorilor profesioniști o abordare cuprinzătoare a corpului emoțional în spectacol și sprijin pentru angajarea sănătoasă și atentă cu stările emoționale din spectacol și în viața de zi cu zi.

Metoda Holistic Actor integrează următoarele:

• Estetica Rasa: paradigma clasică a spectacolelor indiene privind stările emoționale arhetipale
• Principiile și exercițiile Grotowski (pentru a facilita stăpânirea impulsurilor emoționale)
• Principiile teatrului ritual și ale spațiului sacru (pentru a delimita viața de spectacol de viața de zi cu zi)
• Vinyasa Krama Yoga (ca bază pentru integrarea corpului / a mintelui, susținerea respirației, susţinerea vocală, sănătatea fizică, flexibilitatea și concentrarea)
• Laban / Bartenieff (un sistem de studii a mișcărilor, pentru a sprijini integritatea și expresia mișcării actorului și relația lor cu spațiul de spectacol)
• Anatomie întruchipată / Embodied Anatomy (kinesiologie – organizarea mișcării dinamice din interior către exterior)
• Neuropsihologie actuală și psihologie somatică legată de stările emoționale
• Un modul de practici holistice de bunăstare bazate pe Yoga și Ayurveda
• Setări de retragere înconjurate de natură care sprijină împământarea, centrarea, implicarea autentică, obiceiurile sănătoase și reînnoirea artistică.

Filosofia Metodei se bazează pe aceste precepte:

• Actorii profesioniști sunt ambasadori de emoție pentru comunitățile lor.
• Sănătatea și starea de bine ar trebui să fie o preocupare primordială pentru actori în întreaga industrie și ar trebui să provină din formarea și sprijinul profesional, care sunt bine informați despre stările emoționale și utilizarea acestor stări emoționale în spectacol.
• Actoria este o formă de artă întruchipată care integrează emoția (mintea) și fizicalitatea (corpul)
• Stăpânirea emoției întruchipate în spectacol este un aspect esențial al meșteșugului actoricesc și necesită o pregătire holistică care se adresează corpului, minții și spiritului actorului.
• Separarea atentă a stărilor emoționale din timpul spectacolului de stările emoționale în viața de zi cu zi este un aspect esențial al pregătirii actorilor.
• Profesionalismul în teatru și livrarea artistică depind atât de sănătatea emoțională cât și de integritatea artiștilor de teatru.

Informații complete despre această metodă și serviciile complete de formare și coaching ale Melittei pentru actori, pot fi găsite pe site-ul organizației sale: Melitta Konrádi Innovative Arts & Wellness, http://www.melittakonradi.com/

Melitta Konrádi este regizor de teatru, cântăreață, dansatoare, coregrafă, practicant de yoga certificat, educator de mișcare somatică, solopreneur de bunăstare/ wellness holistică. În prezent își are sediul în Ungaria și lucrează la nivel internațional atât prin intermediul platformelor digitale, cât și personal. Este specializată să lucreze cu corpul emoțional ca fiind o cale către artă, transformare personală, sănătate și bunăstare.

Melitta și-a obţinut masteratul în teatru la Universitatea New York, unde a studiat sub Richard Schechner, și s-a antrenat în drama de dans clasic indian cu Ritha Devi, una dintre cele mai mari dansatoare feminine din India. Melitta deține, de asemenea, diplome, certificate și formare postuniversitară în psihologie, psihoterapie somatică, analiza mişcării Laban, fundamentele Bartenieff și mai multe forme de yoga și terapie yoga.

Proiectul se derulează cu susținerea Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României (DRI).

—————————————————————————————————–

DETAILED DESCRIPTION

This workshop introduces the fundamental elements and principles of the Holistic Actor Method, a psychophysical approach to acting that integrates movement, breathwork, voice, introduction to emotional states, embodied text, ensemble collaboration, and relating with theatrical space.

The training paradigm combines Grotowski, late Stanislavski, environmental theatre and principles of sacred space, the classical Indian performance theory of emotional states (rasa aesthetics), Laban Movement Analysis, Bartenieff Fundamentals and Vinyasa Krama Yoga.

Workshop training is supported with a holistic wellness module that provides actors with self-care tools and resources relating to the emotional body and transitioning from emotional states in performance to emotional states in daily life.

Workshop Overview:

Morning Session Days 1 – 3 (3 hours) covers foundational somatic practices that support an embodied acting approach: Embodied Anatomy, Vinyasa Krama Yoga, Laban Movement Analysis and Bartenieff Fundamentals. This work is about the pure somatic experience of the moving body and the layers of thought, emotion, perception and energetic experience that arise from the body moving through space.

Afternoon Session Days 1 – 3 (4 hours) covers introductory experience in the Rasaboxes, Richard Schechner’s actor training paradigm, further developed by Melitta Konrádi, combining Grotowski improvisations, environmental theatre and rasa aesthetics, the system of emotional states employed in classical Indian performance.

Morning Session Day 4 (3 hours) covers holistic wellness practices to support actors in their craft and daily life: Yin Yoga, Myofascial Release, Yoga Energetics.

Afternoon Session Day 4 (4 hours) addresses the metaphysical aspects of acting, the spiritual purpose of theatre and the importance of emotional states in our learning journey as human beings. The workshop will end with a closing ritual and reflection.

The Holistic Actor Method was developed by Melitta Konrádi, an American theatre director of Hungarian descent, to start a mindful revolution within the theatre community around our approach to emotional states:
• How we assume responsibility for this aspect of actor training.
• How we address the impact of emotional states on professional actors as part of their work.
• What we communicate to audiences about the nature of human emotion through performance.

The mission is to provide professional actors with a comprehensive approach to the emotional body in performance and support for healthy and mindful engagement with emotional states in performance and in daily life.

The Holistic Actor Method integrates the following:

• Rasa aesthetics: the classical Indian performance paradigm of archetypal emotional states
• Grotowski principles and exercises (to facilitate mastery of emotional impulses)
• Principles of ritual theatre and sacred space (to delineate performance life from daily life)
• Vinyasa Krama Yoga (as a core foundation in body|mind integration, breath support, vocal support, physical health, flexibility and focus)
• Laban/Bartenieff (system of movement studies to support the actor’s movement integrity and expression and their relationship with the performance space)
• Embodied Anatomy (kinesiology – the inner to outer organization of dynamic movement)
• Current neuropsychology and somatic psychology related to emotional states
• A module of holistic wellness practices based on Yoga and Ayurveda
• Retreat settings surrounded by nature that support grounding, centering, authentic engagement, healthy habits and artistic renewal.

The Method philosophy rests on these precepts:
• Professional actors are ambassadors of emotion for their communities.
• Health and well-being for actors should be a primary concern throughout the industry and derive from training and professional support that are well-informed about emotional states and the use of emotional states in performance.
• Acting is an embodied art form where emotion (mind) and physicality (body) are integrated.
• Mastering embodied emotion in performance is a core aspect of the acting craft and requires holistic training that addresses the actor’s body, mind and spirit.
• Mindful separation of emotional states in performance from emotional states in daily life is an essential aspect of actor training.
• Professionalism in the theatre and artistic delivery both depend on the emotional health and integrity of theatre artists.

Full information on the method and Melitta’s complete actor training and coaching services can be found on her organization website: Melitta Konrádi Innovative Arts & Wellness, https://www.melittakonradi.com/

Melitta Konradi is a theatre director, singer, dancer, choreographer, certified yoga practitioner, somatic movement educator, writer and holistic wellness solopreneur. She is currently based in Hungary and works internationally through both digital and in-person platforms. She specializes in working with the emotional body as a path to artistry, personal transformation, health and well-being.

Melitta earned her M.A. in theatre at New York University, where she studied under Richard Schechner, and she trained in classical Indian dance drama with Ritha Devi, one of India’s great female dancers. Melitta also holds degrees, certifications and post-graduate training in psychology, somatic psychotherapy, Laban Movement Analysis, Bartenieff Fundamentals and several forms of yoga and yoga therapy.

The project is made possible by the support of the Department for Interethnic Relations of the Romanian Government (DRI).