Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

marți, 10 septembrie 2019 la ora 19:00 - 20:30

Detalii

Dată:
marți, 10 septembrie 2019
Timp:
19:00 - 20:30
Eveniment Categorie:
Sit web:
http://bit.ly/2HLdPPS

Locație

Auditorium Maximum
Auditorium Maximum Strada Mihail Kogălniceanu 5
Cluj-Napoca, 400090 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

Elisabeth Leonskaja va susține un recital extraordinar la Festivalul Enescu la Cluj-Napoca (31.08 – 22.09.2019). Este o pianistă legendară de origine georgiană, numită „ultima mare doamnă a școlii ruse”, ce a fost decorată de Președintele României pentru promovarea internațională a muzicii enesciene.

🗓️ 10 Septembrie 2019, ora 19:00
📌 Sala Auditorium Maximum, Cluj-Napoca

🎟 BILETE DISPONIBILE PE:
➡️ IaBilet: bit.ly/EnescuCluj-IaBiletRo
➡️ Eventim: bit.ly/EnescuCluj-Eventim
______

✦ PROGRAM

Beethoven Sonata nr. 30 în mi major op. 109
Beethoven Sonata nr. 31 în la bemol major op. 110
Beethoven Sonata nr. 32 în do minor op. 111

🕓 Durata concertului: 1h30

✦ BIOGRAFIE

Elisabeth Leonskaja s-a născut pe 23 noiembrie 1945 la Tbilisi, Georgia. A dat primul concert la 11 ani. În 1964 a început studiile la Conservatorul din Moscova. În timpul studenţiei a câştigat premii la concursurile internaţionale de pian George Enescu (Bucureşti), Marguerite Long-Jacques (Paris) şi Queen Elizabeth
(Bruxelles). Din 1978 trăieşte la Viena. Remarcabilul său concert la Festivalul de la Salzburg, din 1979, a marcat debutul carierei concertante în Vest.

A fost decorata de Presedintele si de Guvernul Romaniei in 2009, cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, in semn de apreciere pentru contributia deosebita la promovarea internationala a muzicii enesciene.

Elisabeth Leonskaja a concertat ca solistă cu practic toate marile orchestre ale lumii precum New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Orchestra, Tonhalle Orchester din Zurich, Filarmonica din Berlin, Gewandhausorchester din Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Köln şi München, Filarmonica Ceha, conduse de mari
dirjori precum Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnany, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov, Horia Andreescu. Pianista a
concertat şi cu cvartetele Alban Berg, Borodin, Guarneri şi Artemis.

Elisabeth Leonskaja a înregistrat Concertele de pian nr. 1 şi 2 de Chopin cu Filarmonica Ceha dirijata de Vladimir Ashkenazy, Concertele de pian nr. 2 şi 3 de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra dirijata de Kurt Masur, Concertele de pian nr. 1 şi 2 de Sostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra, dirijată de Hugh Wolff. O înregistrare notabilă, a Sonatelor 533 şi 545 de Mozart, transcrise pentru pian de Grieg, a fost realizată alături de Sviatoslav Richter, prieten şi colaborator apropiat.

Câteva înregistrări ale marii pianiste au fost răsplătite cu un număr de premii internaţionale de prestigiu: Caecilia Prize pentru înregistrarea sonatelor de pian de Brahms (1922), Diapason d’Or pentru înregistrările compoziţiilor lui Franz Liszt. Elisabeth Leonskaja a fost desemnată câştigătoare a Midem Classical Award 2007 pentru înregistrarea Concertelor de pian nr. 1 şi 2 de Mendelssohn cu orchestra Camerata Salzburg dirijată de Ilan Volkov.

Elisabeth Leonskaja este membră de onoare a Konzerthaus din Viena. La o ceremonie desfăşurată la Viena în februarie 2006, Elisabeth Leonskaja a primit Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă, clasa întâi. Este cea mai înaltă distincţie de acest tip din Austria.

______

Festivalul Enescu la Cluj-Napoca este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.