Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

joi, 5 septembrie 2019 la ora 10:00 - 17:00

Detalii

Data:
joi, 5 septembrie 2019
Timp:
10:00 - 17:00
Eveniment Categories:
,
Sit web:
https://www.facebook.com/events/401011773879076

Locație

Muzeul de Arta Cluj-Napoca
Muzeul de Arta Cluj-Napoca Piaţa Unirii 30
Cluj-Napoca, 400098 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

[RO] Pictori contemporani din Szentendre
16 august – 15 septembrie 2019
Vernisaj: vineri, 16 august 2019, ora 18:00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Primăria Orașului Szentendre, organizează, în perioada 16 august – 15 septembrie 2019, expoziția „Pictori contemporani din Szentendre”.

Szentendre, orașul pictorilor, este un spațiu al creației și al culturii unic. Acest oraș idilic de pe Dunăre a reușit să se ridice și să devină un centru de creație semnificativ. Acest lucru nu a fost un proces rapid, ci mai mult unul construit cu grijă pe parcursul mai multor decenii. Începuturile sale nu sunt poate atât de importante ca statutul lui contemporan, respectiv recunoașterea acestui statut pe scena artistică europeană. Sute de artiști au creat și crează aici, trăiesc și părăsesc această lume, lăsând în urmă o moștenire culturală care nu poate fi catalogată doar ca un succes individual, ci și ca un succes al mentalului colectiv oferit de Szentendre.

Este foarte greu de apreciat sau evaluat valoarea creațiilor artiștilor din Szentendre sau rolul lor în procesul de influențare a diverselor curente. Acest lucru ar reprezenta o sarcină dificilă pentru orice curator sau critic de artă. Spiritul orașului și puterea sa oferă însă posibilitatea creațiilor artistice din localitate să ocupe o poziție fruntașă la nivel european. Pictura, grafica și sculptura se întrepătrund și definesc spiritul artistic comun, oferind nu numai posibilitatea unui schimb de idei, ci și dezvoltarea unei dinamici care permite artei din Szentendre să își păstreze actualitatea și influența în cadrul spiritului artistic al zilelor noastre. În contextul prezentat mai sus, nu este o coincidență că ideea unei expoziții în Cluj s-a conturat și a devenit realitate. Szentendre este un bastion nu numai al picturii maghiare, ci și al picturii din Bazinul Carpatic sau est european, rămânând probabil printre ultimele locuri de creație colectivă. Localitatea este căminul unui număr semnificativ de artiști transilvăneni și polul cultural pentru mulți artiști din Ungaria. Astfel, spiritul acestui loc nu putea rămâne neprezentat publicului din Cluj.

Expoziția de la Palatul Bánffy pornește un proces al cărui scop se extinde de la prezentarea creațiilor artistice, la ideea mobilității artiștilor, respectiv la cunoașterea spiritului orașului în afara granițelor sale.

Expoziția artiștilor de la Szentendre nu doar că dorește să aducă mai aproape de publicul clujean valoarea artei din localitate, ci dorește să aducă însuși artistul mai aproape de public. În calitate de curator și patron spiritual al expoziției, Szakács Imre reușește să alcătuiască o listă reprezentativă de artiști și de lucrări care înglobează în sine nu numai spiritul trecutului, ci și puterea creației prezentului. Materialul echilibrat oferă nu numai o arie tematică serioasă, dar stabilește și un standard de calitate pentru viitoarele expoziții.

În perioada 16 august – 15 septembrie 2019, publicul clujean va putea admira lucrările artiștilor: Bálint Ildikó, Balogh László, Buhály József, Jávor Piroska, Kopacz Mária, Lukoviczky Endre, Makó Judit, Rákosy Anikó, Szabó Tamás, Szakács Imre, Tzortzoglou Georgiosz și Verebes György.

[HU] Szentendrei kortárs festők
16.08.2019 – 15.09.2019
Kiállítás megnyitó: 16.08.2019, 18 óra

Szentendre, a festők városa, különleges alkotási környezet és kulturális központ. Az idillikus Duna-parti város kiemelkedik a művészi alkotóközpontok soraiból. Nem egy gyors villámsebes eseményhez hasonlítható, hanem egy gondosan kiépített, több évtizedes erőfeszítés eredménye. Kezdetei talán nem is annyira fontosak mint a jelenkori státus, illetve e státus elismerése az európai porondon. Művészek százai alkottak és alkotnak itt, élnek és eltávoznak az élők soraiból, maguk után hagyva egy olyan örökséget, amely nemcsak az egyéni siker, hanem egy kollektív mentális siker eredménye is. Nehéz felmérni vagy kiértékelni a szentendrei művészek alkotásainak értékét vagy jelentőséget a művészi alkotások és irányzatok formálásban, ez egy túl igényes és magasra emelt mércét jelentene bármilyen kurátor vagy műkritikus számára. A város szelleme és ereje azonban felülmúlja és alátámasztja azt a tényt, hogy az itteni művészi alkotások nemcsak helyi, hanem európai szinten is kiemelkedő helyet foglalnak el még ma is. Festészet, grafika vagy szobrászat ötvöződik és befolyásolja a művészi közös szellemet és elősegíti nemcsak az eszmecserét, hanem azt a dinamikát is, amelynek köszönhetően a szentendrei művészet sikeresen tartja az iramot a kor szellemével és a változások dinamikájával.

Nem véletlenszerű, hogy a fentiekből kiindulva egy kolozsvári kiállítás terve felmerült és lassan valósággá vált. Szentendre nemcsak a magyar festészet egyik bástyája, hanem a Kárpát- medence és Közép-Kelet-Európa talán utolsó igazi kollektív alkotó helyszíne. Erdélyi művészek otthona és magyarországi alkotók pólusa, amelynek ereje és kepéssége nem maradhat feltáratlan a kolozsvári műkedvelő és közönség előtt. Egy olyan folyamat kezdetét indítja el a kolozsvári Bánffy-palotában megrendezett kiállítás (2019. augusztusában a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretében) amelynek célja a művészi mobilitás, alkotás és szellem bemutatása és megismerése a festők városának határain kívül is. Számos festő és szobrász néha csak halála után kerül a közönség figyelmébe vagy egyszerűen az évtizedek során alkotásainak értéke elvész a változó világ forgatagában. A szentendrei művészek kiállítása nemcsak ezt próbálja pótolni, hanem igyekszik közelebb hozni a kolozsvári közönséget Szentendre valódi szelleméhez és alkotási erejének gyökéréhez: a művészekhez.

Mint kurátor és a kiállítás szellemi támogatója, Szakács Imre, sikeres alkotó alkotási listával lepi meg a látogatókat, amely nemcsak magába foglalja a múlt szellemét, hanem a jelen alkotás erejét is. Egy kiegyensúlyozott kiállítási anyagot javasolva nemcsak egy komoly tematikai szintet teremt, hanem egy magas mércét is állít a következő kiállítások számára. Verebes György, Lukoviczky Endre, Bálint Ildikó, Buhály József, Kopacz Mária, Balogh László, Jávor Piroska, Szabó Tamás, Makó Judit, Rákosy Anikó, Kárpáti Tamás és Tzortzoglou Georgiosz alkotásai 2019. augusztus 16. – szeptember 15. között tekinthetőek meg a kolozsvári Bánffy-palota kiállítási termeiben.