Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

luni, 13 mai 2019 la ora 19:00 - 21:00

Detalii

Data:
luni, 13 mai 2019
Timp:
19:00 - 21:00
Eveniment Category:

Locație

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2
Cluj-Napoca, 400020 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

Recital cameral „Parthenia inviolata”
Alina Rotaru – clavecin
Darius Stabinskas – viola da gamba (Vilnius, Lituania)

William Byrd (c.1543–1623) – Pathenia (c.1612)
Preludium [in C]
Autor anonim – Parthenia In-Violata (c.1614-24)
The Kinges Morisck, The Lordes Mask, The Irish dance
Autor anonim – Parthenia In-Violata
[Coranto]
John Bull (c.1562–1628) – Parthenia
Pavana [in G], Galiardo [to Pavana 12]
Autor anonim – Parthenia In-Violata
New Noddie, Ages youth
William Byrd – Pathenia
Pavana: The Earl of Salisbury, Galiardo [The Earl of Salisbury]
Autor anonim – Parthenia In-Violata
Old Noddie, The first part of the old yeere, The last part of the olde yeere
Autor anonim – Parthenia In-Violata
Miserere, Almaine, [Coranto], [Coranto]
Orlando Gibbons din Parthenia
Preludium [in G] de Orlando Gibbons (1583–1625), Parthenia
Autor anonim – Parthenia In-Violata
[Toy]
[Almaine], [The scolding wife]
[Toy], Almaine, Almaine
William Byrd – Pathenia
Galiardo: Mistress Mary Brownlo
Autor anonim – Parthenia In-Violata
[Welsh dance]
Orlando Gibbons – din Parthenia
The Queen’s Command

În Anglia secolului XVI, nobilul virginal purta amprenta imaculatei şi veşnic tinerei regine Elisabeta I, devenind un instrument cu claviatură îndrăgit şi râvnit pentru care se compunea cea mai desăvârşită muzică. Totuşi, primul volum cu muzică pentru instrumente cu claviatură nu a fost tipărit în Anglia decât în 1612: “Parthenia, or the Maydenhead or the first musicke that was ever printed for the Virginalls” (Parthenia, sau virginitatea, sau prima muzică tipărită vreodată pentru virginal) a fost un dar de nuntă pentru prinţesa Elizabeth Stuart şi Frederick al V-lea, Elector Palatin. Cartea a fost dedicată mai târziu tuturor “Maisters and Louers of Musicke” (maeştrilor şi iubitorilor muzicii). Dintre toate exemplarele primei ediţii, doar unul singur pare a fi păstrat astăzi.
“Parthenia inviolata, or Mayden-Musicke for the Virginalls and Bass-Viol” (Parthenia inviolata, sau muzică pentru domnişoare pentru virginal şi viola bas) a fost al doilea volum de muzică pentru instrumente cu claviatură publicată în Anglia, probabil în 1624. Volumul a fost înconjurat de mister, şi existenţa sa nu a fost cunoscută până în secolul XIX, când cartea a ajuns în posesia Bibliotecii Publice din New York, ca singurul exemplar cunoscut. Dacă autorii pieselor sunt menţionate în primul volum (William Byrd, John Bull şi Orlando Gibbons), cei din “Parthenia inviolata” nu sunt numiţi. În vreme ce consortul mixt era deja o tradiţie în Anglia, duo-ul virginal – viola de bas este o premieră în Anglia secolului XVII.
Alina Rotaru predă la Universitatea de Arte din Brema (Germania) şi evoluează ca şi clavecinistă în lumea întreagă. CD-urile sale cu muzică de Sweelinck, Froberger şi virginalişti englezi au obţinut critici excelente în presă.
Darius Stabinskas este directorul artistic al Brevis Consort şi al festivalului de muzică veche Banchetto Musicale din Vilnius. Este implicat în proiecte de ansamblu în lumea întreagă şi este preocupat de revigorarea moştenirii muzicale lituaniene.

Organizator: Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
Proiect co-finanțat de AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect inclus în cadrul sezonului Franța – Romania, susținut de Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Ambasada Franței în Romania și Guvernul României
Parteneri: Asociația „Ansamblul Baroc Transylvania”, Erasmus+, TransylvANTIQs, Filarmonica de Stat Transilvania, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Teatrul de Stat „Radu Stanca” Sibiu, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Parohia Sf. Mihail, Parohia Reformată Centrală

Parteneri media:
Radio România Muzical, Radio România Cluj, Radio România Cultural, cluj.com, clujlife.com, clujulcultural.ro, cluj.media, Cotidianul Transilvan, Radio Clasic, EBS Radio, Făclia, Ilikecluj.ro, Iulius Mall, mklasica.ro, Szabadság, TVR Cluj, Zile și Nopți Cluj-Napoca