Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

sâmbătă, 3 noiembrie 2018 la ora 11:00

|Recurring Eveniment (See all)

One event on sâmbătă, 10 noiembrie 2018 at 11:00

An event every week that begins at 15:00 on duminică and sâmbătă, repeating until duminică, 4 noiembrie 2018

An event every week that begins at 12:00 on luni, repeating until luni, 26 noiembrie 2018

Detalii

Dată:
sâmbătă, 3 noiembrie 2018
Timp:
11:00
Eveniment Categorii:
, ,
Sit web:
https://www.facebook.com/pg/Create.Act.Enjoy/events/

Locație

Cluj-Napoca, România

Toamna aceasta adolescenții pot deveni mai bogați – cultural, sufletește, emoțional, social.

Din 1 noiembrie începe Luna Creativă, program de educație non-formală, cu acces liber pentru liceeni, o inițiativă a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, aflată la a patra ediție. Împreună cu liceenii din Cluj-Napoca, Gherla și Dej vor fi realizate 14 ateliere creative de teatru și improvizație, scriere creativă, film și actorie de film, gândire critică în media. Tema tuturor atelierelor va fi „istoria personală versus istoria națională”, temă abordată cu ocazia Centenarului, sub egida „Cluj100”.

Programul „Luna Creativă” oferă din nou ocazia de a afla cum își raportează tinerii evenimentele din viața lor la ceea ce se întâmplă în țară, cu ce și-ar dori ei să intre în istorie și cum văd ei România, la 100 de ani. Ediția Luna Creativă din acest an se va desfășura în perioada 1 în 30 noiembrie, la sediul Create.Act.Enjoy (Urania Palace, pe strada Horea nr. 4, în Cluj-Napoca) și în școlile partenere din Gherla și Dej. Participarea este deschisă tuturor adolescenților, este gratuită însă pe bază de înscriere prin formularele de pe pagina de Facebook a Create.Act.Enjoy (https://www.facebook.com/pg/Create.Act.Enjoy/events/)
Tinerii sunt invitați să (re)descopere teatrul și felul în care preocupările lor de zi cu zi se pot găsi într-o operă artistică. În programul „Luna Creativă” sunt incluse patru spectacole, la care, de asemenea, accesul este liber, pe bază de rezervare. I-am convins pe prietenii de la Texte bune în locuri nebune să le aducă și liceenilor „Scrisori de pe front”, spectacol conceput inițial să fie jucat o singură dată; am reușit să ne sincronizăm programele cu cei șapte tineri actori de la Târgu-Mureș care au născut spectacolul „Protejat / Neprotejat” din experiențele lor personale despre lipsa educației sexuale și vom face un pic mai cunoscut în rândul liceenilor un dramaturg contemporan, renumit ca profesor de teatru. E vorba de C.C. Buricea Mlinarcic și de textul său „Ciornîi Terrier”, pe baza căruia vom avea un spectacol lectură.


La finalul proiectului „Luna Creativă”, în 30 noiembrie, adolescenții vor putea afla direct de la profesioniști despre cariere de succes în domenii mai puțin convenționale. Cine simte că are un set de abilități și interese care nu par să se încadreze în rândul meseriilor clasice, poate participa la „Întâlniri Creative” pentru a-i cunoaște pe câțiva dintre cei care și-au inventat singuri meseria sau i-au găsit noi moduri de practicare. Între aceștia, actrița Anca Hanu, care și-a dezvoltat o exuberantă carieră teatral-muzicală la nivel național, Mircea Bravo, absolvent de Drept care a devenit entertainer cu zeci de filmulețe virale și o agenție de publicitate creativă care-i poartă numele, Paul Mureșan, artist vizual cunoscut pentru scurtmetraje animate, design de afiș sau ateliere de creație și a fost recent inclus de Decât o Revistă în lista celor 100 de oameni care vor defini România de mâine, Andrei Țigănaș, „sculptor de voci”, adică un om care, după mai bine de un deceniu de muncă în radio, tv și comunicare și-a găsit menirea din a-i ajuta pe cei din jur să se împrietenească cu propria voce.
În plus, la fel ca la edițiile precedente, Luna Creativă va stimula o dezbatere care să implice comunitatea locală. În online vom vorbi despre #istoriapersonală versus #istorianațională, iar în oraș vor fi răspândite două seturi de afișe. 10 artiști vizuali au fost cooptați pentru a ilustra câte un deceniu din cei 100 de ani ai României.

Vom descoperi din perspectiva lui Adi Bulboacă, fotograful care ia trenul să meargă la teatru, cum sunt anii 2000, OCU, artist stradal care a colorat, între altele, tramvaiele orașului, va ilustra anii ’80, Crina Prida, pasionată de experimente vizuale de tot felul, va ilustra perioada zbuciumată a primilor ani de tranziție ai României, iar pictorul, designerul și regizorul Cristian Luchian va readuce la viață perioada 1928-1938. Alături de cei 10 artiști invitați să ne ilustreze istoria națională într-o manieră personală, oricine din Cluj-Napoca poate să se exprime în timpul Lunii Creative. Al doilea set de afișe răspândite prin oraș vor fi interactive, cu câte un marker „anexat”, și vor sta la îndemâna publicului larg. La final de noiembrie, toate afișele vor fi expuse într-o expoziție comună: atât cele create de artiștii invitați, cât și cele realizate de comunitate.


Luna Creativă este un proiect care demonstrează anual relevanța evenimentelor culturale și a educației non-formale în dezvoltarea abilităților de care au nevoie tinerii. Edițiile precedente au avut mereu teme de mare interes: colaborarea elev-profesor, într-un mediu care să stimuleze încrederea reciprocă și spontaneitatea, sau dezbaterea migrației din România pe înțelesul liceenilor, cu accent pe situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. La edițiile de până acum au participat la ateliere peste 400 de elevi și profesori din județul Cluj și peste 1200 de spectatori au participat la spectacolele de teatru. Pe lângă programul anual „Luna Creativă”, palmaresul Create.Act.Enjoy numără participări la festivaluri naționale și internaționale de teatru și film, precum și implementarea în spitale a celui mai amplu proiect de terapie prin artă din țară.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Teatrale din România.

Parteneri: Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla, Centrul Cultural Clujean.

Parteneri media: Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Radio Cluj, TVR Cluj, Cluj.com – Ghid Local, Clujul de buzunar, cluju.ro, Dispersie, I Like Cluj.

CONTACT:
Pagina oficială de Facebook: www.fb.com/Create.Act.Enjoy
Site oficial: www.createactenjoy.com
Pentru informaţii suplimentare: [email protected] sau 0743.307.087