Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

sâmbătă, 18 mai 2019 la ora 19:00 - 0:00

Detalii

Data:
sâmbătă, 18 mai 2019
Timp:
19:00 - 0:00
Eveniment Categories:
,

Locație

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, 400114 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

– Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

– Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale” este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

– Planetarium mobil: Magic Dome oferă un planetariu mobil, care creează o experiență unică de învățare pentru copii, părinți și cadre didactice. Din exterior pare un iglu, iar în interiorul cupolei există echipamente audio și video specializate care proiectează 360 de grade, oferind o experiență fascinantă. Haideți să învățăm împreună prin joacă despre Univers! Folosind tehnologie de ultimă generație, vă invităm să înțelegem și să aflăm mai multe despre lumea în care trăim. * Sistemul solar reprezintă un complex de plante și corpuri cerești, care gravitează în jurul Soarelui. Include 8 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun și cinci planete „pitice” (de dimensiuni mai mici decât restul planetelor): Ceres, Pluto, Eris, Makemake și Haumea. Pe lângă planete, în sistemul solar se mai găsesc asteorizii (resturi de planete sfărâmate sau obiecte de gheață) și comete sau „stele cu coada” (corpuri compuse din praf amestecat cu gaze înghețate și apă). Sistemul Solar format acum aproximativ 4,6 miliarde ani. Între toate planetele și corpurile cerești din sistemul solar există particule de praf interplanetar ce alcătuiesc așa numitul mediu interplanetar. (str. Memorandumului nr. 21)

– Artefactele Nopții: Meteoritul de la Mociu, Obiectul de la Aiud (bucată de OZN) (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

– Expoziție temporară „SEMNELE CERIULUI”- Expoziție personală de artă fotografică. Expune: Ilie Tudorel, Baia Mare, județul Maramureș.
Expoziția personală de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri, fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizației noastre rurale. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Prezentarea expozițională este formată din peste 70 de fotografii de mari dimensiuni. Expoziția este o provocare pentru vizitatori de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale şi de a admira talentul meșterilor populari din România. Vom prețui cu adevărat patrimoniul cultural românesc şi se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi românii, europenii şi chiar întreaga umanitate.

„CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI TRADIŢIONALE”- Expoziție digitală multimedia realizată de Complexul Astronomic Baia Mare.
Bolta cerească cu puzderia ei de stele a aprins imaginaţia oamenilor din momentul în care ei şi-au ridicat conștient ochii spre cer. Cunoașterea cerului, una din problemele de bază ale astronomiei de poziţie, înseamnă în primul rând cunoaşterea constelaţiilor, grupări de stele cunoscute din vremuri imemoriale. Omul antic şi-a imaginat pe cer figuri ce reprezentau fiinţe şi obiecte legate de viaţa lui cotidiană,de cultele religioase şi de diferitele fenomene ale naturii pe care nu şi le putea explica la momentul respectiv.
Fiecare popor, fiecare civilizație şi-a construit propria-i viziune asupra cerului,o imagine asupra boltei cereşti care depindea inevitabil de locul din care se privea spre cer şi de gradul de dezvoltare social-economică a poporului respectiv. Spre exemplu, cerul grecilor abunda în eroi şi zeităţi iar în cerul românesc ponderea cea mai mare o au constelațiile pastoral-agrare, cele religioase sau istorice. „Constelații românești tradiționale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelații româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziției destinată itinerării a aparut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri mobile pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalti vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor.
(Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21)

Parteneri: Magic Dome, Muzeul de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bolyai, Lidl România