Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

joi, 18 octombrie 2018 la ora 19:00

Detalii

Data:
joi, 18 octombrie 2018
Timp:
19:00
Eveniment Category:
Eveniment Tags:

La început a fost sfârșitul. Povestea Adrianei Georgescu

Vara anului 1956. Primăria orașului Berna găzduiește un proces penal foarte ciudat: patru cetățeni români sunt judecați sub acuzația de terorism. În februarie 1955, ei au ocupat Legația Republicii Populare Române din capitala Elveţiei, pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la București. Evenimentul a făcut înconjurul lumii, astfel că în sală sunt prezenți jurnaliști din mai multe țări.
La bară este chemată o femeie tânără și foarte frumoasă, care depune mărturie în apărarea celor patru inculpaţi. Vorbind cu mult curaj, ea afirmă că statul român este cel care practică terorismul împotriva propriilor cetățeni.
Martora descrie torturile pe care le-a suferit ea însăşi în puşcăriile românești. Evocă bătăi, injecții cu droguri și chiar un viol.
Impresionat de frumusețea şi distincţia ei, unul dintre judecători îi spune zâmbitor: „Nu aveţi aerul cuiva torturat de comunişti”.
Femeia tace pentru câteva clipe. Apoi își duce mâna la gura și, dintr-o mișcare, scoate şi pune pe masa instanței, cu un pocnet sec, proteza sa dentară.

O cheamă Adriana Georgescu și, la 36 de ani, nu mai are aproape nici un dinte propriu. I-au fost scoși pe viu în timpul interogatoriilor și detenției din ţara natală.

A povestit toate chinurile în prima carte care devoalează adevărata față a regimurilor impuse de sovietici în Estul Europei − La început a fost sfârșitul, publicată în Franța în 1951.

„Nimic pe lumea asta nu ne va împiedica să spunem adevărul. Iar adevărul este că acest proces e o farsă înscenată de guvern, care vrea să transforme ţara într-o imensă închisoare. Cât despre organizaţiile teroriste, ele sunt apanajul dictaturilor, nu al partidelor democratice care cred că guvernele se schimbă în urma alegerilor. Aparţinem unor partide ale căror „metode teroriste” sunt alegerile.”
(Adriana Georgescu)

„Încarcerată printre deţinutele de drept comun şi considerată un fel de „regină” a politicelor, Adriana Georgescu cunoaşte infernul fără să-l numească astfel, percepţia ei fiind una picturală: „Cine ar fi putut să redea acea penumbră mişunătoare de respiraţii omeneşti, acele siluete de umbră întinse direct pe ciment, ghemuite pe closetul acoperit, proiectate pe fereastră, aceste gîturi descărnate, acest rînjet pe feţe, toată această omenire subterană care, ca să se mişte, ia forma unor şobolani sau cîrtiţe?”. Infernul acesta este, de fapt, un bestiar subpămîntean.”
(Ruxandra Cesereanu)

BILETE online: https://www.biletmaster.ro/ron/Event/47005441/La-inceput-a-fost-sfarsitul-Povestea-Adrianei-Georgescu

BILETE de la punctele de vânzare din oraș:
– Agenția Teatrală, Piața Ștefan cel Mare nr. 14
– Agenția WENS Travel, Bulevardul Eroilor nr. 10
*Un număr limitat de bilete va fi disponibil și la fața locului, în seara spectacolului.

Locație

Facultatea de Drept UBB
Facultatea de Drept UBB Str. Avram Iancu nr. 11
Cluj-Napoca, RO
+ Harta Google