Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

luni, 20 mai 2019 la ora 19:30 - 21:00

Detalii

Data:
luni, 20 mai 2019
Timp:
19:30 - 21:00
Eveniment Categories:
, , ,

Locație

Fabrica de Pensule
Fabrica de Pensule Henri Barbusse 59-61
Cluj-Napoca, 400616 RO
+ Harta Google
Location : Încărcați harta

De-a lungul istoriei oamenii au avut, unii cu alții, o mare diversitate de relații, fie ele romantice, platonice, familiale sau de altă natură. Imaginarul nostru relațional e puternic ancorat în contextul social al vieții, în economie, politică, discursuri. Legăturile de rudenie se întrepătrund cu legile statului, iar căsătoria, din tranzacție puternic determinată economic și (cel mai des) patriarhal, e tot mai mult bazată pe iubire și liberă-alegere. Prieteniile masculine, intelectuale, din Grecia antică până în Franța iluministă, iau alte forme acum și curentul feminist aduce în prim plan importanța solidarității inter-secționale feminine – importanța unei „surorități”. Ce forțe determină posibilitățile relațiilor noastre intime acum, într-o lume tot mai globală, determinată de piață liberă și capital, angrenată în noi tehnologii și prinsă în discursuri de regândire a rolurilor de gen?

Podcastul Contrasens propune o discuție despre cum relațiile noastre personale sunt cuprinse în contextul mai larg al societății.

Vor vorbi:
Dr. Monica Barbovschi, sociolog și fondatoare a asociației C.A.R.E (Cetățeni Activi pentru Relații Etice), al cărei scop este cercetarea atitudinilor, normelor și comportamentelor în domeniul relațiilor interpersonale afective, și educația/intervenția în vederea transformării acestora (vizând atitudini stereotipe, discriminare, lipsa consimtământului, sexism, machism).

Ana Chirițoiu, doctorandă în antropologie la Universitatea Central-Europeană din Budapesta. Cercetările ei vizează relațiile de familie, definirea socială a rudeniei, căsătoriile și ierarhiile din cadrul comunităților formate.