Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

vineri, 16 noiembrie 2018 la ora 10:00 - 17:00

Detalii

Dată:
vineri, 16 noiembrie 2018
Timp:
10:00 - 17:00
Eveniment Categorii:
, ,
Sit web:
https://www.facebook.com/events/358055944733672/

Locație

FSEGA
FSEGA Strada Teodor Mihali nr. 58-60
Cluj-Napoca, 400591 Romania

Institutul Francez din Cluj organizează un eveniment de mare anvergură în 16 noiembrie 2018, la FSEGA. Vor fi peste 20 de firme prezente, în jur de 800 – 1000 de participanţi din toată Transilvania : elevi, studenţi şi adulţi în căutarea unui (nou) loc de muncă. Vom avea ateliere tematice (workshopuri), prezentări tip « succes story », treasure hunt şi o zonă de relaxare.

Context

Tendiţa ultimilor ani pe piaţa muncii din România este de accentuare a deficitului de personal. Numărul companiilor care nu reuşesc să angajeze pe măsura necesităţilor lor este în continuă creştere, iar cauzele sunt diverse. În acest context, recrutarea devine un proces din ce în ce mai costisitor: oferirea de beneficii suficient de atractive încât personalul să fie convins să părăsească alte companii pentru a se alătura unei noi echipe; aducerea angajaţilor de departe – din alte localităţi, ba chiar din străinătate – ceea ce implică o creştere substanţială a costurilor ; investirea în publicitate.

De notat, de asemenea, că talentul este scump, iar nevoile companiilor nu sunt întotdeauna satisfăcute de candidaţii la posturile vacante. Interacţionăm cu tot mai multe firme care caută să angajeze personal pe posturi mai mult sau mai puţin tehnice, dar care să stăpânească bine şi câteva limbi străine, în plus de limba engleză. Cerinţa aceasta devine tot mai prezentă şi mai dificil de îndeplinit, ceea ce conduce la creşterea costurilor şi la o mare investiţie de timp cauzată de formarea lingvistică a noilor angajaţi.

Constatăm, la nivelul tinerilor, o accentuată necunoaştere a mediului ofertant de locuri de muncă. Decuplarea sistemului educativ de la cerinţele pieţei muncii, dorinţa de a se stabili şi munci în străinătate, demotivarea socio-economică – toate acestea duc la o destabilizare a echilibrului, deja fragil, al cererii şi ofertei locurilor de muncă în România.

Proiect

Plecând de la aceste constatări, Institutul Francez din Cluj-Napoca iniţiază un proiect de promovare a firmelor care angajează personal vorbitor de limbă franceză şi facilitează, astfel, întâlnirea cu potenţiali candidaţi: studenţi din patru mari universităţi clujene (UBB, UTCN, USAMV şi UMF) şi elevi din clasele a 11-a şi a 12-a din întregul judeţ Cluj, precum şi din întreaga Transilvanie de Nord.

Forumul Franceza te angajează va avea loc în 16 noiembrie 2018, de la 10 h la 17 h, la sediul FSEGA (Facultatea de Ştiinţe Economie şi Gestiunea Afacerilor), strada Teodor Mihali 58-60, Cluj-Napoca.

 

Firmele participante şi universităţile partenere îşi vor amenaja standurile de prezentare şi promovare în holul generos de la intrarea în clădire. Vom crea şi un spaţiu de relaxare şi descoperire ludică a diferitelor firme. Pe durata întregii zile vor fi organizate trei workshopuri animate de specialişti în resurse umane, pe trei teme relevante pentru obiectivul acestui forum:

– redactarea unui CV în franceză;

– redactarea unei scrisori de intenţie în franceză;

– simularea unui interviu de angajare în franceză.

De asemenea, va fi organizată o prezentare motivaţională, realizată de către o personalitate care a reuşit în carieră datorită contactului cu limba şi cultura franceze.

Mizăm pe participarea unui număr mare de studenţi, elevi sau persoane în căutarea unui nou loc de muncă. Promovarea acestui forum se va face în rândul a aproximativ 60.000 de studenţi din cele patru universităţi relevante pentru acest proiect (UBB, UTCN, USAMV şi UMF), numărând în total 40 de facultăţi. În ce priveşte elevii din clasele terminale de liceu, vom promova evenimentul în cele 68 de licee ale judeţului Cluj, dar şi în alte peste 150 de licee în 9 judeţe din Transilvania de Nord. Participarea elevilor şi a studenţilor este gratuită.