Se încarcă Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

duminică, 11 noiembrie 2018 la ora 19:00

|Recurring Eveniment (See all)

An event every week that begins at 19:00 on duminică, vineri and sâmbătă, repeating until duminică, 11 noiembrie 2018

Detalii

Dată:
duminică, 11 noiembrie 2018
Timp:
19:00
Eveniment Categorie:

Locație

Radio Cluj
Radio Cluj Str. Donath, Nr. 160
Cluj-Napoca, 400331 RO

Trei zile de muzică bună la cel mai longeviv festival de jazz al Clujului

Ajuns la cea de-a 12-a ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte, între 9 și 11 noiembrie, la Cluj, importanţi muzicieni de jazz ai momentului. În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale de excepție, asigurate de artisti internaționali din Austria, Israel, Turcia si Polonia.

Trei proiecte din zone muzicale diferite alcatuiesc programul din acest an:

David Helbock Trio Random / Control – Lansarea albumului Tour d’Horizon sub egida ACT Music.

Mai mult de 20 de instrumente pe scenă, dar doar trei muzicieni: David Helbock, câștigătorul premiului pentru artiști remarcabili în Austria, cantă în principal pe instrumente cu claviatura. Johannes Bär face toata alama, de la trompeta la fligorn și tuba și Andreas Broger canta la instrumente de suflat ca saxofoane, clarinete și flaute.
Pentru noul lor album, care a fost lansat ca un CD pe renumitul Label ACT Music, David Helbock s-a inspirat de la cei mai buni muzicieni de jazz și a aranjat cele mai renumite melodii. Au apărut versiuni noi și interesante ale lui Watermelon Man de Herbie Hancock sau Bolivia de Cedar Walton, dar și piese de atmosfera precum Song-ul lui Keith Jarrett.
De-a lungul anilor, „Random / Control” a dezvoltat o linie muzicala foarte distinctă. Cu materii prime diferite – compoziții originale folclorice austriece (în 2009 David Helbock a avut un mare proiect compozițional, în care a scris câte o piesă în fiecare zi a unui an întreg) sau Hits Pianoplayer’s, sound-ul Random / Control este ca o plimbare pe rollercoaster pentru ureche și ochi.

„David Helbock este un muzician pe care trebuie sa-l vezi. […] Un pianist impecabil cu o tușă proaspată și clară. „– Jazzwise (GB)

„Desavarsit, melodic” – The London Times (GB)

„Tour d’Horizon surprinde la fiecare rundă, e o sărbătoare pentru simțuri” – Downbeat (SUA)

„Pur și simplu de nedescris”. – Jazz thing (DE)

„Interesant, plin de surprize și delicii” – Les Inrocks (FR)

David Helbock Trio – https://www.youtube.com/watch?v=9FN8Wj9mhUY.

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 10 noiembrie, publicul va avea parte de o calatorie muzicala in Orient.

TaKiDum este un grup cu ritm colorat și energic creat de trei prieteni muzicieni, explorând melodii și modele ritmice.

Redand improvizatii incitante, trio-ul poarta ascultatorii intr-o calatorie incantatoare, atinge suflete si activeaza toate simturile. Muzica creată permite ascultătorilor să se integreze imediat și să contribuie spontan la spectacolele live.

Percuționistul și oudistul Yinon Muallem navighează între percuție și oud în timp ce cântă, in special, propriile compoziții. Hakan Gürbüz creează muzica cu timbrul frumos al basului său și vocea sa unică, în timp ce İsmail Altunbaș, un virtuoz darbuka strălucește cu abilitățile sale percuționale extraordinare. Pentru acest proiect, Yinon a scris noi piese originale, iar Ismail a contribuit cu 2 compoziții proprii.

“Numai în muzică se pot traversa limitele stilistice. Ascultați versiunea Ethno-Jazz a lui Yinon Muallem Quintet în Perfect Day de Lou Reed”.
Yossi Harsonski, Yosmusic, 2018

„Muzica lui Yinon Muallem construieste o biserică a reflectiei”
Tom Newell, Songlines, 2017

TaKiDum – https://www.youtube.com/watch?v=D2JzkgqyTMI
https://www.youtube.com/watch?v=kCxKaqWwJrs

În ultima seară a festivalului, pe 11 noiembrie , vom fi gazdele uneia dintre cele mai stabile “linii de productie in jazz-ul modern”:

Marcin Wasilewski Trio

Grupul polonez a cantat pentru albumul Live „din întâmplare”, fără să știe că spectacolul din august 2016 de la Jazz Middelheim din Anvers a fost înregistrat de festival. La ascultare, au simțit că au surprins destul de bine sufletul lucrurilor, „poate pentru că nu am fost conștienti de inregistrare”. Dinamic și sigur pe sine, trioul atrage un răspuns entuziast din partea publicului.

„A te afla în fața unui public de 4.000 de oameni nu-ti schimbă modul de a canta sau abilitățile”, reflectă Marcin Wasilewski, „dar cu o mulțime de această dimensiune trebuie să azvârli cu mai multă energie. Asta se aude în această înregistrare „, adaugă basistul Sławomir Kurkiewicz. “Cred că acest album captează frumos ceea ce am dezvoltat de-a lungul anilor în spectacolele live și modul în care muzica se poate schimba în concert. Este un document important pentru noi. „

Pentru Trio Wasilewski, studio și live sunt experiențe complementare.

„Lucrările de studio sunt destul de ermetice”, spune Marcin. „Aici încercăm să obținem versiuni optime, compacte ale pieselor. Și munca pentru Live are legătură cu adaptarea fluxului energetic și comunicarea cu publicul. Ne plac ambele variante. „

Când au repetat pentru prima dată, își aminteste Marcin, Sławomir cânta la chitară. „Asta a fost înainte de vremea mea”, râde bateristul Miskiewicz care s-a alăturat trupei în 1993, completând ceea ce a devenit una dintre cele mai stabile linii de producție în jazz-ul modern. Ascultand Live este imposibil să pierdeți empatia muzicală profundă a acestor artisti, calitate pe care The Guardian o numește „abilitatea lor de a-și potenta și amplifica gândurile celuilalt” – este un fel de comunicare improvizată care poate fi dezvoltată numai în timp.
Marcin Wasilewski, Sławomir Kurkiewicz și Michał Miśkiewicz au înregistrat pentru prima dată pentru ECM ca membri ai cvartetului lui Tomasz Stanko pe albumul Soul of Things (2001), urmat în curând de Suspended Night (2003) și Lontano (2005). Albumele anterioare ECM în format trio sunt Trio (2004), January (2007) și Faithful (2011), apoi cu saxofonistul suedez Joakim Milder care li s-a alaturat la Spark of Life (2013). Toți cei trei membri ai trioului apar pe Forever Young (2013) împreună cu Jacob Young și Trygve Seim, iar Wasilewski și Kurkiewicz apar, de asemenea, pe albumele lui Manu Katche Neighbourhood (2004) și Playground (2007).

Marcin Wasilewski Trio –https://www.youtube.com/watch?v=WdrbjYi1VdY&index=1&list=RDWdrbjYi1VdY.

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la casa de bilete a Cinematografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe Eventbook (https://eventbook.ro/program/tjf-2018). Prețul unui bilet este de 40 de lei, iar un abomanent pentru cele trei concerte este de 90 de lei.

Transilvania Jazz Festival este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local Cluj- Napoca si Consiliului Judetean Cluj.

Co-producător: Radio Cluj

Parteneri: Marty Restaurants, Capitolina, PMA Invest, Carturesti, Toyota Cluj, Casa de Cultura a Studentilor Cluj

Parteneri media: TVR CLUJ, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Guerilla, Faclia, ClujulCultural, Cluj.Com, I like Cluj, Evenimentar, Info Trafic, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Cluj4Ever, Napoca FM.

Mai multe informatii gasiti pe :

https://www.facebook.com/TransilvaniaJazzFestival2018/
http://transilvaniajazzfestival.com/

Pentru informaţii suplimentare:

Contact:
Claudia Both
0728826824; [email protected]